Analiza: U kakvom je zaista stanju hrvatska reprezentacija?

SLAVEN BILIĆ je objavio širi popis igrača manje od mjesec dana do početka Eura. U Indexovom semaforu provjerite u kakvoj je formi 27 odabranih reprezentativaca.

Stipe Pletikosa: Sezonu ruske lige u dresu Rostova završio je prije dva tjedna, no u posljednjim je partijama pokazao dobru formu. Početkom ožujka obranio je jedanaesterac, u pretposljednjem kolu branio je u porazu 2:1 kod Krilja Sovjetova. Prvi pogodak primio je s desetak metara, a drugi u 90. minuti iz jedanaesterca. U posljednjem kolu nije mogao spriječiti jedini pogodak Tereka Groznog za 1:1, ali je tijekom utakmice više puta pokazao sigurnost.

Danijel Subašić: Imao je dobru seriju na golu Monaca pred kraj sezone primivši samo tri gola u sedam utakmica. Subašić je bio kvalitetan, siguran i pravovremen. Uslijedilo je nekoliko slabijih izvedbi Monaca, te je u posljednja dva kola primio po dva pogotka od Istresa i Reimsa.
Ivan Kelava: Kelava je imao još jednu uspješnu sezonu u domaćem prvenstvu s Dinamom. Nakon uspješne jeseni, dobro je branio i na proljeće, barem ono malo vremena dok nije bio nezaposlen. U posljednjim kolima je bio aktivan. U Rijeci je pogodak primio iz kaznenog udarca, Istra mu je zabila na Maksimiru, a u finalu Kupa protiv Osijeka svladao ga je suigrač Vrsaljko prije nego se proslavio obranjenim jedanaestercem.
Goran Blažević: Blažević u dresu Hajduka imao je tešku sezonu, ali predstavama ipak zaslužio priliku na pripremama reprezentacije. U posljednje tri utakmice, međutim, primio je pet golova u tri uzastopna poraza.

Darijo Srna: Kapetanski je vodio Šahtar do slavlja u Kupu prošlog tjedna. Na svojoj poziciji desnog beka odradio je svih 120 minuta u finalu protiv Metalurga. U prvenstvu je standardno dobro igrao u posljednjim kolima, isticao se požrtvovnošću, a prije četiri tjedna upisao je gol i asistenciju kod Zorye.

Dejan Lovren: Ozlijedio je u finalu Francuskog kupa protiv Quevillyja. Dva tjedna izbivat će s terena, ali liječnici tvrde da će biti spreman za Euro.

