Drama prije odlaska na EP: Izbornik rasplakao hrvatsku košarkašicu

Foto: HKS/Index

HRVATSKA ženska košarkaška reprezentacija otputovala je u Mađarsku na Eurobasket, kojeg Mađari organiziraju zajedno s Rumunjskom.

Hrvatska se nalazi u skupini C zajedno s Rusijom, Srbijom, Latvijom i Velikom Britanijom, a domaćin toj skupini je mađarski grad Szombathely. Eurobasket za košarkašice igra se od 11. do 28. lipnja.

Matea Vrdoljak u suzama, Amrikanka Zellous ostala čekati državljanstvo

Uoči odlaska dogodila se prva mala drama. Smijeh i dobro raspoloženje zamijenile su suze razočarane Mateje Vrdoljak, 29-godišnje Solinjanke koja igra za francuski Arras, a kojoj je izbornik Braslav Turić rekao da ostaje u Zagrebu, u statusu - "na čekanju". To može zahvaliti još uvijek nerazješenom statusu Amerikanke Shavonte Zellous koja bi trebala pojačati hrvatsku reprezentaciju na vanjskim pozicijama, ali da bi to mogla učiniti mora dobiti hrvatsko državljanstvo.

Zato je i Zellous ostala u Zagrebu, baš kao i razočarana i uplakana Matea Vrdoljak. Riječi utjehe koje su joj uputile gotovo sve suigračice, nisu mogle zaustaviti Mateine suze.

"Mjesec i pol dana sam na pripremama, a izbornik me sada ostavio na čekanju"

"Mjesec i pol dana sam na pripremama. Prije dva tjedna u utakmicama protiv Crne Gore bila sam u početnoj petorci i izbornik mi je rekao da sam ugodno iznenađenje i u prednosti pred ostalima na mojoj poziciji. Nije me vodio na turnir u Podgoricu, jer je rekao da želi provjeriti druge. I sada, prije puta izbornik mi je rekao da Iva Borović ide u Mađarsku, a da ja ostajem "na čekanju" kao zamjena za Shavonte Zellous. Pitala sam ga može li mi reći zašto Borović ide, a ne ja. Odgovorio mi je da ima svoje osobne razloge, ništa drugo", rekla je Vrdoljak.

Izbornik Braslav Turić poveo pet igračica iz svog kluba

Iva Borović je tri godine mlađa od Vrdoljak i igra za Medveščak koji je pod vodstvom hrvatskog izbornika osvojio naslov prvaka Hrvatske. Od 12 igračica koje su se našle na izbornikovom popisu, sedam ih igra u inozemstvu, a preostalih pet je iz Medveščaka.

"Zašto mi nije dao argument? Zašto mi nije rekao da je ona bolja? Zašto me ostavio po strani kad sam igrala najbolje, kad sam najviše dokazala da mi je tu mjesto? Zašto me nije vodio u Podgoricu", nizala je pitanja jedno za drugim razočarana Vrdoljak te na kraju ustvrdila:

"Stvar je principa, stvar je kvalitete igrača. Dokazala sam u ovih mjesec i pol dana da mi nije mjesto - na čekanju."

Otkaz četiri stožerne igračice

Iz HKS-a su uvjereni da će svi problemi s dokumentima za američku košarkašicu biti riješeni te da će ona već u srijedu krenuti put Szombathelya. Ako se to, ipak ne dogodi, bit će to još jedan veliki udarac za već značajno oslabljenu reprezentaciju, jer su sudjelovanje u ovoj akciji zbog ozljeda otkazale čak četiri stožerne igračice: Antonija Mišura, Ana Lelas, Marija Režan i Emanuela Salopek.

Zellous: OI nisu glavni razlog zašto sam došla u Hrvatsku

Shaunte Zellous je posljednja stigla na pripreme, ali vrlo brzo je našla svoje mjesto u ekipi. Uspije li se pridružiti svojim novim suigračicama, uvjerena je da će Hrvatska imati što za reći na Eurobasketu.

"Znamo što želimo, i što nam je posao kad izađemo na teren. Nadamo se da ćemo ostvariti zacrtani cilj i izboriti nastup na Olimpijskim igrama", samouvjereno će 27-godišnja tamnoputa šuterica o čijim se kvalitetama ostale reprezentativke izražavaju samo u superlativima.

Zellous silno želi nastupiti na Olimpijskim igrama.

"To nije bio glavni razlog zašto sam došla u Hrvatsku. Želja sam novo iskustvo. Čast mi je što mogu igrati za ovu reprezentaciju. Naš cilj je realan, samo moramo u svakoj utakmici igrati čvrsto i raditi ono što smo radile na treningu. Imamo ozlijeđenih igračica, ali ne smijemo dopustiti da nas to spriječi u ostvarenju našeg cilja."

