Burkina Faso i Nigerija za naslov prvaka Afrike: Gana ispala na penale!

Foto: AFP

BURKINA FASO pomalo neočekivano izborila je finale Afričkog kupa nacija izbacivši Ganu na penale. Za prvi naslov prvaka u povijesti borit će se protiv Nigerije koja je u drugom polufinalu izbacila Mali sa 4:1.

> Nigerija prvi finalist Afričkog kupa nacija!

Burkina Faso i Gana odigrale su 1:1 u devedeset minuta, a produžetku je jedini, doduše regularan gol, poništio sudac zbog nepostojećeg prekršaja, a pobjednik je odlučen s bijele točke.

I počelo je s penalom. U 13. minuti Gana je povela s bijele točke golom Wakasoa, a Bance je u 60. izjednačio. Tri minute sudačke nadokande nisu bile dovoljne za novi gol, pa se borba nastavila u produžetku. Tri minute prije kraja drugi žuti karton dobio je Pitroipa pa je Burkina Faso s desetoricom pristupila izvođenju jedanaesteraca.
 

 
Vorsah je prvi udarac s bijele točke poslao pored lijeve stative! Kone je donio prednost Burkini Faso! Atsu i Traore bili su sigurni, Afful je donio Gani 2:2, a Koulibalyjev udarac obranio je ganski golman Dauda. Priliku za poravnanje nije iskoristio Clottey koji pucao pored gola, a onda je Bance "panenkom" zabio za 3:2. Ganu je u igri mogao zadržati Badu, ali je njegov udarac obranio Diakite za odlazak u finale!

U finalu će Burkina Faso igrati protiv Nigerije, koja iza sebe ima dva naslova prvaka (1980. i 1994.) "crnog kontinenta" i četiri izgubljena finala uz sedam bronci. Burkina Faso je 1998. završila na 4. mjestu.

Pročitajte više