Cedevita dočekuje Dinamo Sassari: "Čeka nas izuzetno teška utakmica"

Foto: HINA

CEDEVITA u četvrtom kolu skupine B Eurokupa od 18 sati u Domu sportova igra protiv talijanskog Dinama iz Sassarija. U prva tri kola Zagrepčani su upisali dva gostujuća poraza i jednu domaću pobjedu i s obzirom da u klubu ni ne pomišljanju na eventualni neprolazak skupine, ovo je utakmica koju trener Cedevite Jasmin Repeša svakako želi dobiti.

"Znate da nas čeka izuzetno teška utakmica protiv protivnika koji ima jedan dosta prepoznatljiv stil igranja. To je ekipa koja ima puno talenta i sjajnih šutera. Sam statistički pokazatelj da su u Eurokupu dosad zabijali prosječno 15 trica po utakmici dovoljno govori na kakav način igraju i kakvu kemiju u momčadi imaju. Mi smo jednim dijelom hendikepirani nedostatkom dvojice bitnih igrača Tomasa i Baždarića, koji su nositelji iskustvenog dijela u ekipi. No, znamo da, ako hoćemo u drugi krug, moramo dobivati kod kuće. Tu utakmicu doživljavamo kao jednu veliku priliku da popravimo svoje mjesto na tablici i da budemo i dalje konkurentni za prolazak u drugi krug", izjavio je strateg Cedevite.

Repeša je ujedno povukao paralelu između igre reprezentacije Italije i Dinama:

"Tu je skoro identična kemija momčadi i način igranja. Interesantan je statistički pokazatelj da su oni u domaćem prvenstvu i u Eurokupu sve utakmice u kojima im je postotak za tricu bio preko 40% dobivali, a sve u kojima im je postotak za tricu bio ispod 35% su izgubili. Oni će ispaliti svoju kvotu trica. Tu nema dileme jer su to igrači takvog profila i njima nisu sjajni šuteri samo u vanjskoj liniji, nego i visoki igrači."

Mladost je Repeša ove godine često isticao kao jednu od prednosti svoje momčadi, no ta karakteristika ima i drugu stranu medalje:

"To je ekipa koja igra u kontinuitetu 40 minuta. Toga me je malo strah jer smo mi mlada ekipa. Imamo dosta dobrih faza kad trčimo i igramo koncentrirano. No, sjećamo se situacija protiv Širokog, MZT-a i Oldenburga kad smo imali prilike da završimo utakmicu, ali smo se opustili u jednom ili dva napada, a kad se protivnik vrati je vrlo teško. Karakteristika Dinama je da mogu okrenuti utakmicu i kad bi to objektivno neke druge ekipe teško mogli napraviti."

S prosjekom od 11.5 poena i 6 skokova Tomislav Zubčić trenutno je u Eurokupu drugi strijelac i prvi skakač Cedevite, a u osvrtu na Dinamo istaknuo je to što Talijani često igraju s niskom postavom:

"Čeka nas jedna teška utakmica protiv ekipe koja je praktički malo 'undersized'. Visoki igrači su im na neki način lažni bekovi. Moramo odigrati agresivnu utakmicu, pogotovo zato što su svi šuteri. Trener je već rekao da šutiraju puno trica. Mislim da to moramo spriječiti s agresivnom obranom i pokušati im sniziti šut ispod nekih 40-50%, što su imali dosad u utakmicama koje su odigrali. Na taj način, ako ih svedemo na niži postotak, mislim da ih možemo dobiti doma." Najveća opasnost u srijedu će Cedeviti prijetiti od Drakea Dienera. Riječ je o čovjeku koji je u tri utakmice u Eurokupu za dva ukupno šutirao 8/11, a za tri 14/23. Nevjerojatno učinkovit je i u talijanskom prvenstvu. U četiri utakmice za dva je gađao 18/25, a za tri 16/24.

"U ovom trenutku on vjerojatno ima najbolje cifre u Europi. Ima šut za tricu od nekih 65% i šut za dvicu oko 80%, ali s nenormalno velikim brojem uzetih šuteva. Nije tu riječ o situaciji da ima dobar postotak šuta uz dva od tri pogođena šuta, nego on ima i veliki broj šuteva. To je zaista napadač najvišeg reda. Moramo na njega pripaziti svih 40 minuta", istaknuo je Repeša.

Trener Cedevite ujedno jako cijeni i talijanskog reprezentativca Travisa Dienera:

"On je killer. Travis može igrati jako loše 10 minuta, no onda u tri minute može zabiti 15 poena. Za razliku od Marquesa Greena, koji zna čekati utakmicu i neće forsirati pa zna završiti susret s jednim ili dva šuta, Travis ne čeka. On traži utakmicu i ulazi u nju forsirajući. Samo je pitanje hoćete li mu dopustiti da uđe u utakmicu jer ako uđe u seriju teško ga je čuvati. Ako se sjećate kad je ušao krajem prve ili početkom druge četvrtine u utakmici Hrvatske i Italije na Eurobasketu. Kad mu krene diže se iz driblinga i crossovera i teško ga je zadržati. Bolje je spriječiti nego liječiti jer ako ga razigramo onda može biti problema", rekao je za kraj trener Cedevite.

Pročitajte više