Britanci i Nijemci ratuju naslovnicama: Tko je kriv za krizu?

VRLO zanimljivu borbu oko toga tko je kriv za financijsku krizu, odnosno tko je onaj koji priječi njeno rješavanje, započeli su ovih dana ugledni britanski list The Economist i njemački financijski list Handelsblatt. Iako je u principu nominalno riječ o "sukobu" dvaju listova, on zapravo reflektira sukob između mentalnog sklopa Njemačke i mentalnog sklopa "svih ostalih" kada je u pitanju kriza.

Naime, britanski The Economist je na naslovnici svog zadnjeg izdanja objavio veliku ilustraciju tankera s natpisom "Svjetska ekonomija" koji nezaustavljivo tone, dok posada viče: "Možemo li sad pokrenuti motore, gospođo Merkel?" Time The Economist jasno aludira na nevoljkost Njemačke da odustane od politike štednje i naglasak stavi na rast. Odnosno, nevoljkost Njemačke da uspostavi permanentne mehanizme  transfera novca u problematične zemlje, na temelju kojih bi i periferija Europe postala konkurentnija.

Nijemci ne žele biti dežurni partibrejkersi

A Nijemcima je, s druge strane, očito dozlogrdilo da ih svi proglašavaju "partibrejkersima" koji ne žele odriješiti kesu kako bi se potaknuo globalni oporavak. Problem, u njihovim očima, nije u Njemačkoj, već u svima ostalima. Stoga je financijski list Handelsblatt napravio parodiju Economistove naslovnice, na kojoj isti onaj tanker svjetske ekonomije i dalje tone na dno, na koje ga vuku utezi sa znakom Španjolske, Italija, Francuske, Grčke i SAD-a. Istovremeno njemački brod pluta na površini, pri čemu njemački ministar financija Wolfgang Schauble s palube pita Angelu Merkel "gdje su svi njihovi prijatelji", na što mu ona odgovara: "Preveliki su da bi plivali". Vjerojatno aludiravši na veličinu njihovih dugova.



Pritom njemački list napominje kako njihova kopija puno bolje predstavlja realnost od britanskog originala. "Ponekad umjetnici žive s glavom u oblacima. Krivotvoritelji s druge strane žive s obje noge čvrsto na zemlji", stoji ispod ilustracija.

The Economist uzvraća udarac

No, bitka se tu nije završila, jer je i The Economist osjetio potrebu da komentira dorade koje su na njihovoj ilustraciji napravili Nijemci. Pa su primijetili neke nelogičnosti. "Ovdje vidimo Njemačku, koja ovisi o izvozu, potpuno odvojenu od svjetske ekonomije (možda ispušta podvodne mine?). Rekao bih da se 'prevelik' odnosi na razinu duga, ali je vanjski dug Njemačke veći nego onaj Španjolske. Ne znam što SAD radi tu; Amerika je rasla brže od Njemačke prošle godine (srećom za Nijemce koji su glavni izvoznici za američku ekonomiju)", komentira The Economist Handelsblattovu verziju.

"Ovo nam prije svega daje uvid u njemački mentalni sklop; koji god problem svjetska ekonomija imala, to nema veze s Njemačkom. Poanta je u tome, što pokušava pokazati i naša naslovnica, da njemačka vlada, više nego ijedna druga, ima mogućnost kormilariti ekonomijom eurozone, a posljedično i svjetskom ekonomijom, te ih skloniti od katastrofe. Handelsblattova ilustracija signalizira da Nijemci to i dalje ne shvaćaju", zaključuju u The Economistu.

Čeka se odgovor Nijemaca.

Pročitajte više