Bilić slavi najveću klupsku pobjedu! Lovrenov promašaj za delirij u Istanbulu

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMETAŠI Bešiktaša predvođeni Slavenom Bilićem izborili su plasman u osminu finala Europa lige nakon što su boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedili Liverpool 5:4, a tragičar susreta bio je hrvatski reprezentativac Dejan Lovren koji je jedini promašio kazneni udarac za Redse.
 
Liverpool bolji u početku, Bešiktaš se dignuo u drugom dijelu
 
Regularnih 90 minuta završilo rezultatom 1:0, identičnim kao i prvi ogled na Anfieldu. Bešiktaš je igrao sve bolje kako je susret odmicao kraju, a gosti su priliku da se približe prolasku u iduću fazu natjecanja propustili s par promašaja u prvom poluvremenu.
 
Pogodak za turski sastav zabio je u 72. minuti Tolgay Arslan sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora, okrunjen je tada period pritiska Turaka na oduševljenje 63 tisuće navijača na tribinama Olimpijskog stadiona.
 

 
Ba propustio riješiti sve unutar 90 minuta
 
Bešiktaš je u sudačkoj nadoknadi mogao i do toliko željenog drugog gola, no Demba Ba je s pet metara uzdrmao gredu. Senegalac je imao odličnu priliku i u 101. minuti, no Simon Mignolet je dobro reagirao.
 
Kako u dodatnih 30 minuta nije bilo golova, putnik u osminu finala je odlučen izvođenjem jedanaesteraca. Na stadionu na kojem je baš nakon jedanaesteraca Liverpool uzeo Ligu prvaka 2005. godine i okrunio antologijski povratak nakon 0:3 protiv Milana. Ovaj put nisu bili te sreće.
 
Lovren jedini promašio s bijele točke
 
Kod Bešiktaša je svih pet igrača je bilo precizno, redom su gađali kutove gola (Ba, Tore, Kavlak, Hutchinson, Arslan), dok su kod Liverpoola zabili Lambert, Lallana, Can i Allen, a onda je za ostanak u igri Redsa pucao Dejan Lovren.
 
On je promašio cijeli gol, što je označilo početak velikog slavlja ispunjenih tribina na Olimpijskom stadionu u Istanbulu. Slaven Bilić je sa stručnim stožerom i momčadi u zagrljaju proslavio najveću pobjedu svoje klupske trenerske karijere, u 200. utakmici koju je dosad vodio s klupe.
 
Bilić ne može pobjeći od Engleske
 
Zanimljivo, donio mu ju je sunarodnjak, igrač kojeg je nekad vodio u reprezentaciji, a postigao je protiv engleskog kluba, iz države s kojom mu je karijera itekako isprepletena.
 
Od igračke karijere, preko velikog trenerskog slavlja na Wembleyju pa sve do učestalih napisa o interesu engleskih klubova za njegovim trenerskim uslugama. Sad je još jednom pokazao i zašto one stižu.
 
Utišao je ujedno, barem privremeno, brojne kritičare, mada je takvih u Turskoj sve manje. S mnogo jeftinijom momčadi od onih Fenera i Galatasaraya ozbiljan je kandidat za nacionalni naslov, a izbacivanje Liverpoola, mada on nije na nekadašnjoj razini, potvrda je da je posložio ovu momčad Orlova na pravi način. U 210 minuta velike bitke pokazao je Bešiktaš taktičku zrelost, nije nezasluženo izborio jedanaesterce i prošao u osminu finala.
 
Bešiktaš je zaslužio ovakvu noć
 
Zaslužili su, kao i igrači, i navijači Bešiktaša ovu, ovakvu noć. Nakon dugo vremena napunili su stadion, mada ne svoj domaći, njihova pjesma orit će se noćas Istanbulom. Uslijed kazni i posrnuća druga dva turska velikana postali su trenutno jedini europski adut Turske. 
 
Na pogon Bilićevog rada i taktike. Dobro, i Lovrenove desnice.
 

 

Pročitajte više