Vedran Ćorluka: Vratio se nakon povrede nakon skoro dva mjesece pauze i odigrao posljednja tri kola, u tri Bayerove pobjede. Kod Hoffenheima je skrivio penal igrajući rukom u šesnaestercu, ali na njegovu sreću, golman je obranio. Preostale dvije utakmice odigrao je ispod prosjeka, i pokazao kako se još nije vratio u pravu natjecateljsku formu.
Josip Šimunić: Poput Ćorluke povratnik na teren. Posljednju utakmicu je odigrao još početkom ožujka, a u povratku protiv Rijeke je napravio jedanaesterac početkom drugog poluvremena, a zatim u 56. minuti izašao iz igre. Kasnije je pokazao sigurnost protiv Zagreba u pretposljednjem kolu prvenstva.
Domagoj Vida: U obje prošlotjedne utakmice odradio po 90 minuta, u osječkom Gradskom vrtu i u Kranjčevićevoj, a dobar je bio i u finalu Kupa na Maksimiru, osim igranja rukom u kaznenom prostoru koje sudac nije vidio.
Šime Vrsaljko: Slabu formu ove sezone podigao je ovog proljeća, ali u posljednjim utakmicama sezone nije pokazao kvalitetu za reprezentaciju. Odigrao je svih 90 minuta u remiju Dinama u Rijeci, igrao je sat vremena u 4:1 pobjedi na Istrom kada ga je zamijenio puno sigurniji Domagoj Vida, u pobjedi kod Zagreba 3:0 poklonio je protivniku jednu dobru priliku, a u posljednjoj sinoćnjoj utakmici finala Kupa zabio je autogol.
Jurica Buljat: Uz Schildenfelda je jedan od najstandardnijih igrača u svom klubu. Od kada je u 7. kolu prvi put odigrao svih 90 minuta, nastavio je tako do kraja sezone koju je njegov Maccabi iz Haife završio na razočaravajućem šestom mjestu.
Gordon Schildenfeld: Propustio je tek jednu utakmicu ove sezone u 2. Bundesligi. Nijemci su ga prozvali najslabijom karikom druge najbolje obrane lige koja prečesto skrivi pogodak. Njegov Eintracht je izborio povratak u Bundesligu, ali posljednje dvije utakmice su izgubili primivši tri gola. Ipak, standardan igrač s velikom minutažom ono je što Biliću nedostaje u reprezentaciji pred Euro.
Danijel Pranjić: Šesti put ove sezone zaigrao za Bayern u Bundesligi na gostovanju kod Werdera u 32. kolu, a dobio je i 73 minute u pobjedi 2:0 protiv Stuttgarta. Pranjić je za svoje igre dobio solidne ocjene od njemačkih medija, a prilika mu se ukazala najviše zahvaljujući problemima u kadru pred utakmice Lige prvaka.

Ivan Strinić: Ima burno proljeće. Odigrao je 77 minuta u 5:1 pobjedi Dnjipra protiv Oleksandrije, zabio je gol, ali i zaradio dva žuta odnosno isključujući crveni karton zbog čega je propustio utakmicu Dnipra protiv Obolona. U utakmici kod Metalurga Strinić se vratio i uspješno odradio 90 minuta na lijevoj strani u pobjedi 3:0. U posljednjem kolu u četvrtak Strinić je opet zabio gol i opet dobio dva žuta kartona, a Djipro je slavio 2:0 protiv Karpatyja.
Ognjen Vukojević: Bio je dinamo kijevskog Dinama u posljednjim kolima kao i cijele sezone. Odigrao je cijelu utakmicu u domaćoj pobjedi nad Vorsklom 3:0, bio je poslovično kvalitetan. Na gostovanju kod Volyna odigrao je cijelu utakmicu i pobjedi 1:0, a prošlog tjedna igrao je sat vremena u 0:0 remiju kod Zoryje.
Milan Badelj: Nije igrao protiv Istre prošlog tjedna zbog lakše ozljede aduktora. Kolo ranije na Kantridi je zabio u remiju 1:1, protiv Zagreba je u 75. minuti zamijenjen Pokrivačem. U sinoćnjem finalu Kupa igrao je cijelu utakmicu na zadnjem veznom, ali nije ostvario značajniji učinak.
Ivo Iličević: U posljednjoj utakmici sezone 0:0 HSV-a i Mainza nije igrao zbog lakše ozljede aduktora. Posljednji put igrao je 21. travnja u 1:1 remiju kod Nurnberga, devetu utakmicu uzastopno počeo u početnoj postavi ali se nije proslavio. Odigrao je svih 90 minuta, ali je za svoju igru nagrađen lošom ocjenom.
Luka Modrić: U posljednje vrijeme nije pokazivao igre koje su ga gurnule pod povećalo najvećih europskih klubova. Golom Boltonu u gostujućoj 4:1 pobjedi prije mjesec dana pokazao je da još može oduševiti, no već u susretu kod QPRa uklopio se u sivilo cijele momčadi u porazu 1:0. Cijele utakmice odradio je i protiv Blackburna i Aston Ville ali bez učinka te je vrijednim dodavanjima zaradio solidne ocjene iako su mediji ocijenili njegovu igru kao traljavu.
Ivan Perišić: Fantastičnu je sezonu, iako sa skromnom minutažom, zaključio naslovom prvaka i slavljeničkim golovima. Postigao je prvi pogodak na utakmici između Borussije Dortmund i imenjaka iz Mönchengladbacha, a u sljedećem kolu briljirao je kod Kaiserslauterna kada je titula već bila u njihovim rukama. Perišić, kojeg strani stručnjaci vide kao potencijalno iznenađenje Eura, zabio je gol i dva puta asistirao te za odličnih 90 minuta dobio najviše ocjene. U posljednjem kolu protiv Freiburga ušao je posljednjih 20-ak minuta u 4:0 pobjedi.
Ivan Rakitić: Rijetko propušta utakmicu u Sevilli, ali malo ih je odigrao svih 90 minuta. Tako je dočekao i kraj sezone. Priliku u cijeloj utakmici dobio je kod Real Madrida u porazu 3:0. Igrao je na lijevoj strani veznog reda, a pogodak koji je zabio već u 4. minuti poništen je zbog prekršaja na Pepeu u zračnom duelu. Protiv Raya Vallecana dobio je 65 minuta te u 5:2 pobjedu ugradio i svoju asistenciju iz kornera Cali za 2:0. Raketa je igrao zadnjeg veznog.

