Baumgartner postigao brzinu od 1,25 Macha: Pogledajte nevjerojatne podatke misije "skok s ruba svemira"

Foto: Screenhsot; Youtube

TIJEKOM slobodnog pada s ruba svemira 14. listopada 2012. godine Felix Baumgartner postigao je veću brzinu od prvobitnih procjena: 1,25 Macha. Ovaj podatak samo je dio izvještaja koji detaljno prikazuje rezultate tromjesečnog rada znanstvenog tima Red Bull Stratosa, objavljenog 5. veljače 2013. godine.

Najvažnije otkriće analize već je na dan pothvata bilo očigledno milijunima gledatelja koji su uživo pratili skok s ruba svemira. Felixov skok pokazao je kako, uz odgovarajuću opremu i pravilne pripreme, čovjek može bez posljedica proći kroz zvučni zid. Ta činjenica prekretnica je za zrakoplovnu industriju jer pomaže odgovoriti na pitanja u vezi sa spašavanjem članova posade i putnika u izvanrednim situacijama.

Opsežna znanstvena otkrića, uključujući i prve fiziološke podatke ikad snimljene za vrijeme slobodnog pada bržeg od zvuka, dovela su do nekih izmjena prvobitnih brojki i rezultata skoka, koji je oborivši brojne rekorde prikupio važne spoznaje za buduća putovanja u svemir.
Red Bull Stratos povijesna je misija u kojoj je Baumgartner, profesionalni BASE skakač, ostvario životni san – skočiti iz kapsule pričvršćene za balon s visine od 39 kilometara. Postao je prvi čovjek koji je tijelom probio zvučni zid i pritom oborio nekoliko rekorda.

Od samog početka, misija je bila zamišljena kao testni program za medicinske i znanstvene napretke ljudskog leta. Nakon izlaska iz kapsule Felix je imao 185 otkucaja srca u minuti, a tijekom skoka otkucaji su se kretali od 155 do 175 u minuti. Baumgartner je u početnoj fazi pada proveo 25,2 sekunde u potpunom bestežinskom stanju. Nakon toga, nastupila je faza prevrtanja, tzv. „flat spin“, koja je trajala 13 sekundi. Uspio se stabilizirati koristeći vještine stečene u godinama bavljenja padobranstvom.

Misija je postigla mnoge znanstvene inovacije i prekretnice kao što su razvoj tlačnog odijela, inovacije u padobranskoj opremi te razvoj novih medicinskih postupaka. Baumgartnerovo odijelo posebno je dizajnirano kako bi mu omogućilo pokretljivost potrebnu za kontroliranje slobodnog pada, kao i mogućnost podešavanja vidljivosti te GPS praćenje i toplinsku zaštitu. Tim stručnjaka Red Bull Stratos misije i dalje nastavlja analizirati podatke. No, istinsko nasljeđe ovog pothvata bit će vidljivo tek kad informacije prikupljene pomoću Baumgartnerove misije inspiriraju nove projekte i programe da se i sami upuste u slične pothvate.

"Stručnjaci koji su pomogli ovu misiju su izvanredni, da biste ostvarili projekt kao što je Red Bull Stratos zaista trebate imati najbolje ljude na svijetu", rekao je Baumgartner. "Sačuvali su moj život te tako u vlastitim područjima pomaknuli granice i oborili rekorde baš kao što sam i ja pomaknuo granice i probio zvučni zid."

"Najveća čast bila bi mi da ljudi iskoriste podatke koje smo im omogućili kako bi zračnu sigurnost podigli na višu razinu ili da se djeca više zainteresiraju za znanost ili jednostavno da nekome poslužimo kao inspiracija pri ostvarivanju vlastitih snova. Radujem se vidjeti što ostvarenje njihovih snova donosi svima nama."


Red Bull Stratos: Ključni podaci

Sljedeći podaci predstavljaju konačne rezultate misije Red Bull Stratos, a objavljeni su na Red Bull Stratos znanstvenom skupu održanom u Kalifornijskom znanstvenom centru u Los Angelesu, SAD.

Službeno vrijeme polijetanja: 9:28:37 MDT

Najveća kopnena brzina balona/kapsule s ljudskom posadom:
218,39 km/h  (117,9 čvorova)

Visina s koje je Felix Baumgartner skočio iz kapsule:
38,969.4 metra

Najveća brzina postignuta tijekom slobodnog pada:
1,357.6 km/h (1,25 Macha)

Vrijeme potrebno za postizanje brzine zvuka tijekom slobodnog pada:
34 sekunde

Okomita dužina slobodnog pada:
36,402.6 metara

Vrijeme postizanja maksimalne brzine (1,25 Macha):
50 sekundi

Trajanje leta pri brzini većoj od brzine zvuka:
30 sekundi

Trajanje prevrtanja ("flat spin"):
Oko 13 sekundi

Ukupno vrijeme trajanja slobodnog pada:
4 minute 20 sekundi

Padobran otvoren na:
2,566.8 metara nadmorske visine (otprilike 1,525 metara iznad tla)

Vrijeme od skoka do slijetanja:
9 minuta 18 sekundi

Vrijeme od polijetanja balona do Felixovog slijetanja:

2 sata 47 minuta

Najniža temperatura (na 18,203 metara):
-70,9 stupnjeva Celzijevih

Rekordi

Maksimalna okomita brzina:* 1,357.6 km/h  (1,25 Macha)

Najviša točka skoka:* 38,969.4 metra
Okomita dužina slobodnog pada:* 36,402.6 metara
Najviši uspon balona s ljudskom posadom: 39,068.5 metara
Prva osoba koja je slobodnim padom probila zvučni zid, bez zaštite ili pogona vozila
Najveća dosegnuta visina izvan vozila
Najveći balon ikad s ljudskom posadom: 8,98 milijuna kubnih metara
Najveća kopnena brzina balona s ljudskom posadom: 218,39 km/h (117,9 čvorova)
*Službene kategorije svjetskih rekorda: upravna tijela Međunarodne aeronautičke federacije trenutno razmatraju podatke kako bi ih službeno potvrdili.

Pročitajte više