Bozanić u zamjenu za kamp na Sveticama traži tri nove crkve!

Foto: Hina 

"TU SI ZABILJEŠKU ovi s Kaptola mogu zadenuti za šešir. Zabilježba je samo obavijest vlasniku i ništa više. Kada dođem kući večeras provjerit ću je li i moj stan u Bužanovoj i zgrada koju sam uknjižio i kupio, ali je opterećena hipotekom Hypo banke sa 111.000 eura, možda pod zabilježbom", poručio je kardinalu i njegovoj kliki početkom prošle godine danas inkriminirani gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

>>> Sve o slučaju "Svetice"

Radi se o zabilješci postupka povrata imovine koju je odvjetnica Kaptola Zvjezdana Zindarčić Begović ne temelju rješenja Županijskog suda u Varaždinu unijela u zemljišnu knjigu 2012. godine. Kaptol traži povrat zemljišta na kojemu je Sportski centar Svetice ili odgodu početka gradnje planiranih objekata na tom zemljištu dok se ne riješi imovinsko pravni spor. Drugim riječima, stoje na putu Gradu Zagrebu i Hrvatskom nogometnom savezu kojem je Bandić već ustupio Svetice u najam bez naknade.

U centru grada trebao je niknuti kamp hrvatske reprezentacije, no Gradska Skupština Grada Zagreba odgodila je raspravu o projektu upravo zbog spora koji se vodi pred zagrebačkim Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove. Zabilješka vlasniku ne brani raspolaganje imovinom, ali ga ograničava. Gradu Zagrebu, u kratkim crtama, potrebna je suglasnost Zagrebačke nadbiskupije za izdavanje građevinske dozvole. Pregovore koje je kardinalom Bozanićem započela Sandra Švaljek, nastavit će netko drugi jer joj je Bandić u međuvremenu oduzeo vlast.

Idejno rješenje sportskog centra Svetice 

Kaptol danas tvrdi da iz Grada Zagreba s njima nitko nije razgovarao o sporu iako su, napominje crkveni poglavar, upoznati s imovinsko-pravnim odnosima. Zagrebačka nadbiskupija ipak ima ponudu za Grad: spremni su se odreći prava na povrat imovine u zamjenu za tri parcele za gradnju novih crkvenih objekata u Jelkovcu, Španskom te na Kajzerici. Objavili su to u priopćenju za javnost, "neugodno iznenađeni jer ih se na neprimjeren način uvlači u ovaj proces".

Dio objave s Kaptola odnosi se i na "trampu" koju predlažu. Nadbiskupski duhovni stol uvjerava da Crkvi na umu nije profit, već se radi o "potrebi građana i vjernika Zagreba koji nemaju adekvatan prostor za liturgijska slavlja". Čim im bude dostavljeno pisano jamstvo od strane Grada Zagreba kojim se vjernicima i građanima spomenutih naselja osiguravaju zemljišta za crkve, Zagrebačka nadbiskupija izdat će suglasnost za početak gradnje kampa na Sveticama. 

Nije profit već molitva 

Priopćenje vam donosimo i u cijelosti. 

"Budući da su se u medijima pojavili razni prilozi u kojima su iznesene tvrdnje o tome da o Zagrebačkoj nadbiskupiji ovisi izgradnja sportskih objekata na Sveticama u Zagrebu te da je Nadbiskupija zapreka za ostvarenje toga projekta, u vezi s time izjavljujemo sljedeće: Zagrebačka je nadbiskupija tijekom povijesti s posebnom osjetljivošću podupirala, a to čini i danas te će činiti i ubuduće, razne djelatnosti koje su bile na korist građana grada Zagreba, pa i spomenutog projekta. Stoga nam je žao da do sada o cijelome projektu na Sveticama Grad Zagreb nije razgovarao sa Zagrebačkom nadbiskupijom, nego se sada na neprimjeren način Nadbiskupiju nastoji uvući u taj proces, prozivajući je kao krivca, premda je Grad Zagreb već duže vrijeme bio dobro upoznat s imovinsko-pravnim odnosima glede toga pitanja. Ovime ujedno pozivamo sve na poštivanje zakona i pravednosti.

Govoreći o konkretnome slučaju, Zagrebačka nadbiskupija spremna je odreći se prava na povrat oduzete imovine na Sveticama, pod uvjetom da Grad Zagreb - poštujući zakonske propise - u zamjenu za to zemljište osigura zemljišta za izgradnju crkve u Jelkovcu, crkve u Španskom te crkve na Kajzerici. S problemima glede zemljišta za nove crkve u tim gradskim naseljima upoznati su mjerodavni u upravi Grada Zagreba. Važno je istaknuti da Zagrebačka nadbiskupija to ne traži radi postizanja nekoga profita, nego radi potrebe građana i vjernika Grada Zagreba, kako bi se tamošnji vjernici koji sada nemaju svoga prostora mogli okupljati na liturgijska slavlja, te da bi župne zajednice mogle djelovati na dobro vjernika i cjelokupne društvene zajednice.

Čim nam bude dostavljeno pisano jamstvo od strane Grada Zagreba kojim se vjernicima i građanima spomenutih naselja osiguravaju zemljišta za crkve, Zagrebačka nadbiskupija će dostaviti traženo očitovanje Gradu Zagrebu", stoji u ponudi. 

Pročitajte više