Biseri Eurobasketa: Ovo su imena čije vrijeme tek dolazi

Foto: Fiba Europe

SLOVENSKI Eurobasket završen je nedjeljnim trijumfom Francuske protiv Litve. Iako će mnogi kazati kako je turnir protekao u sjeni izostanaka nekoliko najvećih zvijezda europske košarke, veseli iskorak nekih novih, mladih igrača koji će u narednom desetljeću biti glavni pokretači svojih reprezentacija, a i klubova za koje će u budućnosti nastupati..

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:

 

Evo imena i karakteristika nekoliko mladih i potentnih igračima sa turnira čije vrijeme tek dolazi.

Europski obožavatelji košarke nakon dvije godine pauze, imali su priliku ponovno na djelu vidjeti Jana Veselya. Češka je s njime dobila puno više na prostoru u igri, a ovaj mladi krilni igrač Washington Wizzardsa najbolje je to radio okrenut licem prema košu, na poziciji četvorke, na kojoj ne postoji ograničenje za njegov potencijal.

Netko tko je sigurno dobio puno prostora i vremena na terenu ove godine je i novi kapetan milanskog Armanija, talijan Alessandro Gentile. Kompletan je to već proizvod, koji već sada pokazuje mentalitet prvaka, i odlike strašno dominantnog igrača ovoga sporta. Gentile je bio prava zvijer tijekom čitavog prvenstva, predvodio je svoju momčad u brojkama (14,2) poena po utakmici, uz respektabilan postotak šuta od 45,6 %. Pokazao je mladi Talijan iznimnu staloženost u nekoliko važnih situacija, čime je zaradio i povjerenje svojih mnogo starijih momčadskih kolega. Velik broj NBA skauta pratio ga je kroz turnir, i naglašavao ga kao jednog od najboljih mladih gotovih proizvoda na europskom košarkaškom tržištu.



Hrvatski 209 centimetara visoki dragulj, Dario Šarić još je jedan od igrača koji spada u top igrače budućnosti kako europske, tako i one svjetske košarke. Iako su po mnogima, Darijevi nastupi u nekim utakmicama prvenstva bili razočaravajući, prije svega zbog neimanja napadačkog kontinuiteta kojem su se košarkaški stručnjaci više nadali. Bez obzira na napadačku neefikasnost, bio je Dario jedan od glavnih suradnika ostatka svoje momčadi na putu do polufinala. Pokazivao je Šarić svu raskoš svog talenta u više navrata, "run and gun" akcijama preko čitavog terena. Bile su to oku ugodne akcije, koje su nerijetko završavale atraktivnom asistencijom ili polaganjem u napadu, a često i srčanim blokadama Šarića nad renomiranim protivničkim igračima u obrambenom dijelu. Kako god, odigrao je Šarić jako zrelo svoj prvi veliki seniorski turnir i igrač je to pred kojim je svijetla budućnost.

Igrač čije role nisu mogle proći neopaženo je i Šveđanin Ludvig Hakanson, unatoč svojoj mladoj dobi od samo 17 godina, hrabro i bez imalo straha je ovaj mladac provodio svoje minute na parketu Eurobasketa u dresu Švedske.

Sergey Karasev pokazao je u nekoliko navrata, za svog kratkog boravka na prvenstvu, da i Rusija ima zvijezdu u nastajanju.

Bogdan Bogdanović i 19-godišnji Vasilije Micić također su privlačili pozornost mnogobrojnih NBA skauta odradivši dobre role u dresu reprezentacije Srbije, koja se pod ravnanjem iskusnog Dude Ivkovića nakon osvajanja sedmog mjesta, kao posljednji predstavnik ukrcala na vlak za SP u Španjolskoj.

Pročitajte više