Dinamo kod začahurene Istre preokrenuo uvođenjem "Novog Sammira" i zamjenom 17-godišnjeg debitanta

Foto: Regional Express

POBJEDOM u odgođenoj utakmici 17. kola HNL nad Istrom (3:1), Dinamo je nakon 20 odigranih utakmica, prednost pred prvim pratiteljima Rijekom i Hajdukom povećao na osam bodova - Modri imaju 46, a Rijeka i Hajduk po 38.

Utakmicom u Puli nakon tromjesečne stanke nastavljeno je natjecanje u prvoj ligi.

Utakmica koju su danas odigrali Istra i Dinamo, trebala se igrati prošle godine, kao dio jesenjeg dijela prvenstva, ali zbog lošeg vremena susret je odgođen za veljaču.

Ali, nevrijeme je opet prijetilo utakmici - u Pulije padala jaka kiša, ali ipak je odigrana na prilično "raskopanom" terenu stadiona Aldo Drosina. 
 
Dinamo je na gostovanju kod Pamićeve momčadio bio bitno oslabljen. Došao je bez Brozović, Pivarić i Šimunovića, Lime, Fernandesa, već otprije teško ozlijeđenog Husejinovića, ali ni novog pojačanja Taravela.
 
U momčadi je zato na lijevom beku bio debitant, 17-godišnji Petar Mamić, dok je u napadu Fernandesov izostanak trebao nadoknaditi Beqiraj, dok je Čop, najefikasniji Dinamov napadač na pripremama (četiri gola) postavljen na krilo.
 
Pamić je ovakvom Dinamu suprotstavio momčad bez ijednog napadača, u taktičkoj postavi 5-4-1, ali na terenu je to značilo da je svih deset igrača Istre u polju ne samo iza lopte, nego i iza centra.
 
Dinamo je od početka stisnuo domaće, ali ne samo da se dvostruki zeleno-žuti zid nije savijao pod naletima gostiju, (pri čemu se prodorima po lijevoj strani isticao još jedan Mamić u klubu), nego je u 12. minuti Istra povela:
 
Batelić je prošao kroz sredinu, a Ademi ga je srušio na 20 metara od gola. Blagojević je sjajnim i silovitim udarcem prebacio živi zid i zakucao loptu pod prečku Sandomierskog!
 
Deset minuta kasnije, Dinamo je izjednačio: Beqiraj centrira s desne strane, Čop puca glavom, ali u blok. Lopta se odbija do Soudanija, koji glavom s pet metara trese mrežu. Dinamo je zasluženo izjednačio, a Čop odmah zatim s pet metara glavom puca pored gola. 
 
Do kraja poluvremena nastavila se igra ne jedan gol i na jednoj polovici, gdje je bilo stješnjeno 20 igrača i Istrin golman. Dinamo je teško dolazio do prilika, samo su Čop i Pamić uspjeli pucati, ali bez opasnosti po gol Ježine. 
 
Na poluvremenu, dvostruka zamjena u Dinamu - Zoran Mamić po potpuni preorket krenuo je s Halilovićem i Cleytonom, umjesto Petra Mamića i Beqiraja.
 
Ove promjene značile su i rošade na terenu - Šimunić je ostao jedini klasični branič Dinama, Addy je od Mamića preuzeo lijevi bok, a umjesto treće špice Beqiraja, na desno krilo ušao je Halilović. Lijevo je bio Soudani, a pred golom Čop. Mamić srednji želio je dakle zgusnutu Istru probiti razvlačenjem.
 
Dinamo je doista postao opasniji: Odmah je uslijedila odlična akcija igrača koji su ušli početkom nastavka - Cleyton je odigrao dupli pas s Halilovićem, pucao s desetak metara, ali Ježina brani nogom. 
 
Minutu poslije, Halilović je ubacio, a Soudani štopao loptu prsima i onda je škaricama poslao prema golu, gdje Ježina opet spašava.
 
Konačno, u 68. minuti Cleyton je u kaznenom prostoru poslužio Čopa, koji se izborio za udarac i ljevicom pogodio za Dinamov preokret i njegov deveti ovosezonski prvenstveni gol. 
 
Osam minuta kasnije, sve je gotovo; Leko je nabacio s desne strane, Soudani pucao glavom, a Čop njegov udarac šalje u gol za Dinamov treći, a svoj deseti prvenstveni gol.
 
Sastavi:
 
ISTRA
 
Ježina - Woon, Čagalj, Obšivač, Budicin, Kramarić - Blagojević, Batarelo, Batelić, Havojić - Babić
 
DINAMO
 
Sandomierski - Leko, Addy, Šimunić, Mamić - Ademi, Pamić, Antolić - Čop, Soudani, Beqiraj

Pročitajte više