Drakšić nakon sastanka sa Cedevitom, Zadrom i Cibonom: Svi se slažu da je ABA liga neophodna

Foto: Hina

U PROSTORIJAMA Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) u Zagrebu u utorak su se sastali čelnici HKS-a i predstavnici Cedevite, Cibone i Zadra, hrvatskih klubova koji su izborili mjesto u regionalnoj ABA ligi sljedeće godine, kako bi pronašli način za sudjelovanje u tom natjecanju, unatoč prijetećim porukama iz FIBA-e.

Naime, europski ogranak FIBA-e (Fiba Europe) ne priznaje ABA ligu, zbog njezine sporne vlasničke strukture u kojoj glavnu riječ ne vode klubovi i nacionalni savezi koji u njoj sudjeluju, a glavni tajnik krovne košarkaške organizacije Patrick Baumann nedavno je poslao pismo na adrese saveza, u kojem se prijeti suspenzijom i izbacivanjem iz FIBA-inih natjecanja.

"Ne možemo to odmah nazvati sankcijama. FIBA je poslala nekoliko pisama u kojima podsjeća sve nacionalne saveze s prostora bivše Jugoslavije na poštovanje Statuta koji je na snazi. Na sastanku s klubovima osnovna je želja bila zaštiti interese hrvatske košarke", izjavio je glavni tajnik HKS-a i član Glavnog odbora FIBA Europe Željko Drakšić.

"Regionalna liga postoji već 15, 16 sezona i polučila je odlične rezultate. Svi klubovi koji su u njoj participirali slažu se da je neophodna na ovim prostorima, da je dobra za razvoj košarke te zbog toga i mi želimo produžiti tu priču", izjavio je Drakšić te dodao:

"FIBA je dala neke naputke što i kako bi trebalo organizirati. Nadam se da ćemo u srijedu na Upravnom odboru još detaljnije precizirati zaključke i poslati FIBA-i odgovor kako mi to vidimo te što bi bilo najbolje, gledajući iz našeg kuta, za hrvatsku košarku."

Međutim, problem je u tome što FIBA Europe ne priznaje ABA ligu, jedinu od svih regionalnih liga na europskom tlu, a kao kamen smutnje navodi se da ligu ne vode savezi i klubovi, već nekoliko osoba koje su uključene u vlasničku strukturu. Među vlasnicima i osnivačima ABA lige, osim četiri košarkaška kluba (Cibona, Olimpija, Budućnost, Bosna), šest je privatnih osoba, Slovenci Radovan Lorbek, Roman Lisac i proslavljeni trener Zmago Sagadin, a s hrvatske strane Bože Miličević, Josip Bilić i aktualni predsjednik HKS-a Danko Radić.

"Nije točno da je FIBA poimence tražila da netko odstupi. Radić je jedan od inicijatora, jedan od glavnih ljudi koji je dao ideju da se regionalna liga igra. To su prihvatili prijatelji iz Slovenije i liga je nastala akcijom ta dva saveza. Danas imamo drugačiju situaciju, imamo odluke klubova koji su igrali tu ligu. Jednostavno, želimo sagledati ono što je najbolje kako bismo pratili pravilnike u FIBA-i, a pritom zaštitili interese naših klubova i hrvatske reprezentativne košarke", zaključio je Drakšić.

Pročitajte više