Burić uoči puta u Češku: Nemojte me ni pitati bi li me zadovoljio poraz

Foto: Hina 
 
HAJDUK u četvrtak gostuje u češkom Liberecu u jednoj od najvažnijih utakmica u posljednjih pet godina. Bijeli su nadomak skupina Europa lige koja bi im mogla donijeti spasonosnu financijsku injekciju, stoga nije neobično što mnogi ovaj dvoboj nazivaju prilikom generacije.
 
Protivnik je naizgled savršen. Nositelj s jednim od najmanjih koeficijenata i uz to još momčad u stvaranju, koja je protekle sezone osvojila tek 12. mjesto u domaćem prvenstvu, a u EL se plasirala osvajanjem Kupa.
 
Slovan već godinama nije platio odštetu za nekog igrača, a ovoga ljeta najviše igrača doveo je na posudbu iz praške Sparte. Nemaju zvijezdu, nemaju golgetera ni iskusnog trenera, ali imaju kvalitetnije prvenstvo.
 
Česi znaju kako igrati protiv najboljih
 
Indikativan je podatak da su posljednjih desetak godina mnogi češki klubovi, a u ovom slučaju konkretno i Slovan u pretkolima kontinentalnih natjecanja s lakoćom izbacivali klubove iz tzv. Liga petice, što je hrvatskim predstavnicima teško polazilo za nogom. U Liberecu su tako padali Udinese, Racing, Ipswich i mnogi drugi.
 
"Što je razlog tome? Jako mi je teško reći. Češki nogomet je jako dinamičan i brz. Igrači su dosta agresivni i stvaraju dosta šansi. Vrlo su kreativni u prekidima i fizički spremni. Imaju mnoge adute i stvarno moramo biti spremni", rekao je Damir Burić.
 
"Protivnika kao što je Slovan vrlo je lako podcijeniti. Kao što znate, novi trener ubacio je čak osam novih igrača, ali igrača koji su već radili s njim tako da su homogeni, mladi i željni uspjeha. Slovan stvara jednu ozbiljnu momčad i to nosi sa sobom mnogo dobrih i loših stvari za nas", dodao je.
 
Obrana Hajduka desetkovana
 
Što se tiče Hajduka, trener splitske momčadi u velikim je kadrovskim problemima. Naime, u Češkoj ne može računati na Velazqueza, Pejića, Tudora i Nižića, praktički cijelu posljednju liniju.
 
Na mjesto lijevog beka trebao bi uskočiti Hrvoje Milić, koji je već dugo van natjecateljskog ritma, dok bi desnu stranu trebao popuniti Ukrajinac Bily, a stopersko mjesto Brazilac Jefferson. U tom bi se slučaju Caktaš vratio na njegovo mjesto.
 
"Sinoć smo odradili zadnji trening i neke stvari koje će nas dočekati u Češkoj. Kao što sam već rekao, očekuje nas ekipa vrlo jaka u duelima. Još ćemo odraditi trening u Liberecu s nadom da neće biti novih ozljeda."
 
"Ne bi nas zadovoljio poraz s postignutim golom, idemo na pobjedu"
 
"Radili smo na tome da budemo kompaktni i vrlo sam zadovoljan reakcijom svoje momčadi. Mislim da smo spremni. Što se tiče Milića, on je dobro reagirao na treningu i po svemu sudeći mogao bi zaigrati. S Ohandzom još nismo sigurni, možda dobije poluvrijeme", dodaje Burić.
 
Svi se slažu kako je velika prednost Hajduka uzvrat na Poljudu. Bijeli su već dva puta ove sezone pokazali kako su spremni stizati rezultat u paklenoj navijačkoj atmosferi, a nema razloga da ni ovaj put, u slučaju poraza, ne bude tako. Ni Česi nisu navikli na takvo grotlo.
 
"Nemojte me ni pitati bi li me zadovoljio nekakav poraz s postignutim golom. Naravno da ne bi. Mi uvijek idemo na pobjedu i samo se s njom zadovoljavamo, iako ruku na srce ne znamo točnu kvalitetu protivnika. Tek ćemo u četvrtak nakon utakmice vidjeti gdje smo i na čemu smo i je li ždrijeb bio toliko dobar kao što svi mislimo".


Vjerojatni sastav Hajduka: Kalinić - Milić, Jefferson, Milović, Bily - Caktaš - Vlašić, Sušić, Balić, Roguljić - Ohandza

Pročitajte više