Dinamo pod Mamićima = Europsko ruglo: U tri godine od 54 boda u skupinama, osvojio je 2!

Foto: HINA

ZADNJA Dinamova pobjeda u skupinama europskih kupova dogodila se prije točno tri godine, točnije 4. studenog kod Bruggea (2:0). Problem je što je Dinamo od tada u skupinama EL i LP odigrao čak 18 utakmica!

> Mamiću, koliko te svjetskih klubova zove nakon nove europske katastrofe?

> Tužno je biti navijač Dinama: Mamićev klub opet se osramotio i ispao

Ipak, Dinamo nije vlasnik najduljeg niza bez slavlja u skupinama LP i EL, taj neslavni rekord drži Steaua, s 21 utakmicom bez pobjede.

Dinamo je u Endhovenu dohvatio i dva okrugla postignuća: Odigrao je 250. europsku utakmicu (94 pobjede, 56 remija) i upisao jubilarni 100. poraz.

Međutim, to ne otkriva razmjere recentne kontinentalne katastrofe kluba, čiji gazda svake godine uz desetke milijuna ulupanih eura na "pojačanja" i bogovske plaće, obećava "Europski iskorak" i "Proljeće u Europi", jer Dinamo od tada ne samo što nema pobjede, nego je u toliko mečeva u grupnim fazama europskih natjecanja osvojio ukupno dva boda (1:1 protiv kijevskod Dinama u LP i 0:0 s PSV-om u EL, obje utakmice na Maksimiru).

Posljednja sezona kada se Dinamo u skupini europskog natjecanja nije ponizio i pokazao koliko tamo ne pripada, bila je 2010/11, otkada i datira spomenuta pobjeda kod Bruggea. Momčad koju je vodio Halilhodžić tada je u Europa Ligi sakupila, za posljednje tri godine "Znanstveno-fantastičnih" sedam bodova, iako je bila u grupi s uglednim klubovima; osim Belgijaca, natjecali su se Villarreal i PAOK.

Ali, nakon pobjede ostvarene Sammirovim i Bišćanovim golovima, slijedili su porazi kod Villarreala (0:3), a na Maksimiru, umjesto da pobjedom nad PAOK-om dođu do "europske veljače", dinamovci su poraženi 0:1.


Sljedeće sezone, 2011/12, Jurčićev Dinamo izvukao je tešku skupinu Lige prvaka (Real, Lyon, Ajax) u kojoj je još teže stradao - svih šest poraza, uz gol razliku 3:22!

Jedinu dobru utakmicu Dinamo je tada odigrao u 1. kolu na Maksimiru protiv Reala (0:1), dok su sve ostale bile sramoćenja, posebno porazi od rezervne momčadi Reala u Madridu (6:2) i prije svega nevjerojatna blamaža u posljednjem kolu na Maksimiru od Lyona, poraz s nevjerojatnih 1:7!

Prošle sezone, 2012/13, Čačićev Dinamo također je služio za popravljanje gol-razlike u konkurenciji Porta, PSG-a i kijevskog Dinama, a sve do pete minute sudačke naknade utakmice zadnjeg kola, koju je na Maksimiru igrao protiv ukrajinskog imenjaka, imao je ne samo svih šest poraza, nego i nijedan postignuti gol. Ali, Ivan Krstanović iz penala zabija za prvi Dinamov gol i bod u skupini LP, nakon čega je slijedila doslovno tragična scena, koja najbolje objašnjava u što se pod Mamićem na terenu i tribinama pretvorio ovaj klub - igrači Dinama, pred tri tisuće gledatelja na utakmici Lige prvaka na svom stadionu, taj jedan jedini gol slavili su kao da je postignut u finalu LP, a ne za skor: nula pobjeda, jedan remi i pet poraza, gol razlika 1:14.

Konačno, ove sezone Dinamo je pao stepenicu niže, u skupinu Europa Lige, ali i tamo nastavlja s navikama iz Lige prvaka. Dobro, ovdje je čak dva kola prije kraja ostvario ono za što je maksimalno sposoban u ozbiljnijem europskom društvu - zabiti jedan gol i osvojiti jedan bod.

Junior Fernandes autor je prvog podviga, u domaćem porazu od ukrajinskog Čornomoreca (1:2), nakon čega je uslijedio debakl kod Ludogoreca (0:3), ali konačno i jedna dobra utakmica i domaći remi s PSV-om (0:0), za drugi europski bod u tri godine stalnog natjecanja u skupinama LP i EL.

Sinoć, kod PSV-a, uslijedila je još jedna predstava GNK Bratskog u kojoj je rezultat (0:2) bio neusporedivo podnošljiviji od "igre", da bi nakon četiri utakmice imao jedan bod i gol-razliku 1:7.

Kad povučemo crtu, ovo je Dinamov europski saldo u posljednje tri godine i od zadnje pobjede, kod Bruggea (2:0), 4. studenog 2010.:

18 utakmica u skupinama europskih kupova (12 u Ligi prvaka, 6 u Europa Ligi)

Nijedna pobjeda

Dva remija

16 poraza

"Uspješnost": 2 od moguća 54 boda ili 3.7 posto

Gol razlika 5:47



 

Pročitajte više