Cityjev junak iz "trećeg" plana: Džeko je najbolji kad treba osvojiti Premiership

Foto: Guliver Image/Getty Images

MANCHESTER CITY maleni je korak udaljenog od ovosezonskog naslova prvaka Engleske, za titulu im je u posljednjem kolu na svom terenu dovoljan i bod protiv West Hama, u tom slučaju bi i pobjeda Liverpoola nad Newcastleom bila nebitna.

Jučerašnjom uvjerljivom pobjedom nad Aston Villom sveli su nade Redsa na minimalnu razinu, a ponovno je junak bio BiH napadač Edin Džeko, koji načeo Villu pogocima u 64. i 72. minuti, kad se već činilo da se stvari po City mogu početi komplicirati.

Nastavio je tako Džeko s navikom da u najbitnijim trenucima za rasplet prvenstva isporučuje važne golove. Podsjetimo, u posljednje tri utakmice Cityja u Premiershipu zabio je ukupno pet pogodaka, prvo je s jednim sudjelovao u slavlju kod Crystal Palacea 2:0, a zatim je odigrao i ključnu ulogu na Goodison Parku.
 
U preokretu svoje ekipe sudjelovao je s dva pogotka, bez kojih bi aktualni lideri teško prošli zahtjevno gostovanje kod Evertona koji je tad još tražio bodove možda vrijedne Lige prvaka. 
Sezona za Džeku tako završava na sjajan način, mada je na njenom početku prošlog ljeta izrazio želju za odlaskom s Etihada. Međutim, ozljede Aguera tijekom sezone ponudile su mu mnogo veću minutažu, spriječile da priliku čeka samo prilikom ulazaka s klupe.
 
Sjajna ovosezonska statistika
 
I može se reći da je svu minutažu na kraju i opravdao, u 47 klupskih susreta zabio je 26 pogodaka, ali i podijelio 15 asistencija, čime je pokazao da nije samo gol igrač, a uzme li se u obzir minutaža za pogodak mu u prosjeku treba 121 minuta. 
 
Podsjetila su ova njegova izdanja i na onaj važan pogodak u sudačkoj nadoknadi u legendarnom preokretu Cityja protiv QPR-a i uzimanja naslova u zadnjim sekundama.

Od svega će možda profitirati i Safet Sušić te reprezentacija Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu. Džeko u ovakvoj formi, vjerojatno i pun samopouzdanja nakon ovakvog kraja sezone, može nanijeti štetu svakoj obrani.

Pročitajte više