Butina se prisjeća Hajdukove pobjede na Maksimiru: "Dinamo uvijek trese ista kriza"

"HAJDUK je spasio prvenstvo", pisali smo prije četiri godine kada je Hajduk, prvi put nakon pet godina, pobijedio Dinamo na Maksimiru.

Atmosfera i prilike uoči novog derbija ove subote uvelike podjećaju na utakmicu u rujnu 2008. godine. I tada su "modri" bili uvjerljivi favorit s igračima poput Bišćana, Moralesa, Mandžukića i Balabana, a Hajduk je došao s mladom ekipom od koje se malo očekivalo. Kao što se malo očekivalo i od samog derbija na koji je stiglo tek oko pet tisuća gledatelja. Zvuči poznato?

"Znam da smo loše igrali, ali se baš ne sjećam utakmice...", rekao nam je Tomislav Butina kada smo ga pitali da se prisjeti derbija.

Igraču poput Butine, iza kojega je bogata nogometna karijera, nije se bilo lako odmah sjetiti konkretne utakmice, no poraz od Hajduka na Maksimiru teško se zaboravlja.

"Ivanković je bio trener", sjetio se odmah bivši Dinamov vratar: "Zabili su Ibričić i Gabrić".

"Kriza pogađa Dinamo uvijek u isto vrijeme. Igrači se isprazne u europskim utakmicama"

"Mi smo kolo prije odigrali 2:2 sa Zagrebom i nakon toga još izgubili (od Slaven Belupa, op.a.), pa smo kompromitirali prednost koju smo imali. Ali, to je postalo normalno jer se Dinamu uvijek iste stvari događaju u istom periodu godine", priča bivši vratar Dinama i Hrvatske:


"I ova mala kriza je samo nešto što se svake godine ponavlja, bez obzira koliko igrača i trenera promijenili. Nema odgovora zašto je tako. Puno je trenera to probalo riješiti, puno se igrača izrotiralo, ali uvijek problemi dođu u istom vremenskom periodu".

Iskusni Butina ponudio je svoje objašnjenje: "Možda je rani početak sezone razlog Dinamove krize, kao i enormno pražnjenje kroz europske utakmice koje drugi naši klubovi ne igraju jer rano ispadnu. Igračima Dinama je normalno da apsolviraju domaće prvenstvo, a porazi u Ligi prvaka ostavljaju im puno dublji trag. To je prilika drugim klubovima da ih iznenade, ali situacija se uvijek promijeni na proljeće kad se Dinamo izjednači s drugima".

"U derbijima je domaćin uvijek favorit, neovisno o stanju na tablici ili trenutnoj formi"



Pod vodstvom Gorana Vučevića Hajduk je na početku sezone 2008./2009. prosipao bodove protiv Varteksa, Sesveta i Rijeke, a na Maksimiru je nakon lošeg prvog poluvremena slavio golovima Ibričića i Gabrića. Pet mjeseci kasnije istim rezultatom dobili su i drugi derbi sezone na Poljudu, ali za najvećim rivalima zaostali su na kraju šest bodova.


Butina nema dileme o tome koja je momčad favorit u 61. derbiju.

"Dinamo! U derbijima je uvijek domaćin favorit. Bez obzira na stanje na tablici i trenutnoj formi, Dinamo je kući favorit, a Hajduk na Poljudu. Sigurno Dinamu neće biti lako jer ima puno veći broj utakmica, težih utakmica, i momčad nije u najidealnijem stanju, ali derbi to sve poništi, igrači s posebnim motivom ulaze u utakmicu".

"Čačić je ispunio sva očekivanja"



Butina je sa zanimanjem promatrao i promjene u svom bivšem klubu. Nakon Branka Ivankovića radio je pod Krunom Jurčićem, kratko pod Vahom Halilhodžićem, a rad Ante Čačića prati izvana.

"Svaki trener nosi nešto svoje. Svaki ima svoja razmišljanja i od svakog možete nešto naučiti. Svi mi iz Dinama moramo biti presretni zbog fantastičnog niza kojeg je napravio. Treneri ovise o rezultatu, a što se Čačića tiče, za sada s tim nema problema. Ispunio je sva očekivanja koja su postavljena pred njega", dodao je Butina i prokomentirao aktualne probleme s disciplinom u "modroj" svlačionici.

O Domagoju Vidi: "Kad igrač zgriješi, mora se iskazati na terenu. To je jedino mjerilo"

"Svaki igrač je individua. Ima i svijetlih i tamnih trenutaka u karijeri, svatko pogriješi, ali bi kasnije izbrisao neke stvari da može. Ne treba odmah stavljati točku i govoriti da je kraj. Drugi dan stvari izgledaju puno drugačije", objasnio je dotakavši se i kazne Domagoju Vidi zbog otvaranja pive pred trenerom u klupskom autobusu. Dinamu će platiti 100 tisuća eura.


"Kazne su sastavni dio nogometa, kao i nagrade. Na igraču je, ako zgriješi, da to popravi na terenu jer to je jedino mjerilo. No, važno je i ponašanje van terena koje mora biti prikladno klubu kojeg predstavljaš".

"Očekujem više navijača nego na Ligi prvaka"

Pet tisuća navijača na Maksimiru iz 2008. danas možda izgledaju i puno, posebno nakon "rekordno" slabe posjete protiv Porta u Ligi prvaka. Butina ne vjeruje da će se derbi igrati bez prigodne atmosfere.

"S obzirom na cijene ulaznica, koje su manje od onih za Ligu prvaka, očekujem više navijača, bolju posjećenost i dolazak velikog broja gostujućih navijača, ne bojim se da će biti kao prije četiri godine".

Butina je s navijačima imao dobar odnos, ali sadašnje tragično stanje na maksimirskim tribinama nije posebno komentirao:

"Igračima i treneru je lakše igrati pred punim tribinama. Adrenalin koji osjetiš kad te ponese pun stadion je najbolja motivacija svakom igraču. Ako situacija nije takva, igrači se i na to moraju priviknuti".

Pročitajte više