Derbi Manchestera označio kraj epohe: United poslao šampionski City u povijest

Foto: Guliver Image/Getty Images

OLD TRAFFORD proslavio je veliku pobjedu 4:2, a prvaku iz 2012. i 2014. sada visi i četvrto mjesto, posljednje koje vodi u Ligu prvaka!

City kao Hajduk: Na proljeće igra i izgleda drugoligaški

City, 12 bodova daleko od vodećeg Chelseaja, kod najvećeg rivala gostovao je nakon što je izgubio pet od sedam posljednjih utakmica (danas se naravno skor pogoršao na šest poraza u osam zadnjih susreta), pa mu je zbog rezultata, forme i igara na razini borca za opstanak, a ne aktualnog prvaka, malo značilo što je slavio u četiri posljednja gradska derbija.

Aktualnom prvaku sada visi i zadnje mjesto koje vodi u Ligu prvaka

Ni puno novije uspomene nisu im od velike koristi: prije tri mjeseca City je na vrhu bio poravnat s Chelseajem i sa čak devet bodova prednosti ispred gradskog rivala, a danas je tu gdje je, tek na četvrtom mjestu, koje doduše jamči kvalifikacije za Ligu prvaka, ali ako Liverpool sutra očekivano na svom terenu pobijedi Newcastle, dolazi na samo četiri boda od Cityja. Drugim riječima, postoji realna opasnost da klub koji je prošle sezone bio prvak i ulaskom u ovu godinu na vrhu tablice, ostane bez plasmana u LP!

Goropadni United s pet uzastopnih pobjeda dočekao City grogiran s pet poraza u sedam zadnjih utakmica

Pellegrinijeva momčad neuspješno traži igru i bodove, ali United je rivale dočekao u velikoj seriji s pet uzastopnih pobjeda. Cityjevi navijači strepili su od ovog gostovanja jer njihov klub izgubio je sve tri posljednje utakmice na strani, kod Liverpoola, Burnleya i Crystal Palacea. U odnosu na posljednji gostujući poraz, Zabaleta je počeo na desnom beku umjesto Sagne, a Milner je bio u sastavu umjesto Džeke, ali Pellegrini s potpuno grogiranom momčadi nije igrao zatvorenije na najtežem gostovanju, jer Milner je bio odmah iza Aguera u špici.

Vrući derbi u zimskim uvjetima

I dok je kod nas, pa čak i u velikom dijelu Engleske, bio divan proljetni dan, u Manchesteru se derbi igrao u zimskim uvjetima; hladnoći, vjetru i kiši. Da ćemo zbog odlične igre, ali prije svega loše Unitedove i katastrofalne Cityjeve obrane, vidjeti i kišu golova, bilo je jasno nakon manje od 15 minuta, jer već do tada bilo je 1:1. Krasna akcija gostiju donijela je vodstvo Cityju: Milner je pronašao Silvu na lijevoj strani kaznenog prostora, a ovaj ubacio pred gol, gdje Aguero zabija neometan iz blizine. Odlično je odigrao City, ali Unitedova obrana i ovaj put pokazuje da je lošiji dio momčadi.

Golijada je plod odlične Unitedove igre, ali i šupljih obrana, posebno Cityjeve

Kada je o obranama riječ, ni Cityjeva nije ništa bolja, a to je pokazala i načinom na koji je dopustila domaćinima da izjednače - Herrera je nesmetano ubacio pred gol, gdje u leđa pogađa Clichyja, a odbijanac u mrežu lijepo zakucava Young.

U 27. minuti krasna akcija domaćih, ali opet nigdje nije bilo obrane Cityja, pa se United neometano poigrao - Blind je petom ostavio loptu za Younga, koji lijepo centrira, a Fellaini glavom zabija za vodstvo domaćina. Strijelac je bio malčice u ofsajdu, čini se gledajući ponovljenu snimku.

Ali, bio ofsajd ili ne, ostaje činjenica da je Cityjeva obrana očajna, kako na visoke lopte ubačene pred gol, tako i na dubinska proigravanja po zemlji, pa su ništa kvalitetniji Jones i Smalling na ovoj utakmici djelovali kao klasa iznad očajne zadnje četvorke Cityja.

