Bebek "pokrao" Hajduk: Dinamo nakon šest godina slavio na Poljudu!

Foto: Vojko Basic/Cropix

BIO je to 62. derbi Hajduka i Dinama, a pamtit ćemo ga kao jednog od najboljih derbija u posljednje vrijeme. Pred oko 30 tisuća gledatelja na Poljudu, Dinamo je nakon šest godina slavio u gostima protiv Hajduka 2:1, a sve zahvaljujući eurogolu Ibaneza.

> Poruka s užarenog Poljuda: "Močvaru hrvatskog nogometa isušit će snaga navijačkog pokreta"

> Dinamu "oprošten" penal: Šestorica sudaca nisu vidjela ruku Šime Vrsaljka!

> Tijek utakmice: Hajduk - Dinamo 1:2

> "Džabe" šest sudaca, ruku Vrsaljka ne bi "vidjelo" ni njih deset

Baš kao što su treneri Mišo Krstičević i Kruno Jurčić najavili obje ekipe krenule su svim snagama u okršaj. Utakmica je bila dinamična, atraktivna s puno trke i žestine. Dinamo se u uvodu susreta pokušao nametnuti kao dominantnija momčad, ali Hajduk je bio fanatičan na terenu. Jurčić je očito u pripremi utakmice inzistirao da Modri putem kratkih dodavanja i igrom preko bokova dođu do Hajdukova gola, ali njegovi puleni nikako nisu mogli zadržati loptu u svom posjedu. Ipak, iskustvo je bilo na njihovoj strani.

Mamić zadovoljno trlja ruke - Tin Jedvaj oduševio u derbiju!

Koliko su Krstičeviću nedostajali Jonjić, Milović i Maloča najbolje se vidjelo u 11. minuti kada je novopečeni senior Tin Jedvaj fantastičnom loptom izbacio cijelu zadnju liniju Hajduka te je pronašao Krstanovića kojem nije bilo teško smjestiti loptu iza Blaževića. Međutim, rani pogodak Dinama nije slomio Hajduk, naprotiv. Hajdukovci su zaigrali još čvršće te su pritisnuli Dinamo u kaznenom prostoru. Bili su kombinirali, tražili rupu u Dinamovoj obrani, ali svi pokušaji su redom padali u vodu. Josip Šimunić odigrao je fantastičnu utakmicu, baš kao i mladi Tin Jedvaj koji se nije ustručavao objasniti neke stvari starijim igračima Hajduka.


Bilo kako bilo, Sammira do 25. minute nije bilo na utakmici, a kada se napokon pojavio propisno se osramotio. Hrvatski reprezentativac probio je Hajdukovu šuplju obranu, došao na 11 metara pred Blaževića i loptu opalio prema - korner zastavici. No, Sammirov promašaj je "kamilica" naspram onoga što je promašio Antonio Milić. Naime, Andrijašević je hrabro probio desni bok Dinamove obrane, ubacio loptu na drugu vratnicu gdje se lopta nekako već odbila do Milića, a on je s dva metra od gola pogodio južnu tribinu gdje je bilo smješteno oko dvjestotinjak BBB-a.

Ibanez eurogolom zavio Poljud u crno

Hajduk se bez obzira na sve nije dao obeshrabriti. Igrala se 42. minuta kada je započela nova epizoda Hajdukove opsade pred vratima Kelave, ali ovog puta vratar Dinama je potpisao kapitulaciju. Jozinović je primirio loptu na 20 metara od gola te je snažno opalio, a lopta se od Šimunića odbila u mrežu Modrih. Poljud je erumpirao od sreće i zadovoljstva, ali se sva ta radost naglo ugasila samo minutu nakon izjednačenja. Čim su Modri krenuli s centra lopta je došla do Ibaneza koji je otišao na bok te je iskosa s 20 metara ubacio u kazneni prostor, ali lopta je nekako promijenila smjer i ušla u mrežu Hajduka.

U drugo poluvrijeme igrači su ušli s još više žestine. Hajduk je ponovno pritisnuo Dinamo koji je prijetio preko kontri i polukontri, ali Hajdukov vezni red žestoko se obračunao sa svim igračima Dinama koji bi prešli njihovu polovicu. Ipak, Dinamo je isto imao svog "čistača", a to je bio Marcelo Brozović koji je zbog jednog starta u 65. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Bez obzira na brojčanu nadmoć, Hajduk nije mogao ništa protiv pokretljivog i discipliniranog Dinama. 


Ako Goluži ikada zatreba golman, tu je Vrsaljko!

Hajdukovi napadi postali su sve tromiji kako je utakmica išla prema kraju, ali vrlo bitan trenutak dogodio se u 80. minuti u kaznenom prostoru Dinama. Naime, Vrsaljko je bio u duelu sa Sušićem na 10 metara od gola. Dinamov branič je pao, ali pri padu je poput rukometnog vratara rukom obranio udarac koji je išao prema vratima Modrih. Vidjelo se kako Sušić nije napucao Vrsaljka u ruku, već je Dinamov branič u maniri rukometnog vratara blokirao šut i spasio svoju momčad od primanja pogotka. Do kraja utakmice Hajduk je zadržao inicijativu, ali pamtimo i Čopov promašaj u 83. minuti kada se pojavio pred vratima Hajduka, ali je nespretno prebacio i Blaževića i gol. Dinamo je s ovom pobjedom u 21. kolu HNL-a pobjegao na visokih 11 bodova te je prvenstvo na neki način i završeno.

HAJDUK - DINAMO 1:2 (Jozinović 42'/Krstanović 11',Ibanez 43')

Hajduk: Blažević, Oremuš, Nižić, Milić, Jozinović, Lima, Andrijašević, Vršajević, Caktaš, Maglica, Vuković

Klupa: Kalinić, Stojanović, Jakoliš, Elez, Sušić, Kiš i Kouassi
 
Dinamo: Kelava - Vrsaljko, Jedvaj, Šimunić, Ibanez - Leko - Brozović, Ademi, Sammir, Čop - Krstanović

Klupa: Mitrović, Tomečak, Ćalušić, Pivarić, Beqiraj, Halilović i Rukavina

Pročitajte više