A sada zaboravimo priče: Irska će pokazati gdje je Bilićeva Hrvatska

HRVATSKA večeras od 20:45 protiv Irske igra prvu utakmicu na Europskom nogometnom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Ključna je to utakmica u borbi za prolaz teške skupine u kojoj su Španjolska i Italija, priznao je izbornik Slaven Bilić.

> Dosta je priče! Dajte nam te Irce da vidimo gdje smo

> Kladionice: Hrvatska minimalno pobjeđuje Irsku i ispada u skupini sa četiri osvojena boda

> Španjolska - Italija: Sudar okrunjenog i ranjenog titana uvertira u Hrvatsku

Irci su se na Europsko prvenstvo vratili nakon 24 godine i protiv Hrvatske vide svoju priliku za prolaz u drugi krug. Irska je tek drugi put na Euru, Hrvatska je propustila samo jedno od posljednjih pet turnira. Najiskusniji trener na Euru je irski izbornik Giovanni Trapattoni koji će večeras postati i službeno najstariji trener koji je ikada vodio utakmicu na Euru, a na tom je mjestu zamijenio Otta Barića.

Talijan je najveći adut irske momčadi kojoj ne nedostaje iskusnih i kvalitetnih igrača, no iskustvo igranja velikih natjecanja je mnogima nešto sasvim novo. Euro su izborili preko Estonije u dodatnim kvalifikacijama, a dvije godine ranije isto im nije uspjelo u borbi za Svjetsko prvenstvo u JAR-u. U baražu ih je izbacila Francuska zahvaljujući Henryjevoj "božjoj ruci".

Irska i Hrvatska odigrale su međusobno šest utakmica. U dvije službene natjecateljske svaka je momčad upisala po jednu pobjedu, ali ukupno su Irci bili uspješniji sa dvije pobjede, tri remija i porazom.

Trapattoni je bolje prošao s ozljedama igrača

Na Euro obje reprezentacije stižu u sličnom raspoloženju. Ambicije su visoke, kao i potencijal, a oba izbornika imala su tijekom priprema brojne probleme s ozljedama igrača. Bilić je ostao bez Lovrena, Iličevića i Olića, dok se Ćorluka uspio na vrijeme oporaviti. Trapattoni se morao odreći Keitha Faheyja, a talijanski se stručnjak odrekao i braniča Kevina Foleyja koji je vukao ozljedu tetive, a zamijenio ga je Paul McShane. Najvažniji igrači uspjeli su se oporaviti i bit će spremni za Hrvatsku.Trapattoniju najviše znači povratak Robbieja Keanea koji je osjećao probleme prije dolaska na okupljanje, ali dokazao je treneru da može igrati na najvišoj razini. Brisanje s popisa za Euro prijetilo je i prvom vrataru Shayju Givenu i najvažnijem čovjeku obrane Johnu O`Shei, no i oni su tijekom posljednja dva tjedna uspjeli sanirati ozljede i spremno čekaju Trappovu odluku o prvih 11.

Iznenađenja ne bi trebalo biti jer Talijan već tjednima otvoreno priznaje da nema puno opcija te kako će  igrati najboljih 11 na raspolaganju. To bi trebali biti Given, O’Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Andrews ,Whelan, McGeady, Keane i Doyle. Pitanje je hoće li se Irci odlučiti za jednog ili dvojicu napadača. Trapattoni je nakon Mađarske najavio moguću promjenu formacije i igru s petoricom u veznom redu i jednom špicom. S druge strane Bilić bi trebao izvesti sljedeće igrače: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić, Rakitić, Modrić, Dujmović, Perišić, Mandžukić, Jelavić.

Irci su neporaženi u posljednjih četrnaest utakmica, tijekom kojih su primili samo tri pogotka. U posljednjoj pripremnoj fazi pred Euro remizirali su s Mađarskom bez golova i pobijedili BiH s 1:0. Hrvatska je nakon pobjede nad Estonijom 3:1 odigrala miroljubivih 1:1 u Norveškoj.

Vjerojatni sastavi:

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić - Rakitić, Modrić, Dujmović, Perišić - Mandžukić, Jelavić

Irska: Given, O’Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Andrews, Whelan, McGeady, Keane, Doyle

Pročitajte više