Dante je tajni adut Brazilaca: "Dobro znam Nijemce, prevodit ću suigračima što govore"

Foto: Hina

THIAGO SILVA zbog žutog kartona kojeg je dobio u četvrtfinalu protiv Kolumbije definitivno će propustiti polufinalnu utakmicu s Njemačkom, FIFA je odbila žalbu Brazilaca na žuti karton i molbu da ga se pomiluje.

Prvi favorit za zauzimanje mjesta kapetana u obrambenoj liniji je Dante. Stoper Bayerna je suigrač brojnih članova Elfa, što mu definitivno može biti od pomoći u borbi protiv njih.

Scolari bira između Dantea i Henriquea
 
"Bit će to najbolji osjećaj na svijetu, za mene nema boljeg od igranja utakmice Svjetskog prvenstva protiv Njemačke, države u kojoj toliko dugo živim. Veselim se tome i jasno je da sam pomalo nabrijan", rekao je Dante odmah poslije susreta s Kolumbijom, kad je postalo jasno da bi mogao na teren u idućem ogledu.
 
"Nije još sigurno da ću igrati, ali zaista je svejedno tko će početi susret", nastavio je, ostavljajući mogućnost da se u početnih 11 nađe stoper Napolija Henrique. "I ja i on smo spremni uskočiti, tako da je na treneru da odluči."

"Odlično govorim njemački, upozoravat ću suigrače što se dogovaraju"
 
Nije naodmet spomenuti niti njegovo poznavanje njemačkog jezika, koje mu može biti od pomoći, što je također spomenuo kao razlog da Scolari izabere baš njega: "Odlično govorim njemački. Mnogi Löwovi igrači moji su kolege iz Bayerna. Ne samo da ih poznajem, nego slušat ću što se dogovaraju tijekom igre i upozoravati suigrače."
 
S 30 godina spada u red iskusnih igrača, što je također u ovom susretu poželjna karakteristika. "Svi igrači u momčadi su vrlo iskusni, ali mislim da im mogu pomoći, koristit će im iskustvo koje imam."
 
Hladnoća i staloženost kao njemački adut
 
"Njemačka je snažna, kompaktna ekipa, ali dobro ih znam. Njihov adut je i to što su emocionalno čvrsti, hladni su i staloženi. Teško upadaju u paniku i kad im rezultat nije povoljan", nastavio je Dante.
 
Njemačka je polufinale izborila pobjedom nad Francuskom 1:0, a jedini pogodak zabio je Hummels nakon ubacivanja iz slobodnog udarca. Upravo to je i brazilski branič istaknuo kao glavnu prijetnju svojih protivnika, s kojima se susreću tek drugi put na SP-ima, nakon poraza u finalu Mundijala 2002. godine.
 
"Posebno moramo pripaziti na prekide, tu su fantastični", naglasio je, mada smatra da protiv Francuza nisu briljirali: "Nisam bio impresioniran njihovom igrom u tom susretu. No, imaju odlične igrače, možda je jednog posebnog na kojeg se treba usredotočiti, ali su kao momčad zaista sjajni."
 
"Navijači bi mogli donijeti prevagu"
 
No, Brazilci niti ne pomišljaju na ispadanje sad kad su došli na dva koraka od ostvarenja sna. "Bit ćemo na svojoj najvišoj razini kako bi ih pobijedili. Znam da su se već aklimatizirali na uvjete, ali možda bi naši navijači mogli donijeti prevagu u utorak. To što igramo kod kuće nam je velika prednost."
 
Susret između Brazila i Njemačke na rasporedu je utorak u 22 sata u Belo Horizonteu.
 

Pročitajte više