Čačić i Krstičević zamijenili uloge: Index vam donosi trenerski derbi prije derbija

"PROFESOR nogometa u odijelu" i "gospodin u trenirci" prvi put će se susreti u najvećem hrvatskom derbiju. Ante Čačić i Mišo Krstičević ipak se dobro poznaju, a uoči večerašnjeg derbija obasipali su se komplimentima. Čačića je kolega oduševio jer Hajdukom s njim na čelu teži nogometnoj igri, a Mišo odgovara da je impresioniran taktičkim novotarijama Dinamovog stratega. No, što bi Krstičević napravio da mu se uoči derbija dogodio slučaj Vida, a što Čačić da mu se ove subote jedan od prvotimaca ženi? Treneri DInama i Hajduka za Index su zamijenili uloge i odradili trenerski derbi prije derbija.

Pročitajte što Čačić i Krstičević kažu jedan o drugome, kakvu igru očekuju na Maksimiru i što misle o nerazumijevanju igrača i publike. Bi li Mišo htio Mamića za gazdu, a kako Čačić doživljava Keruma? Saznajte u ekskluzivnom Indexovom trenerskom dvoboju.

Čačić: Krstičević želi da igrači budu kao on - spremni igrati do posljednje minute

Što Ante Čačić misli o Miši Krstičeviću?

"Sjećam ga se kao igrača. Bio je marljiv, radan, uvijek je bio spreman, i inzistira da njegovi igrači budu takvi - da se potroše do zadnjih atoma energije i igraju do 90. minute. Traži vrhunski amngažman. Želim mu puno sreće, ovo mui je prvi ozbiljni derbi. Mislim da je na dobrom putu. Ima skupinu mladih igrača s kojima nije lako raditi i s kojima treba istrpjeti i padove".

Kakvu igru očekujete na Maksimiru?

"Hajduk će tražiti svoju šansu, očekujem da će igrati hajdučki, hrabro, i otvoreno, tražit će gol više. To je preduvjet vrhunskog derbija, nogomet za golove. Nadam se da će publika vidjeti pravi derbi".

I Dinamo i Hajduk ove sezone priliku su dali mladim igračima iz vlastitog pogona. Kakva je vaša mladost?

"Halilović je vrlo mlad, ima tek 16 godina, ali imamo dosta mladih talentiranih igrača - Vrsaljko ima 20, Ademi 21, a Brozović 19 godina... Igrali su na visokoj razini prošle sezone, u Ligi prvaka. Oni su zapravo već igrali Ligu prvaka. Mi smo možda najmlađa momčad u ligi. I Hajduk ima perspektivnu ekipu, možda i najmlađu u ligi, ali treba joj vremena za razvoj. Mi smo u prednosti zbog kontinuiteta, kada je riječ o razvoju mladih igrača"

Nakon iskustva rada pod Zdravkom Mamićem, zanima li Dinamovog trenera kako bi bilo raditi pod Željkom Kerumom?

"Ne bih volio... Protiv gospodina Keruma nemam ništa. Treba cijeniti ljude koje su nešto napravili u životu. A o Mamiću najbolje govore status i rezultati Dinama. On je taj koji odlučuje i čini sve da Dinamo bude na ovakvom nivou. Sigurno da preko pogače neću tražiti kruha.

Kako biste postupili da vam prvotimac ima zakazano vjenčanje na dan derbija?

"Nastojao bih da nam se to ne dogodi. Teško mi je reći jer nisam upoznat s dogovorom između njega i kluba po pitanju vjenčanja. Situacija je dosta škakljiva, vjenčanje je događaj koji se često desi jednom u životu. Franku je sigurno teško, ali pitanje je je li vjenčanje dogovorio dok je bio u Hajduku ili na posudbi. U to ne mogu ulaziti. To je pitanje za ljude koji su u vrijeme dogovora bili u klubu. U svakom slučaju želim mu sreću u bračnom životu".

Zašto Dinamo nema navijače?

