Cico Kranjčar: Kovač mora naći dostojnu zamjenu za Mandžukića

Foto: Hina

I U DALEKOM Iranu slavi se plasman Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Bivši izbornik Zlatko Kranjčar, danas trener Sepahana, analizirao je tijek kvalifikacija i novi veliki uspjeh našeg nogometa.

"To je uspjeh svih koji su radili u zadnjih godinu i 10 mjeseci s tom reprezentacijom - od bivšeg izbornika do Nike Kovača koji je vodio samo ove dvije utakmice, dobro pripremio momčad, a igrači su odgovorili zahtjevima. Mislim da je zaslužen plasman općenito gledajući cijeli tijek događaja u kvalifikacijskim utakmicama, a pogotovo ovo doigravanje", rekao je Kranjčar.

"Očekujem utakmicu kazne za Mandžukića"

Susret s Islandom je dobro odrađen, ali ne treba padati u euforiju zbog toga jer je ipak s druge strane bio Island, ali, naglasio je Kranjčar, nema više lakih protivnika. Pogotovo ne u dodatnim kvalifikacijama.

"Pokazalo se ovog puta da je Hrvatska, ajmo reći, predodređena i kad dođe u doigravanje da u tim bitnim utakmicama odigra kvalitetno, dobro i stvori taj rezultat plasmana."

Kranjčar se kao izbornik prošetao do SP u Njemačkoj i nije imao problema koji danas tište Niku Kovača. Prvo o crvenom kartonu Mandžukića.

"Sigurno je da je Mandžukićev start izgledao pomalo brutalnim, ali vjerujem da to nije bila namjera nego se on nije mogao zaustaviti. Očekujem jednu utakmicu kazne i normalno da to ne bi trebao biti hendikep, ali sigurno bi već trebalo početi u tom pravcu tražiti alternativu u toj jednoj utakmici ili možda dvije da ga netko dostojno zamijeni."

O Šimuniću: "Imam svoje mišljenje"

Došli smo do Joa Šimunića i njegovog performansa nakon utakmice. "Ako je to okarakterizirano od institucija kao loše onda će sigurno biti kažnjen. No, treba to gledati i s druge strane", poručio je Kranjčar.

"Normalno da je to okarakterizirano jednim istupom koji nije primjeren na sportskim terenima. No, međutim povijest kaže da je Zrinski imao takav jedan pozdrav. To je u povijesti prije 700-800 godine, a ovo je tamo negdje za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ja imam mišljenje za sebe i ne žeim baš previše izlaziti o tome", dodao je bivši izbornik.

Moguće je da Šimunić neće vidjeti Brazil jer FIFA ima nultu stopu tolerancije na ovakve ispade, bez obzira što mi na to možemo gledati iz raznih povijesnih kutova.

"Onda neka donesu odluku koja ne bi smjela utjecati, bez obzira na sve, na momčad, okruženje i atmosferu u reprezentaciji."

"Ne mogu biti trener Dinama"

Iran nije imao problema kao Hrvatska. Oni su se u Brazil plasirali među prvima. Kranjčar tvrdi da su vrlo respektabilna reprezentacija.

"Nogomet im je vrlo kvalitetan, ne treba ni trošiti riječi o njihovoj kvaliteti. Imaju niz dobrih pojedinaca, kao momčad su vrlo dobri, uigrani, a imaju i odličnog izbornika, Queiroza, koji je s njima već treću godinu, i uspješno ostvaruje rezultate koje se očekuju od njega."

Prije tjedan dana bivši izbornik boravio je u Zagrebu, i u to kratko vrijeme, svega dva dana, bilo je dovoljno da ga mnogi vide na klupi Dinama.

"U ovom trenutku nisam u mogućnosti biti trener ne samo Dinama, nego i bilo koje druge, jer sam pod ugovorom i imam određeni projekt za koji smo napravili program do kraja sezone, znači do ljeta. Nema nikakvih mogućnosti da budem trener Dinama", zaključio je.

Pročitajte više