Bruno Marić pobijedio: Za skandal je kriva UEFA, Mariću "uvredljiva" odšteta

Foto: Hina

BRUNO MARIĆ pobijedio je UEFA-u u sudskoj parnici koju je hrvatski sudac pokrenuo protiv europske nogometne federacije zbog narušavanja ugleda optužbama da je sudjelovao u namještanju finala Hrvatskog kupa 2009. godine između Dinama i Hajduka.

Pravomoćnom presudom Marić je dobio 150 tisuća kuna, iako je prema prvotnoj odluci Županijskog suda u Bjelovaru trebao dobiti 750 tisuća kuna, a tražio je milijun eura.

Presudom je s Marića skinuta svaka odgovornost za namještanje utakmice, a krivnja za skandal iz 2010. godine prebačena na UEFA-u, koja je tada u Zagreb poslala istražitelja Robina Bokšića, a on u HNS-u ispitao Marića te ga optužio za namještanje utakmice Dinama i Hajduka.

Nakon što je Marić prošle godine dobio prvu presudu, Bokšić je u razgovoru za Index još jednom ponovio da je daruvarski sudac sudjelovao u nečasnim radnjama na štetu hrvatskog nogometa, a Marić je najavio tužbu i zatražio dokaze za takve optužbe. 

> Tajni agent Uefe Robin Bokšić progovorio ekskluzivno za Index: Bruno Marić plakao je kao dijete i priznao mi namještanje finala Kupa!

> Bokšić za Index: Marić je namjestio utakmicu, a jedini koji je u cijeloj priči izgubio je Hajduk

> Bruno Marić odgovorio Bokšiću: "Podastrite javnosti dokaze o namještanju i mom priznanju"

Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj danas se obratio javnosti priopćenjem u kojem je odštetu od 150 000 kuna ocijenio uvredljivom.

"Poštivanje ljudskih prava, u koja svakako spada i ljudsko dostojanstvo, spada u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. Kao odvjetnik Brune Marića držim moralnom obvezom svih medija u Republici Hrvatskoj koje je UEFA putem svojih dužnosnika zlouporabila lansirajući teze o korumpiranosti u hrvatskom nogometu s naglaskom na suca HNS-a Brunu Marića, da nakon pravomoćnosti sudske odluke Županijskog suda u Bjelovaru objavi sukus te odluke, koji dostavljam u privitku, a sve u cilju barem djelomične rehabilitacije moje stranke. Držim da je to u interesu ne samo Brune Marića, već i sudačke organizacije, HNS-a, hrvatskog sporta i hrvatskog društva uopće i konačno etike hrvatskih medija.


Naime, nakon što je predsjednik UEFA-e na 100-godišnjici HNS-a na svečanom obilježavanju drsko i nepristojno zlorabio ulogu počasnog gosta da bi krajnje neutemeljeno optužio hrvatski nogomet za korupciju, uslijedilo je od te iste UEFA-e slanje agenta provokatora Robina Bokšića u Hrvatsku sa zadatkom da optuži Brunu Marića za primanje mita u utakmici Dinamo - Hajduk. Prevarom je uspio prodati priču "Sportskim novostima" koju su nakon toga objavili svi mediji u Hrvatskoj i mjesecima "vrtjeli". Rezultat je kompromitacija suca Brune Marića bez presedana, koji svojim ponašanjem, a poglavito suđenjem nije dao nikakvog povoda.

Sud je na temelju niza dokaza utvrdio da je kalvariju Brune Marića uzrokovao UEFA-in istražitelj Robin Bokšić koji je Sportskim novostima dao neprovjerene i klevetničke informacije o namještanju utakmice Dinamo - Hajduk.

Kako bih opisao opseg kompromitacije kojoj je bio izložen Bruno Marić dopustite mi citirati utvrđenja suda iz predmetne presude:

- "…da su nakon objave članka u Sportskim novostima dana 26. srpnja 2010. godine i svi drugi mediji u Republici Hrvatskoj prenosili navedene informacije te izvještavali o ovoj aferi na izrazito senzacionalistički i u odnosu na tužitelja (Bruno Marić), negativno intoniran način

- da je tužitelj prikazan u javnosti kao nestručna i korumpirana osoba i počinitelj kaznenih djela,

- da je sve to kod javnosti izazvalo izniman prezir i prijekor u sredini u kojoj tužitelj živi, ali i na teritoriju cijele Republike Hrvatske,

- da je tužitelj doveden u situaciju u kojoj su mu zbog izazvane afere uništeni obiteljski mir, osobni i profesionalni ugled i čast

- da se tužitelj morao braniti od svakodnevnih napada u medijima, od sumnjičavih pogleda, prijezira, upiranjem prstom u njega, od javnog prijekora društva, te da je došlo do nemogućnosti profesionalnog napredovanja u nogometnom suđenju, budući da je nakon objave predmetne informacije bio suspendiran od suđenja na nogometnim utakmicama,

- da je nakon jedne godine od suspenzije na suđenjima u nogometnim utakmicama trpio negativno skandiranje publike na stadionima, javno izrugivanje, uvrede, prijetnje smrću, te iznošenje optužbi da je svako njegovo suđenje loše i sumnjivo, da su sve te informacije i nadalje dostupne na internetu..."

Ostavljajući po strani uvredljivi dosuđeni iznos naknade koristim prigodu obavijestiti hrvatsku javnost da je dakle ovom presudom pravomoćno utvrđena odgovornost UEFA-e i time skinuta svaka odgovornost i sumnja u visoko profesionalno suđenje Brune Marića u spornoj utakmici Dinamo - Hajduk", stoji u priopćenju Marićevog odvjetnika.

>>> Sve o slučaju Brune Marića

 

Pročitajte više