Yaya Toure: Simbol šampionskog Cityja, ali i slika i prilika njegove propasti

Ne zna se gdje je rupa u defenzivi gostiju bila veća; između centralnih braniča Kompanyja (Mangale) i Demichelisa ili zbog toga što je Fernandinho neuspješno jedini od veznjaka pokušavao pomoći svom zadnjem redu. Yaya Toure, jedan od vođa i simbola Cityja koji je osvajao prvenstva 2012. i 2014., slika je i prilika i propasti iste ekipe, jer kada nema njegovih važnih golova, koje je zabijao proteklih sezona, vidljivo je da je igrač manje svojoj momčadi i tada mu se nepomaganje obrani ne može oprostiti.

Iako je na odmor otišao samo s jednim golom zaostatka, City je u nastavku bio nemoćan ugroziti gol ili vodstvo Uniteda, koji je imao i jedinu priliku u nastavku prije potvrde pobjede, ali je Hart sjajno obranio Carrickov udarac.

U 67. minuti ni on nije mogao spasiti brzu akciju Uniteda za gol koji je riješio utakmicu - Fellaini je uzeo loptu i dodao Blindu. On šalje Rooneyu, a ovaj prosljeđuje za Matu, koji je sam u naletu prema golu i šalje loptu kroz noge Hartu.

Ashley Young, gol i dvije asistencije: United nevjerojatno lako dotukao indolentnog gradskog suparnika

Samo sedam minuta kasnije, City i na ovoj utakmici potvrđuje kako je momčad u raspadu i da se u nju uvukao gubitnički mentalitet: Young je ubacio iz slobodnjaka s lijeve strane, a Smalling sam samcat pred golom zabija glavom.

Na samom kraju Aguero će drugim golom ublažiti poraz svoje momčadi: Zabaleta je konačno probio stranu, odigrao povratno za Aguera, čiji udarac se od stative i De Geine ruke odbija u mrežu.Slaba utjeha za City, koji se nakon odličnog ulaska u utakmicu i vodstva, pretvorio u nižerazrednu momčad.

Pellegrinijev City je bivša momčad bivšeg trenera

Predstavom na derbiju potvrdio je da je spreman za promjenu trenera i pročitane taktike, ali prije svega generalni remont momčadi, jer vidljivo je da se "superpreplaćene" zvijezde Cityja ni blizu ne bore za navodno njihov klub kao što bi trebale. Naravno da kod bogataša prežderanih milijunima nema doslovne ni metaforičke gladi, ali ova momčad, koja je godinama na okupu, prošla je svoj zenit u Engleskoj iz kojeg je u tijeku sunovrat prema petom mjestu, dok u Europi nikad nije otišla dalje od osmine finala LP usprkos utrošenim milijardama i defintivno je vrijeme za nova lica na terenu i klupi bezobrazno bogatog emiratskog kluba.

Unitedovi navijači oduševljeno proslavili promjenu na gradskom tronu i prekid crnog niza protiv rivala

Ponovna zamjena na gradskom tronu i to izborena ovakvom utakmicom i golijadom, oduševila je navijače Uniteda, koji su cijelu utakmicu fanatično bodrili za svoju momčad i nakon završetka susreta euforično proslavili ne samo pobjedu za potvrdu preskakanja Cityja, nego i prekid crne serije od tri uzastopna poraza protiv gradskog rivala na Old Traffordu.

Povijest se ponovila godinu dana kasnije na istom mjestu, s istim akterima i istom pjesmicom, ali sa zamijenjenim ulogama

Kako se samo povijest ponovila na istom mjestu, s mnogim istim akterima, ali sa zamijenjenim ulogama; prije godinu dana na Old Traffordu, City je predvođen Džekom razbio United 3:0, otišao na 15 bodova prednosti od rivala i krenuo u juriš na naslov.

Na toj utakmici navijači Cityja su na stadionu, koji je tada za fanove domaćih bio "Kazalište noćnih mora", Unitedovom treneru Davidu Moyesu skandirali "Otpustit će te ujutro". Godinu poslije, navijači Uniteda isto pjevuše Pellegriniju.

 

Standings provided by

 

Pročitajte više