"Znate, to nije smao pitanje za nogomet, već i za politiku, sociologe, sportske djelatnike. Ali jedno opće stanje koje egzistira u društvu nije poticajno, ne samo za Dinamo, već za čitav sport"

Krstičević: Čačić se hrabro obračunao s problemom nediscipline u momčadi

Što Krstičević misli o trenerskim i ljudskim karakteristikama svog kolege Ante Čačića?


"Oduševljen sam potezima kolege gospodina Ante Čačića koje je činio u cilju čuvanja integriteta trenera kao važne karike lanca klupske strukture. Na tome mu od srca čestitam! Donio je nekoliko vrlo hrabrih odluka u iznimno osjetljivim trenucima, dao priliku mladim igračima, što mi se osobito sviđa, a napravio je i dobar rezultat".

Kakvu ćemo utakmivu gledati na Maksimiru?

"Na svim smo utakmicama probali igrati maksimalno napadački i postići što više golova. Negdje smo uspijevali, a negdje i ne, što je i razumljivo s obzirom na to da imamo mladu momčad koja tek skuplja iskustvo. Za mnoge će ovo biti tek prvi maksimirski derbi, što puno govori. Želja nam je igrati nogomet, da se publika vrati na stadione kao što je mi imamo na Poljudu, da se govori isključivo o igri, potezima, šansama i golovima. Svi koji vole hrvatski nogomet i žele mu dobro bi
trebali tome težiti.

Što nudi Hajdukova mladost?

"Hajduk ima odličnih igrača generacija 1994, 1995. i 1996. godišta, mogu ostvariti vrhunske domete na razini europske kvalitete nogometa. Nama su već standardni 18-godišnjaci Josip Radošević, Antonio Milić, tu je i njihov vršnjak Tomislav Kiš koji čeka svoju prigodu, Ivo-Valentino Tomaš je odigrao nekoliko utakmica, priključen je i ekstra talentirani kapetan U-17 reprezentacije Josip Bašić. Dinamo također ima odličnu nogometnu školu, imaju svoju viziju i put. Bez obzira na to što su kroz posljednje sezone imali puno stranaca, stvorili su i niz kvalitetnih igrača".
 
Bi li Krstičević volio da je Mamić gazda Hajduka?

"Gospodinu Zdravku Mamiću želim da i dalje rukovodi svojim klubom na način koji on i njegovi suradnici smatraju da je najbolji. Je li to dobro neka ocjenjuje netko drugi, ljudi u klubu, navijači, igrači, naše nije da se u to miješamo. Ali Hajduk ide jednim drugim putem…"

Kako biste regirali da vam igrač otvori pivu u autobusu?

"Ne bih se miješao u Dinamovu svlačionicu, ponovit ću samo da čestitam gospodinu Čačiću na njegovim hrabrim i, po mojem sudu, ispravnim potezima vezanima za disciplinu u momčadi."

Zašto Hajduk proteklih godina nije na razini svojih navijača?

"Mogu govoriti samo o razdoblju dok sam ja u Hajduku. Mi smo u Splitu ove sezone igrali šest vrlo kvalitetnih utakmica, uz samo jedan poraz, i to onaj od milanskog Intera kojeg smo skoro nadoknadili na Giuseppe Meazzi. Naši navijači su prepoznali da dajemo sve od sebe, bez ikakvih kalkulacija igramo protiv svakog suparnika, a što publika misli o ovom mladom Hajduku dovoljno govori statistički podatak da nam je ovosezonski poljudski prosjek čak 18.500 gledatelja po utakmici. Navijači su pred početak sezone od nas samo tražili pošteni i hajdučki pristup radu i utakmicama, stvorila se jedna krasna sinergija i na tome im veliko hvala. O Dinamu i odnosu s njegovim navijačima, ljubazno vas molim, ne bih htio govoriti, koncentrirani smo samo na naš svakodnevni rad, a u njegovim plodovima polako već uživamo."

Pročitajte više