BBC predstavio prvake Hrvatske: Bogataše s Istoka predvode alžirska napast i napadač Uniteda

Foto: Screenshot BBC, Hina, Getty Images

KAD je 13. srpnja 2012., uoči sastanka predstavnika klubova Škotske lige uoči glasovanja o izbacivanju Rangersa u najniži rang škotskog nogometa zbog financijskih malverzacija i velikog poreznog duga, izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza Stewart Regan uzalud tražio od nazočnih predstavnika klubova da dobro razmisle o svojoj odluci upozorivši da će palac dolje Rangersima značiti polako, ali sigurno odumiranje škotskog nogometa, pokazalo se vrlo brzo da je bio u pravu.
 
Rangers je izbačen, a godine koje su uslijedile pokazale su da se škotska liga pretvorila u privatnu zabavu Celtica, koji je pak zbog nestanka arhetipskog rivala, izgubio pravog rivala i škotska liga se pretvorila u jednu od najdosadnijih i najpredvidljivijih liga u Europi, s unaprijed znanim pobjednikom (svaka sličnost s HNL-om je slučajna).
 
Nisu prošle ni tri sezone, a navijači Celtica već pate za Rangersima
 
No, vrlo brzo su i oni  najradikalniji fanovi i navijači Celtica, koji su prije dvije godine zlobno trljali dlanove, naslađivajući se muci vječnog suparnika, shvatili da je sve otišlo u vražju mater. 
Neigranje Rangersa nije samo Celtic koštalo na nivou kompetencije, koštalo ga je i financijski. Naravno da dosadnu i bezličnu ligu sa uvijek jednim te istim protivnikom nitko nije htio gledati i sasvim logično da je pao broj pretplatnika na stadionu, pala je zarada od ulaznica, a o novcu od televizijskih prava bolje da i ne govorimo.
 
I sav taj mulj koji se nakupljao protekle tri sezone, ove je došao na naplatu. Celtic je katastrofalno ušao u sezonu. Jedva se na prevaru preko poljske Legije progurao do play-offa Lige prvaka, da bi potom ispao od malenog Maribora, koji ga je tako poslao u drugorazredno europsko natjecanje, Europa Ligu. 
 
Utakmica s Dinamom određuje sudbinu Ronnyja Deile
 
U prvenstvu su za njihove prilike očajni, tek su četvrti i norveškom stručnjaku Ronnyju Deili na klupi Kelta opasno se ljulja stolica. Pobjeda protiv St Mirrena u prošlom kolu možda mu je i dala malo kisika, no večerašnja utakmica protiv Dinama mogla bi biti sudbonosna za njegovu budućnost na klupi kluba iz Glasgowa.
 
Celtic drma velika kriza, vjerojatno najveća otkako je nogometa i hrvatski prvak ima jedinstvenu priliku napraviti jedan zaista dobar rezultat na Celtic Parku.
 
Toga su svjesni i škotski mediji koji se danima jako studiozno bave hrvatskim prvakom i posvećuju mu zaista jako puno prostora u svojim medijima.
 
BBC ističe kako je zapravo jedina donekle svijetla točka Celtica ove sezone remi 2:2 u prvom kolu u Salzburgu te su kako gosti iz Zagreba sve samo ne lagan protivnik. Prisjećaju se onih (za navijače Dinama naravno) mitskih dvoboja 1998. te Marka Viduke, sjajnog napadača momčadi iz Zagreba, koji je baš poslije tih dvoboja nastavio svoju karijeru upravo na Celtic Parku, gdje je ostavio itekako dubok trag.
 
Srbin kao glavni adut Kelta
 
Prva napadačka opcija trenera Deile u domaćem prvenstvu je John Guidetti, no kako on nema pravo nastupa u ovom natjecanju jer nije prijavljen na vrijeme, napad Kelta će predvoditi Stefan Šćepović. Premda smatraju da je velik hendikep za škotskog prvaka neigranje Guidettija, BBC ističe da možda i nije loše da ''Kralj Segunde'' predvodi Celtic ističući da će činjenica što je on Srbin biti dovoljan motiv da protiv hrvatskog predstavnika pokaže sve što može i zna.
 