Ivica Olić: Iskoristio je ono malo prilika što mu je trener Bayerna pružio na kraju sezone. Pomalo neočekivano, dobio povjerenje Juppa Heynckesa odigravši svih 90 minuta u pobjedi Bavaraca Stuttgarta 2:0, a odužio se asistencijom za drugi gol Müllera. Kolo ranije protiv Werdera je dobio 63 minute u 2:1 gostujućoj pobjedi, odradivši standardno dobar posao, ali bez učinka.
Nikica Jelavić: Prvi je hrvatski napadač, u to sumnje ne bi trebalo biti nakon eksplozivnog starta u Premierligi ovog proljeća. Odličnu formu održao je do kraja sezone, a u posljednja dva tjedna na dvije utakmice zabio po dva gola. Odigrao je fantastičnu utakmicu protiv Manchester Uniteda i zabio im dva pogotka i tako se izborio za poziciju u idealnih jedanaest 35. kola. U sljedećoj utakmici dva gola zabio je Fulhamu, ali protiv Wolverhamptona prošlog tjedna nije mogao spriječiti 0:0. Doduše, bio je blizu, ali sudac mu je neopravdano svirao zaleđe spriječivši ga da postigne svoj 11 prvenstveni gol za Everton.
Mario Mandžukić: Okončao je sezonu s 12 bundesligaških golova, posljednjeg je zabio još početkom travnja, ali u posljednja četiri kola upisao je tri asistencije protiv Augsburga, Werdera i Stuttgarta. Mandžo se statistikom sigurno gura u prvih jedanaest na Euru.
Nikola Kalinić: Krenuo je dobro u ukrajinskom prvenstvu prošle jeseni, do prosinca je zabio devet golova, ali onda je stao, stagnirao, ali prošlog tjedna zabio je i asistirao u pobjedi 3:0 kod Metalurga. U posljednjem kolu opet nije ulazio u igru.
Tomislav Dujmović: Postao je heroj Zaragoze zabivši Granadi za 1:0 pobjedu prije tri tjedna. Kod Mallorce je igrao 55 minuta na zadnjem veznom u porazu 1:0, a u prošlom kolu igrao je pola sata u pobjedi 2:1 protiv Racinga, istakao se asistencijom u ofsajd i iznuđenim slobodnim udarcem u napadu.

Eduardo da Silva zbog ozljede nije igrao od početka ožujka, ali je u posljednjem kolu ušao u igru u 64. minuti naznačivši da bi mogao biti spreman za početak priprema.

Ozlijeđeni: Niko Kranjčar (nije igrao od 21. ožujka)

Pročitajte više