Dinamo je odgovoran jer je policajcu u neredima izbijeno oko: Mora platiti 380 tisuća kuna s kamatama!

Foto: Hina 

DINAMO je odgovoran jer je na stadionu Maksimir u navijačkim neredima prije četiri godine policajac Kristijan Trokter ostao bez oka.

Klub državi mora isplatiti 380.220 kuna sa zakonskim zateznim kamatama, presudio je Trgovački sud u Zagrebu i usvojio time tužbeni zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, također u Zagrebu. Odvjetništvo je dokazalo da je GNK Dinamo kao organizator okupljana dužan provesti mjere za zaštitu gledatelja i ostalih sudionika.

Trokter je ozlijeđen topovskim udarom prilikom velikih nereda na Maksimiru 1. svibnja. Bio je to jedan od krvavijih derbija Dinama i Hajduka. Propucan je nakon utakmice i jedan Dinamov navijač. Sukobi navijača i policije su počeli na istočnoj tribini, preselili se na sjever, a kasnije i izvan stadiona. Navijači su tijekom utakmice policiju zasuli pirotehničkim sredstvima, a Trokteru je udar prošao kroz vezir. Eksplozija mu je uništila oko, a Republika Hrvatska, kao njegov poslodavac, isplatila mu je naknadu štete zbog ozljede na radu.

Propust organizatora, preciznije Dinama, je u uzročno-posljedičnoj vezi s ozljedom policajca i nastalom štetom. Presuda je značajna zbog zaštite imovine i imovinskih prava RH, ali i zbog prevencijskog djelovanja na organizatore okupljanja, izvijestio je ŽDO u Zagrebu. Dinamo prvostupanjsku presudu ne želi komentirati, ali u klubu najavljuju žalbu.

Zbog ozljeđivanja policajca na četiri godine maloljetničkog zatvora u ožujku 2011. osuđen je pripadnik navijačke skupine Bad Blue Boys Nikica Marović. Iako je u svojoj obrani poricao bacanje topovskog udara na policajca koji je pritom ostao bez oka navijač Marović osuđen je na temelju snimki nadzornih kamera.

Pročitajte više