Bjelica: Dinamo je podbacio! Trebali su izboriti Ligu prvaka

Foto: Guliver Images/Getty Images

NENAD BJELICA prošle je godine u ovo vrijeme bio na svim naslovnicama austrijskih i hrvatskih medija. Hrvatski je stručnjak porazio Dinamo te je odveo bečku Austriju u Ligu prvaka. Ipak, ljubav između njega i Austrijanaca trajala je sve do veljače ove godine, kada je zbog loših rezultata u domaćem prvenstvu dobio otkaz, ali Bjelica je na burzi rada bio svega četiri mjeseca jer je već u lipnju preuzeo talijanskog drugoligaša Speziju.

"Pripreme smo odradili na sjeveru Italije. Momčad je skoro kompletirana, a uskoro nas čeka i prva utakmica u Kupu. Sve u svemu, zadovoljan sam", rekao nam je u uvodu razgovora Bjelica s kojim smo pretresli teme od novog izbornika Italije pa do hrvatskih klubova u Europi.

S Conteom ili bez njega, Italija je favorit skupine

Hrvatska javnost pozorno prati zbivanja u talijanskom nogometu. Antonio Conte prema svemu sudeći preuzima talijansku reprezentaciju, što znači da će Niko Kovač protiv sebe imati bivšeg trenera Juventusa koji je sa "Starom damom" pokorio Italiju. Nekoliko puta.

"Talijanska reprezentacija bez njega ili s njim na čelu jedna je od najboljih na svijetu. Međutim, sigurno da s njim neće biti ništa lakše, jer obično vam je to tako kad dođe novi izbornik. Igrači onda imaju dodatnu motivaciju, dodatan impuls. On je kao igrač sve osvojio, a kao trener...e tu je na dobrom putu. Opet, jedno je rad u klubu, a drugo u reprezentaciji. To nije isto. Koliko čujem on je stvarno cijedio svoje igrače u klubu, dok u reprezentaciji to nije posao izbornika. Vidjet ćemo hoće li se snaći u novoj ulozi, ali neovisno o tome Italija je favorit naše kvalifikacijske skupine i tako se trebamo pripremati za taj dvoboj", poručio je Bjelica.

Dinamo si je pucao u nogu s pojačanjima: "Teško je uigrati 11 novih igrača"

Dinamo, Rijeka, Hajduk i Split plasirali su se u play-off Europa lige. Dinamo je, doduše, kiksao na putu prema Ligi prvaka.

"Rijeka i Split su me apsolutno iznenadili, a isto vrijedi i za Hajduk. Dinamo je podbacio", podvukao je Bjelica.

"Dinamo je sa svim pojačanjima i kadrom kojim raspolaže trebao uspjeti i ući u Ligu prvaka, ali čini se da su upravo ti novi igrači i nedostatak vremena da ih se uigra bili najveći problem. Jednostavno, ovo vam govorim s trenerske strane, nemate vremena za uigravanje i mislim da je to bio glavni razlog neuspjeha", poručio je Bjelica.

"Dinamo je odlučio kompletno renovirati momčad, ali teško je u tako kratkom roku stvoriti pravu momčad. Nije bilo vremena da se svi ti igrači pronađu. Eduardo je portugalski reprezentativac, Machado je stigao iz Olympiakosa, evo sad su doveli igrača iz Manchester Uniteda pa sve su to vrhunski igrači i tu nema nikakve diskusije. Tko ne bi htio imati takve igrače, ali treba vremena da se sve to uklopi i da počnu igrati kao tim. Opet, možda će Dinamo prezimiti u Europa ligi, možda napravi pravi rezultat...".

Hajduk?

"Prvu utakmicu odigrali su loše (protiv Šahtera), ali ta mlada momčad pred Torcidom uvijek daje više od svojih mogućnosti. Zasluženo su prošli dalje i sad ćemo vidjeti kako će to izgledati u idućem kolu. Čeka ih izuzetno težak protivnik, moćna momčad, ali uz pomoć Torcide mislim da sve mogu ostvariti", objasnio je Bjelica.

"Ako će Milevskij igrati kao Gotal..."

Hajduk možda nije bio aktivan poput Dinama u prijelaznom roku, ali nekad najbolji igrač Ukrajine, Artem Milevskij, mogao bi biti pun pogodak.

"Prije svega moram istaknuti kako je Hajduk u Sandru Gotalu dobio veliko pojačanje, a ako će Milevskij igrati poput njega, onda će sigurno biti pojačanje", rekao je Bjelica.

"Svi imaju objektivne šanse da uđu u Europa ligu"

Nezaustavljiva Rijeka koja broji 14 uzastopnih pobjeda u play-offu je dobila Šerifa, a Split ima možda i najteži posao od svih hrvatskih klubova u Europi. Crvene čeka Torino.

"Torino je apsolutni favorit, ali Split je u dobroj seriji i ima kvalitetnu momčad. Osim toga, prednost im je i ta što je Torino još uvijek u fazi priprema, a imaju i taj dodatni pritisak jer od njih se očekuje ulazak u Europa ligu. Sve u svemu, imamo četiri predstavnika u play-offu i svi imaju objektive šanse da se plasiraju u skupine Europa lige", za kraj će Bjelica.

Pročitajte više