Bilić: Svojih šest godina na klupi Hrvatske ocjenjujem peticom

OPROŠTAJNU konferenciju za medije Slaven Bilić je iskoristio za podvlačenje crte pod svoj šestogodišnji mandat na nacionalnoj klupi.

"Šest godina A reprezentacija plus dvije godine mlade je užasno puno. To je dug period života i karijere. Ako ga moram ocijeniti, dajem mu peticu. Samo da nije bilo tog neuspjeha u plasmanu na Svjetsko prvenstvo, ali nemojte zaboraviti da su nam tu falila braća Kovač, da se Niko Kranjčar ozlijedio, da smo ostali bez Da Silve. A gdje su još one stative protiv Ukrajine? Ma, bilo je to za maksimalnu ocjenu."

"Najbolja utakmica - Engleska na Maksimiru 2006., najgora - Engleska na Maksimiru 2008."

Kao najbolju utakmicu svog šestogodišnjeg mandata Bilić je istaknu pobjedu 2:0 nad Engleskom na početku svog izborničko mandata u ljeto 2006. Upitan što bi mijenjao, rekao je da bi to bile svakako postave za utakmicu na Wembleyu kada je njegova Hrvatska pregažena s 5:1. Kao i sastav za utakmicu protiv Engleske u istom ciklusu kada je Capellova momčad pobijedila Bilićevu 4:1.

Međutim, Bilić zna što ne bi mijenjao: "Odnos prema medijima i HNS-u."

"Nakon ruganja zbog neuspjeha smo postali jači i imuni na sve"

Odnos između njega i članova njegovog stožera se prema Bilićevom priznanju, kalio u najtežim okolnostima: "Sjećam se kako se javnost rugala još od poraza protiv Engleske, Gruzije, Grčke, a di je tek ono u Rovinju (slučaj "Funtana", op.a.)... Ma bilo je toga, ali nakon posljednje utakmice kvalifikacija za SP protiv Kazahstana, kao grupa smo postali imuni na te stvari."

Bilić izbjegao odgovoriti na pitanje o Štimcu


Na pitanje potpisnika teksta tko je njegov favorit za nasljednika na hrvatskoj klupi i što misli o onom koji je izgledni i najveći kandidat - Igoru Štimcu, Bilić je izbjegao odgovor na oba pitanja.

"Ne zna se još tko će biti novi izbornik, ali Hrvatska nema problem struke, jer sve ovo što imamo napravila je hrvatska struka. Mi držimo visok nivo, znam to, jer puno putujem po inozemstvu i vidim kako nas cijene. Zato struka treba prestati blatiti struku. Ne bih o imenima, a tko god će biti mi ćemo biti njegovi najveći navijači. Nek mu se da vrijeme da ostvari svoje zamisli. Kvalifikacijska grupa za SP je teška (Belgija, Srbija, Škotska, Wales, Makedonija, op.a.), ali trebat će dosta znanja, sreće i pameti kako bi je se prošlo."

Ponovio je da nasljedniku ostavlja momčad koja je odlično selekcionirana: "To je skup igrača koji i biološki ide gore, puni su motiva. Za dvije godine će se pojaviti neki novi klinci i mislim da onaj koji dolazi ima dosta posloženu situaciju."

Nije želio ispuniti želju novinara i sastaviti idealnih 11 iz njegovog mandata: "Bilo bi nekorektno bilo koga isticati, svi koji su igrali dali su svoj maksimum."

Asanović: Puno smo napravili za hrvatski nogomet. Bilić: Jesmo!

Bilić sa sobom u Moskvu vodi cijeli stručni stožer iz reprezentacije (Asanović, Jurčević, Pralija, Rak), a dva najistaknutija pobočnika bili su uz njega i na ovom oproštaju. Aljoša Asanović rekao je: "Puno smo napravili za hrvatski nogomet.", na što je Bilić prisnažio: "Jesmo!".

Nikola Jurčević je istaknuo kako mu je "veliki kompliment i izazov ići sa Slavenom u Moskvu."


"Volio bih da neki reprezentativci odu s nama u Moskvu"

Naravno da se postavilo pitanje koje će igrače iz reprezentacije Bilić povesti sa sobom u Lokomotiv. On nema puno vremena za rekuperaciju nakon stresova u Poljskoj, jer već u ponedjeljak mu startaju pripreme s moskovskim klubom:

"Naravno da bih volio da neki od naših igrača nastave s nama i u Lokomotivu. Ali, to ne ovisi samo o meni. Dao sam predsjednici želje prema pozicijama pa ćemo vidjeti."

Pročitajte više