Belo Horizonte čeka spektakl: Brazil i Njemačka igraju za finale

Montaža: Index, Screenshot; Fifa

BRAZIL i Njemačka večeras od 22 sata u Belo Horizonteu igraju prvu polufinalnu utakmicu Svjetskog prvenstva.

Tekstualni prijenos utakmice pratite na Indexu > Brazil - Njemačka: Bernard umjesto Neymara, Klose predvodi "Elf"

Reakcije nakon utakmice pratite na našoj temi > Brazil 2014.
 
 

20:50 - Objavljeni su sastavi:

BRAZIL: Julio Cesar, David Luiz (c), Fernandinho, Marcelo, Hulk, Fred, Oscar, Dante, Luiz Gustavo, Bernard, Maicon
 
NJEMAČKA: Neuer - Hoewedes, Hummels, Khedira, Schweinsteiger, Ozil, Klose, Muller, Lahm (c), Kroos, Boateng
 
20:30 -  Ovako izgleda ukupni rezultat međusobnih susreta ove dvije reprezentacije

 
20:00 - Nijemci kreću prema stadionu
 

 
20:00 - Brazilska legenda Roberto Carlos svim srcem je uz momčad s kojom je već pokorio svijet. Uoči utakmice poručio je: "Vjerujem u našu momčad, 200 milijuna ljudi vjeruje. Želim vam puno sreće. Nema predaje! Naprijed, Braziiiil"
 

 
19:30 - Večerašnja utakmica bit će i sudar dvojice vrhunskih trenera. Joachim Löw i Felipe Scolari najuspješniji su treneri svjetskih prvenstava po postotku pobjeda.
 
U 12 utakmica Joachim Löw ostvario je 9 pobjeda (75%) i vodeći je na ljestvici trenera s više od 10 utakmica na mundijalima. Scolari je drugi sa 73,7% pobjeda, ali u 19 utakmica na SP-ima. 
 
19:20 - Njemačka je momčad s najvećim brojem uspješnih dodavanja na ovom SP-u. Ukupno su ih upisali 2038, od čega je 698 kratkih, 1997 srednjih i 243 duga dodavanja uz 82 posto uspješnosti.
 
19:10 - Legendarni njemački nogometaš i izbornik koji je "Elf" vodio do zlata 1990. godine Franz Beckenbeuer s nestrpljenjem čeka večerašnji susret.

"Njemačka je odličnoj formi. Podsjeća me na momčad iz 1990. Večeras će ući u finale!", poručio je Der Kaiser.
 
18:20 Evo što Brazilcima donosi sreću na ovom SP-u: Što će navijači reći? Scolari i Thiago Silva pozirali sa argentinskom zastavom.
 
 17:30 "Čeka nas utakmica protiv Brazila i 200 milijuna njihovih navijača. Borit će se kao da im život ovisi o tome. Ne možete uspoređivati prijašnje naše utakmice ili polufinala u kojima smo do sada igrali", rekao je u najavi njemački izbornik Löw.
 
16:30 David Luiz uvjeren je kako navijači mogu pomoći Brazilu da prebrodi izostanak Silve i Neymara.
 
15:30 "Miran sam, Dante me može zamijeniti", umiruje navijače Thiago Silva, kapetan Brazila koji zbog drugog žutog kartona neće igrati večeras.
 
14:15 "Ako Loew ima hrabrosti, ostavit će Ozila na klupi i napokon igrati s 11 igrača", poručuje legendarni Paul Breitner.
 
13:30 Ključni dueli: Hulk mora iskoristiti najslabiju točku Njemačke
 
12:00 Argentinski nogometaši provociraju Brazilce: "Maradona je veći od Pelea"
 
10:00 Brazilski mediji javljaju kako će umjesto ozlijeđenog Neymara zaigrati Willian, a Dante umjesto supendiranog kapetana Silve.
 
9:00 Zanimljiva odluka FIFA-e - natjecanje je završeno za njemačkog suca, ali ne i za brazilskog.
 
Tek drugi ogled na SP-ima
 
Drugi je to međusobni ogled ovih reprezentacija na SP-ima, što je zanimljivo jer su to dvije reprezentacije koje su odigrale najviše utakmica na SP-ima u povijesti. U tom jedinom međusobnom ogledu su u finalu Mundijala 2002. godine Brazilci otišli do naslova na krilima tada sjajnog Ronalda.

 
Ovaj put će Elf pokušati uzvratiti na jednako bolan način, izbacivanjem Carioca s turnira na domaćem terenu.
 
"Bili smo barem u polufinalu na zadnja četiri Svjetska prvenstva i to pokazuje kako imamo konstantu igre na najvišoj razini", rekao je njemački izbornik Joachim Löw i rekao kako imaju samo jednu želju: "Očajnički želimo igrati na Maracani 13. srpnja. Naš posao ovdje nije dovršen."
 
Brazil će biti oslabljen neigranje dvojice važnih igrača, najveće zvijezde Neymara i kapetana Thiaga Silve, no to ne veseli Löwa. "Šteta što Brazil igra bez dvojice najboljih, uvijek želite vidjeti najbolje igrače u akciji na Svjetskom prvenstvu, no siguran sam da ih mogu nadoknaditi na pravi način."
 
Löw se uzda u svoju intuiciju
 
"Nevjerojatno mi je žao Neymara, sjajan je nogometaš i zaista je šteta što neće igrati, za njega, za momčad i za cijelu državu. Nadam se samo da će se što prije opraviti i ponovno zaigrati", istaknuo je njemački strateg, koji još dvoji oko postave za polufinale.
 
Spominje se mogućnost ulaska Klosea od prve minute u vrh napada, gdje je dosad igrao Müller, dok je možda svoje kredite potrošio i Mesut Özil, dosta neuvjerljiv u Brazilu. "Razgovarat ću s igračima i sa ostatkom stručnog stožera, ali nekad samo trebam slijediti svoju intuiciju. Na kraju ipak ja donosim odluke."
 
Nekoliko je opcija za Neymarovu poziciju
 
Scolari zasigurno još više od Löwa žali za tim što Neymar ne igra, a na treningu su Brazilci isprobali nekoliko varijanti u kojima je nekoliko mogućih zamjena za ozlijeđenog ofenzivca.
 
Prema pisanju brazilskih medija navodi se opcija s Paulinhom, koja je nešto opreznija, te one s Willianom ili Bernardom, dvojicom igrača koji su jači u igri prema naprijed, a mogao bi uskočiti i Ramires.
 
Umjesto kartoniranog Thiaga Silve u igri će najvjerojatnije biti Dante, kojem je adut i činjenica da brojne Nijemce poznaje iz Bayerna, kojeg je član, odnosno i iz ostatka Bundeslige. Uostalom, već je istaknuo da će prevoditi njemačke razgovore svojim suigračima.
 
"Njemačka ima sjajnu taktiku, to je vrlo dobra momčad, vrlo balansirana", svjestan je opasnosti u polufinalu Scolari. No, na putu do toliko željenog naslova Brazilci nemaju pravo na grešku.

Pročitajte više