20 godina nakon zlata u Ateni Đorđević opet na pragu košarkaške povijesti

Foto: Getty Images/Guliver Image

IZBORNIK srpske košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević može ući u povijest kao drugi čovjek koji je uspio osvojiti EP kao igrač i kao trener. Uspjelo je to samo legendarnom Panagiotisu Giannakisu.

> Sudar divova za finale i OI: Valančiunas najveća opasnost za Srbiju

> Srbija lovi finale Eurobasketa: "Da smo izgubili od Češke, to bi bila sramota"

>>> NAJNOVIJE VIJESTI I ANALIZE S EUROBASKETA PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI - EUROBASKET 2015

Srbija večeras od 21 sat igra protiv Litve za finale Eurobasketa i izravan plasman na Olimpijske igre.

Duga je povijest okršaja ove dvije momčadi, a Đorđević je bio zvijezda jedne od najvećih utakmica u srpskoj povijesti. U Ateni 1995. u finalu EP-a protiv Litve je ubacio 41 poen i osigurao tadašnjoj Jugoslaviji europsko zlato.

Litvu, koja je tada u polufinalu izbacila Hrvatsku predvođenu Kukočem, Rađom, Komazecom i Vrankovićem, na tom su turniru predvodili najbolji strijelac EP-a Šarunas Marčiulionis i najbolji skakač Arvydas Sabonis. Današnji srpski izbornik postavio je rekord EP-a sa 41 poenom u finalu u kojem je Jugoslavija upisala devetu pobjedu na turniru.


"Litva je poseban protivnik za svakoga. Sjećam se te utakmice, ali to je povijest. Nikada nisu propustili OI, uvijek su na postolju, osvajaju medalje, imaju kontinuitet i zaslužuju veliko poštovanje. Cijenim njihovu školu košarke", rekao je Đorđević.

"Mi smo psihološki jaka momčad, zajedništvo je naša snaga. Vjerujem u svoje igrače i postigao sam da vjeruju u sebe što su i pokazali na terenu", dodao je srpski izbornik u najavi utakmice.
 

Pročitajte više