Amerikanci kupili Istru za tri milijuna dolara

Foto: Regional Express 

ISTRA je u ponedjeljak dobila nove, američke vlasnike. Rus Mihail Ščeglov prodao je većinski paket dionica investicijom fondu okupljenom oko odvjetnika Michaela Glovera, temeljem ranije potpisanog predugovora. U opticaju je cifra od tri milijuna dolara, no Istra ističe da će sve podatke javno iznijeti u četvrtak nakon Skupštine.

Preuzimanje je potpisano sinoć u Zagrebu Ščeglov je stisnuo ruku Gloveru i prepustio mu klub u čijem radu već dugo vremena ozbiljno ne sudjeluje. Amerikanci su Istri prije nekoliko mjeseci već pomogli pozajmicom i tako izrazili ozbiljnost po pitanju budućih ulaganja. 

Glover bi danas trebao obići stadion Aldo Drosina. Konačna promjena vlasništva trebala bi u četvrtak biti verificirana na Skupštini društva koju čine Ščeglov i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Istra će svakako doživjeti kadrovske promjene, ali ne preko noći. Za očekivati je da će se novi vlasnici u početku osloniti na postojeći okvir. Sezona kreće za mjesec dana i vjerojatno će Igor Pamić i dalje obavljati ulogu menadžera, iako su navijači i javnost oko njega podijeljeni. Sezona je bila turbulentna, bitka za opstanak istog intenziteta, ali u Puli su odahnuli s odustajanjem Sesveta od play offa za prvu ligu. Već sutra fokus je prebačen na prodaju kluba, a Pamić je krenuo sa slaganjem kadra za iduću sezonu. Momčad će vjerojatno napustiti igrači Dinama Radonjić, Pamić i Špehar, dok je Jure Obšivač u dogovorima s RNK Split.

Kada je riječ o upravi, 58-godišnji Glover kao desnu ruku u klubu postavit će Seada Karaselimovića. O dvojcu smo nadugo pisali i u vrijeme dok su pregovarali o kupnji Hajduka. Nejasno je tek gdje će u ovoj konstrukciji svoje mjesto pronaći Neven Šprajcer, do sada glavni operativac ruskih vlasnika. 

Michael Remo Glover rođen je 1957. godine u Kennaiu na Aljasci kao sin američkog oficira. Životni put odveo ga je potom u Monterey gdje je uz akademsku stipendiju pohađao privatnu srednju školu York. Nakon završene srednje škole upisao je Sveučilište Stanford na kojem je 1979. godine diplomirao političke znanosti, da bi 1982. godine na slavnom Berkeleyu dobio i diplomu iz prava. Po završetku studija, od 1982. - 1986. godine radio je u odvjetničkoj kući u Phoenixu, nakon čega postaje partner u tvrtki u Scottsdaleu, u kojoj je bio tri godine. Tijekom svoje pravne karijere Glover je bio uključen u ogroman spektar parnica, a opisuje ga se kao iznimno uspješnog poslovnog čovjeka. 1989. godine bio je jedan od osnivača ureda "Glover & Van Cott", kasnije preimenovanog u "Van Cott & Talamante", u kojem danas Michael radi tek kao vanjski savjetnik.

Uz spomenuto, Michael Glover jedan je od osnivača tvrtke Swerve Investment Group LLC, zajedno s već spominjanim partnerima Suhom i Treasureom. Ova tvrtka osnovana je prije samo četiri mjeseca, baš kao i tvrtka "ProSoccer Promotions LLC", u kojoj je manager upravo Glover, a član Uprave Sead Karaselimović. O svim pravnim stvarima ove dvije tvrke brine se već spomenuti odvjetnički ured "Van Cott & Talamante". Inače, Glover je paralelno punih 12 godina bio jako involviran u kadetski i juniorski nogomet u Arizoni. Njegova kći Marjani i dan danas igra na žensku nogometnu momčad Stanforda, dok je sin Macario član kluba Valpariso United. Michael je i sam bio nogometni trener, posjeduje trenersku B licencu, a neko vrijeme obnašao je i dužnost predsjednika Valpariso Uniteda. Danas je član Uprave. Upravo tamo, Michaelom Glover se upoznao s drugim junakom ove priče, Seadom Karaselimovićem.

Tko je Sead Karaselimović?

Sead je rođen u Banja Luci, a svoje prvi nogometne korake napravio je igrajući za Borac i BSK. Neko vrijeme bio je član hrvatskih klubova Rijeke i Lučki Radnik, a igrao je i za mlade selekcije Bosne i Hercegovine te U18 Hrvatske. 1990. godine otišao je u Ameriku gdje je pohađao Sveučilišta u Oregonu i Arizoni, na kojem je na koncu i diplomirao. Posjeduje trenersku B licencu i certifikat "Director of Coaching". Trenerskim vodama zaplovio je 2002. godine u klubu Serreno iz Phoenixa u kojem je radio do 2008 godine.

Iste godine postao je skaut NK Rijeke i šef trenera već spominjanog Valparaisa, neka vrsta sportskog direktora. Valja još dodati kako je za vrijeme Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi Karaselimović bio član stožera reprezentacije Slovenije, službeni skaut i tehnički savjetnik. Ono što je posebice interesantno, na stranici američkog nogometnog kluba Walnut Creek, Karaselimovića se spominje kao direktora nogometnog skautinga zagrebačkog Dinama za područje Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o famoznim kampovima Modrih u SAD-u, gdje je Karaselimović radio 2010. godine. 

Pročitajte više