Barcelona potvrdila: Halilović je naš igrač, Dinamu sigurno samo 2.2 milijuna eura odštete!

Screenshot: fcbarcelona.cat

SLUŽBENO je potvrđeno kako je 17-godišnjak potpisao na pet godina i da će staž u klubu početi u rezervnoj momčadi. Prelazak Halilovića u Barcelonu dogovoren je prije točno mjesec dana, tako da ovo nije novost, tek kao što smo rekli, službena Barcina potvrda već zaključenog posla.
 
"Barcelona je postigla dogovor sa zagrebačkim Dinamom i Alenom Halilovićem oko transfera igrača u naš klub za početnu odštetu njegovom dosadašnjem klubu od 2.2 milijuna eura, koja će rasti kako igrač bude osigurao mjesto u prvoj momčadi. Igrač, koji 18. lipnja navršava 18 godina, počet će u Barci B. Halilović je potpisao na pet godina", priopćili iz aktualnog prvaka Španjolske.
 
Ono što je velika novost u ovoj potvrdi je Barcelonina objava točne i Mamićevom Dinamu jedine zajamčene odštete od ovog transfera, jer po lošoj staroj hrvatskoj tradiciji, čim se spomenuo ovaj posao, odmah je po ovdašnjim medijima krenulo razbacivanje ciframa i napuhavanje iznosa kojeg će Dinama dobiti za Halilovića. pri čemu su se prenosile iz kluba plasirane priče o "15-20 milijuna eura", koliko će navodno s Nou Campa za Halilovića poslati na Maksimir.
 
Definitivno i jedino je sigurno da će Dinamo dobiti, spomenutih su 2.2 milijuna eura, jer koliko god Halilovićev talent bio velik i neosporan, on još nije zadovoljio ni jednu od brojnih i javnosti nepoznatih dodatnih odštetnih klauzula između Dinama i Barcelone, a koje se tiču ne samo njegovih, nego i budućih učinaka i uspjeha njegovog novog kluba.
 
Odšteta Dinamu će rasti ako i kad Halilović postane prvotimac Barcelone, zatim nakon što odigra određeni broj utakmica za klub, učvrsti status seniorskog reprezentativca, zabije u ugovoru precizirani broj golova, te kako Barca bude s njim osvajala trofeje. Ali, teško, da ne kažemo nikako, može narasti do sedmerostrukog iznosa "glavnice" odštete, kako se pisalo i govorilo.
 
Kada se bubaju, lupaju i pribrajaju "zajamčene" cifre vezane uz transfer nekog mladog i nepotvrđenog hrvatskog igrača u veliki svjetski klub, uvijek treba imati na umu ono što se dogodilo velikom talentu iz Dinamove prošlosti: Igor Jovićević prešao je 1991. u Real, a u ugovoru je imao klauzulu da će kad zaigra samo minutu u službenoj utakmici za prvu momčad, dobiti miilijun dolara. Teško se ozlijedio i nikad nije zaigrao za "pravi" Real.
 
Ali ne mora ozljeda ili nedovoljna kvaliteta biti jedina brana dodatnom bogaćenju igrača i bivšeg kluba od klauzula vezanih za odštetu i bonuse, jer moguće je i da se ne nametne u konkurenciji, ne uklopi u viziju budućeg trenera ili tko zna što sve ne. 
 
Zato se treba suzdržati od razbacivanja s velikim ciframa kada je u pitanju odšteta Dinamu za transfer Halilovića u Barcelonu.
 

Pročitajte više