A onda, nakon tog kratkog uvoda, BBC je svojim čitateljima predstavio Dinamovu momčad u pet točaka.
 
FURIOZNI NAPAD MODRIH
 
BBC se pita što bi Celtic dao da ima barem jednog napadača, koji je postigao već 11 golova od početka sezone. Barem jednog. A Dinamo ih ima čak dva. U prvi plan ističu El Arabi Hilal Soudanija, alžirskog napadača, igrača koji je u 15 nastupa ove sezone mreže protivnika tresao čak 11 puta, uključujući i hat-trick Astri u prvom kolu Europa lige.
 
No to nije sve, za Alžirca kažu da se pokazao cijelom nogometnom svijetu u izuzetnom svijetlu na netom završenom Mundijalu u Brazilu, kada je i protiv svjetskog prvaka Njemačka bio jedan od najboljih igrača na terenu.
 
Uz Soudanija upozoravaju na Duju Čopa, napadača koji je do brojke od 11 golova došao debelo prije kraja rujna. Za Čopa kažu, premda nema neki međunarodni ugled poput Alžirca te iako je skupio samo jedan nastup za hrvatsku nacionalnu vrstu, da je igrač budućnosti i potencijalna napast za Celtic.
 
OGNJEN VUKOJEVIĆ, HRVATSKI PIT BULL KOJI JE BIO NA PRAGU CELTICA
 
2008., tadašnji menadžer Celtica Gordon Strachan bio je jako zainteresiran da dovede Vukojevića na Celtic Park. Igrač njegovo profila idealno bi se uklopio u viziju nogometa koju je zagovarao legendarni škotski igrač, a da je postojao interes škotskog velikana za Ogija, potvrdio je i Vukojević agent. Ipak, Vukojević tog ljeta umjesto u Glasgow odlazi u Kijev u kojem je proveo pet vrhunskih sezona, dok se ovog ljeta nije vratio u Dinamo.
 
DINAMO JE BAND OF BROTHERS OBITELJI MAMIĆ
 
Kontroverzni Zdravko Mamić je izvršni predsjednik kluba, dok je njegov mlađi brat, Zoran, trener, ali i sportski direktor. Ističe se kako je Mamić mlađi bio solidan nogometaš, koji je većinu svoje karijere proveo u Bundesligi, s Bayerom iz Leverkusena je već jednom i gostovao u Glasgowu, na Ibroxu, protiv Rangersa u Ligi prvaka, a kako krunu karijere ističu brončanu medalju sa SP u Francuskoj 1998. Uglavnom, zaključak je da je sva vlast Dinama u rukama jedne obitelji.
 
BOGATI KLUB S ISTOKA EUROPE KOJI DOVODI IGRAČE MANCHESTER UNITEDA
 
I dok je Celtic na posudbu iz Cityja doveo tog već spomenutog Šveđana Guidettija, Dinamo se obratio za pomoć onome drugom, puno slavnijem klubu iz Manchestera. S Old Trafforda je na posudbu stigao mladi čileanski napadač  Angelo Henríquez, velika nada, no igrač, koji je većinu svoje karijere proveo upravo na posudbama.
 
Jasno, na Old Traffordu je konkurencija bila velika i tamo se nije uspio nametnuti, no također ni španjolska avantura  u Zaragozi nije bila nešto pretjerano uspješna. U Španjolskoj je za 25 nastupa zabio samo šest golova. 
 
Međutim, kako stvari stoje, Čileanac se u Dinamu jako dobro snašao zabivši već dva  gola u četiri nastupa, a može se pohvaliti i sa dva pogotka u samo tri utakmice za Čile. A to nije mala stvar.
 
JOE ŠIMUNIĆ, JEDINI NOGOMETAŠ KOJI JE DOBIO TRI ŽUTA KARTONA
 
Dinamovu obranu drži Josip Šimunić, iskusni i prekaljeni internacionalac s čak 105 nastupa za reprezentaciju Hrvatske. Ipak, premda je imao respektabilnu karijeru, nogometni svijet najviše će ga pamtiti kada mu  je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006., Graham Poll pokazao čak tri žuta kartona.
 

Pročitajte više