Deset godina Snježne kraljice: Sjećate se Janičinog pothvata iz 2006.?

Foto: Guliver Images/Getty Images

MALO po malo i Snježna kraljica navršila je deset godina. Prošlo je cijelo jedno desetljeće u kojem smo svjedočili sjajnim utrkama i brojnim uzbuđenjima na Sljemenu gdje se u nedjelju od 10 sati vozi ženski slalom.

Jedna od tih legendarnih utrka sigurno je bila ona iz 2006. kada je Janica Kostelić drugi lauf završila bez štapa. Najbolja hrvatska skijašica svih vremena tog je dana ušla u povijest skijanja, a unatoč svim problemima uspjela je osvojiti sjajno treće mjesto.

"Američka Janica"

Prošle godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta Snježna kraljica nije bila održana, tako da je Mikaela Shiffrin još uvijek aktualna pobjednica. "Američka Janica", kako joj neki tepaju, osvojila je Sljeme sa samo 17 godina. Najmlađa pobjednica Snježne u obranu naslova kreće s brojem sedam.

Četiri naslova Marlies Schild
 
Austrijanka Marlies Schild rekorderka je "Snježne kraljice" budući da je u Zagrebu slavila četiri puta. Na premijernoj utrci 2005. godine bila je treća, a godinu kasnije je doskijala do prve pobjede. Naslov je obranila 2007. godine, a potom ju je pobijedila Tanja Poutiainen. 
 
Utrku 2009. godine propustila je zbog teške ozljede lijeve noge, a godinu kasnije je prvi put ostala bez postolja na Sljemenu kada je odustala u drugoj vožnji.
 
Pobjedama u Zagrebu se vratila 2011. godine, a 2012. je ponovno slavila. Utrku 2013. je propustila. 
 
Finkinja Poutiainen je jedina uz Schild koja je slavila više od jednom na Sljemenu. Tanja je pobijedila 2005. i 2008. godine.
 
Karijeru je Schild, jedna od najboljih slalomašica u povijesti, završila početkom rujna 2014. godine.
 
 
 Odustajanje Janice na prvoj "Snježnoj kraljici"
 
Više od 20 tisuća navijača okupilo se 20. siječnja 2005. godine oko Crvenog spusta kako bi prvi put u hrvatskoj povijesti uživali u utrci "bijelog cirkusa" i nastupu Janice Kostelić.
 
Međutim, uslijedio je šok za sve na Sljemenu kada je Janica već u prvom laufu zahaklala jedna vrata i odustala. Neutješno je plakala jer je razočarala navijače, a premijernu "Kraljicu" spasili su Nika Fleiss i Ana Jelušić, koje su završile na osmom, odnosno devetom mjestu.
 
Jelušić doskijala do najboljeg hrvatskog rezultata na Sljemenu
 
Ana Jelušić 2007. godine osvojila je drugo mjesto, što je i do danas najbolji rezultat ženskog hrvatskog skijanja na Sljemenu. Neuhvatljiva je bila Schild koja je Ani, trećeplasiranoj iz prve vožnje, pobjegla 1,66 sekundi.
 
 
Ujedno je drugo mjesto i najbolji Anin rezultat u karijeri, te prvi plasman na postolje za koji je osvojila i 30 tisuća eura. Kasnije je samo još jednom bila među tri najbolje.
 

Pročitajte više