Cristiano je nekada bio skroman: Gdje sam ja od Ronalda, on je moj stvarni idol

ČETVRTI odlomak knjige "Cristiano Ronaldo: Opsesija za savršenstvom" donosi prve utakmice Cristiana u dresu Sportinga, osjećanja njegovih roditelja nakon veličanstvenog debija sina i prve usporedbe s brazilskim Ronaldom.

>Priča o počecima Cristiana Ronalda, sina vrtlara i kuharice

>"Cmizdravac" nije želio izaći na teren kada je znao da će izgubiti

>Zašto je Sporting platio 22.500 eura za 12-godišnjeg dječaka s Madeire?

"Cristiano je sposoban zabavljati publiku. To je dokazao već u svojoj drugoj utakmici u portugalskoj Superligi 7. listopada 2002. Branitelj naslova Sporting ugostio je Moreirense FC, koji je tek ušao iz druge lige. Utakmica Sportinga i Moreirensea nije trebala biti ništa posebno.

No, Cristiano Ronaldo je u početnih 11. Sa 17 godina, osam mjeseci i dva dana postaje najmlađi strijelac Sportinga u povijesti. Zabio je monumentalan, veličanstven, nevjerojatan pogodak... Ne postoje pridjevi koji bi opisali pogodak ovog mladog Sportingovog čuda od djeteta", vrištao je komentator SportTV-a koji je prenosio utakmicu.

Igrala se 34. minuta, Ronaldo je primio loptu od Tonita nedaleko od centra igrališta. Predriblao je dvojicu čuvara, slalomom vodio loptu do kaznenog prostora, a zatim biciklom izbacio još jednog igrača i na kraju prebacio loptu preko vratara Joaoa Ricarda. Skinuo je dres, jurio prema tribini, a suigrači su mu potrčali u zagrljaj. Trener Laszlo Boloni slavio je na klupi sa svojim kolegama. Boloni je promijenio Ronaldovu poziciju i jedan je od najzaslužnijih za njegov uspjeh.

Vratimo se na utakmicu jer nogometaš s brojem 28 još nije rekao posljednju riječ. Iako se na teren nakon ozljede vratio 'super Mario' Jardel, prošlogodišnja Zlatna kopačka, Cristiano je bio zvijezda. Zabio je Ronaldo pogodak glavom i za 3:0. Majka Dolores bila je tiha na tribinama. Možda je to uzbuđenje zbog čudesne igre sina, ali prije da je to bio samo majčin strah.

Sljedeći dan Ronaldo je dominirao portugalskim naslovnim stranicama sa svojim fantastičnim golom. Novinari su se borili da bi saznali nešto o ovom čudu od djeteta s Madeire. Intervjuirali su njegove trenere iz djetinjstva, a došli su i do njegovog oca. Siromašni čovjek je samo vidio golove na TV-u, a utakmicu je pratio na radiju jer je Andorinha igrala u isto vrijeme. Jose Dinis je rekao da svi na otoku spominju uspjeh njegovog sina i šale se da bi Sporting trebao posuditi Cristiana Andorinhi, tako da i oni mogu osvojiti nešto za promjenu.

Jose Dinis tvrdi da je njegov sin sila prirode, da je igrao nogomet cijeli dan i noć kad je bio dijete. Otac se nada da će mu sin imati veliku budućnost i da će sazreti i kao osoba i kao nogometaš. Jose Dinis ne želi biti poznat jer je otac igrača s brojem 28, ali on sigurno neće propustiti sinovu sljedeću utakmicu. Odmah je kupio avionsku kartu da vidi Cristiana protiv Belenensensa. To će biti prvi odlazak Dinisa u Lisabon nakon šest godina.

Nije se samo portugalski tisak zanimao mladić s Madeire. Ronaldovo ime je kružilo Europom, pogotovo jer je u tom periodu brazilski Ronaldo donio peti naslov svjetskih prvaka Brazilu s osam golova 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Talijanska Gazzetta dello Sport već je govorila o 'novom Ronaldu' na svojoj naslovnoj stranici.

Što Cristiano misli o usporedbi s Brazilcem? "Nikad se ne bih usudio razmišljati o tome. Ronaldo je svjetska zvijezda i nogometaš Real Madrida. On je najbolji igrač na svijetu i moj omiljeni igrač."
 
Cristianov nastup u prvoj momčadi Sportinga je bio izvanredan. Postao je ljubimac navijača."

Pročitajte više