Dinamo našao braniča sa "svojim" sklonostima: Ganca zvezdaša, s lažiranim datumom rođenja!

Screenshot: Youtube, Foto: AFP

LEE ADDY, stoper reprezentacije Gane, do kraja sezone pojačat će Dinamovu obranu, na posudbi iz Dalian Aerbina, pete momčadi kineskog prvenstva. Modri imaju pravo otkupa braničevog ugovora.

Igrao za afrički Chelsea i Robijevu Zvezdu

Addy nije anonimus iz Trećeg svijeta, kakve smo navikli gledati u svim našim klubovima, pa i u Dinamu: U gansku reprezentaciju, za koju je do sada nastupio 27 puta, probio se nastupajući za Bechem Chelsea, koji je prije dvije godine bio prvak Gane. Navedeni klub nije ispostava aktualnog prvaka Europe, nego je od njega "posudio" ime i grb.

Gana voli Milovana, a Lee Beograd: Došao do četvrtfinala SP-a i preselio na Marakanu

Kao igrač "falšeg" Chelseaja, debitirao je za reprezentaciju i igrao četiri utakmice na Afričkom kupu nacija 2010., uključujući i finale, koje je Gana izgubila od Egipta.

U ljeto iste godine, pod srpskim izbornikom Milovanom Rajevcem nastupa za Ganu na povijesno uspješnom SP-u: Od pet utakmica koje je njegova zemlja odigrala u JAR-u, nastupio je na tri. U skupini je igrao u prvoj postavi protiv Australije, dok je kao rezerva ušao na utakmici sa Srbijom i u pobjedi nad SAD-om u osmini finala. Zbog žutih kartona propustio je četvrtfinale protiv Urugvaja, koje je Gana izgubila na penale.

Novi Cufre ili "Taribo West"? Zna nestati s priprema i misteriozno se razboljeti


Nakon SP-a prelazi u Crvenu Zvezdu, gdje je bio nezamjenjivi centralni branič (može igrati i kao lijevi bočni) do siječnja 2012., kada za dva milijuna eura (sedam puta više nego što ga je Zvezda platila "Chelseaju") prelazi u ambiciozni kineski Dalian, u kojem je kapetan bivši veznjak Barcelone Seydou Keita i za kojeg igra još jedan nekadašnji "barcelonista" Fabio Rochemback, a najnovija akvizicija mu je napadač PSG-a Guillaume Hoarau. Od 30 prvenstvenih utakmica u Kini, nastupio je na 24, od toga 16 kao član prve postave.



Kada se uzmu u obzir ove reference, kao i njegova dob (22 godine), čini se da je Dinamo napravio sjajan posao, ali naravno, postoji "ali": Addy je, poput još jednog glasovitog afričkog braniča koji je igrao u Beogradu, Tariba Westa, tamo ostao upamćen po vanterenskim aktivnostima, odnosno naprasnim odlascima iz kluba i propuštanju priprema zbog misteriozne bolesti. West je primjerice, za vrijeme igranja u Europi, nekoliko puta hitno morao u Afriku zbog smrti (iste) bake.

Koliko Dinamov branič ima godina?

Osim po ovome, Addy je ostao upamćen i po naglim promjenama godine rođenja: Kada je 2009. debitirao za reprezentaciju, u dokumentima Fife i ganskog saveza, kao datum njegovog rođenja naveden je 26. rujna 1985. Ali, kada je prijavljen za SP 2010. odjednom se pomladio i kao datum rođenja navodio 7. srpnja 1990.

Skandal je otkrio švedski tabloid Aftonbladet, nakon čega je Fifa provela istragu. Kao referentan datum Addyjevog rođenja uzela je 7.7. '90, iz prostog razloga što nemaju s ičim usporediti datum naveden u njegovoj putovnici.

Ali, Addy barem ima nešto zajedničko sa svojim novim klubom.

Pročitajte više