"Shavonte je stvarno odlična igračica i odlična osoba. Zasigurno će biti jedan od vođa reprezentacije. Donijela nam je brzinu, odličan šut i instinkt 'ubojice'. Bila je kratko na pripremama, pa se nismo do kraja uspjele uigrati, ali kad ona dođe na teren, našim suparnicama neće biti lako", tvrdi iskusna internacionalka Mirna Mazić koja će s Lucom Ivanković i Ivom Slišković pokušati nadomjestiti izostanak Marije Režan na centarskoj poziciji.

Cilj na Eurobasketu: Olimpijske kvalifikacije

"Prije početka priprema postavili smo za cilj osvajanje mjesta koje vodi u olimpijske kvalifikacije. Ove ozljede nas vode u nekakvu realnost. Idemo korak po korak i pokušati proći prvu skupinu koja je jaka. Možda će malo paradoksalno zvučati, ali ako prođemo prvu skupinu u križanju sa skupinom D čeka nas lakši posao. No, moramo se pripremiti za prva tri dana i u utakmicama s Rusijom, Latvijom i Srbijom vidjeti imamo li kvalitetu za ići dalje", istaknuo je izbornik Turić.

Hrvatska će 11. lipnja otvoriti nastup na EP-u protiv Rusije, u petak slijedi utakmica s Latvijom, a u subotu sa Srbijom. Nedjelja je dan odmora, a u ponedjeljak će natjecanje u skupini zaključiti utakmicom protiv Velike Britanije.

"Latvija i Velika Britanija su ekipe preko kojih moramo tražiti put u drugi krug. Rusija je jaka, Srbija je sjajna, četvrta s prošlog europskog, osma sa svjetskog prvenstva. Uvjeren sam da bi u kompletnom sastavu prošli skupinu, a tamo se križamo s lakšom skupinu. Španjolska je favorit prvenstva, ali tamo su Litva, Švedska, Slovačka i Mađarska. Slovačku i Mađarsku smo pobjeđivali u pripremama. Mogli smo doći do četvrtfinala. Ne kažem da i ovako nećemo, ali smo kvalitetom puno slabiji nego da su ozlijeđene igračice tu", zaključio je izbornik.

Ivezić: Zbog ozljeda nismo pod pritiskom

Atmosfera u reprezentaciji daleko je od idealne već neko vrijeme, a tijekom priprema u Đurđevcu kapetanica reprezentacije Jelena Ivezić pobunila se zbog uvjeta treniranja (u dvorani na +40°C) pa je momčad prebačena u Zagreb.

Ivezić vjeruje da izostanci, koliko god teško pali ekipi, mogu čak donijeti i nešto pozitivno.

"Nismo razgovarale koliko daleko možemo ići. S obzirom na sve ozljede, nismo pod pritiskom da nešto moramo napraviti. Baš zbog toga mislim da bi se moglo nešto dobro izroditi iz svega."

S njom se složila i Mirna Mazić. "Želja je svakog sportaša da ide na Olimpijske igre. I 2011. je bilo ozlijeđenih pa smo izborile kvalifikacije i nastup u Londonu. Zašto ne bi i sada?"

S ovogodišnjeg Europskog prvenstva mjesto na olimpijskom turniru izborit će prvakinje Europe, dok će još četiri reprezentacije izboriti nastup na kvalifikacijskom turniru 12 reprezentacija iz cijelog svijeta, od kojih će pet izboriti mjesto na turniru u Riju.

Hrvatska jedina bez tv-prijenosa u domovini

Uspiju li biti među prve tri reprezentacije u skupini u Szombathelyu, hrvatske košarkašice će natjecanje u drugom krugu nastaviti u Gyoeru. Utakmice nokaut faze od četvrtfinala nadalje, kao i utakmica razigravanja za redoslijed od petog do osmog mjesta, bit će igrane u Budimpešti.

Posebno neugodno zvuči podatak da je hrvatska reprezentacija jedina momčad na turniru čije se utakmice na EP-u neće prenositi u domovini, zahvaljujući odluci HKS-a i HRT-a, iako se turnir igra u susjednoj Mađarskoj.


POPIS igračica za EP:

Mirna Mazić
Matea Vrdoljak
Iva Ciglar
Jelena Ivezić
Ružica Džankić
Iva Todorić
Luca Ivanković
Iva Slišković
Ana-Marija Begić
Ivana Tikvić
Carmen Miloglav
Iva Borović
Shavonte Zellous

Braslav Turić, trener
Vladimir Englman, pomoćni trener


Skupine prvog kruga EP-a:

Skupina A (Temišvar): Rumunjska, Ukrajina, Češka, Crna Gora, Francuska

Skupina B (Oradea): Grčka, Poljska, Bjelorusija, Italija, Turska 

Skupina C (Szombathely): HRVATSKA, Rusija, Srbija, Latvija, V. Britanija

Skupina D (Sopron): Mađarska, Litva, Slovačka, Švedska, Španjolska

Raspored utakmica Hrvatske u prvom krugu:

11. lipnja: Rusija - Hrvatska (19.00 sati)

12. lipnja: Hrvatska - Latvija (16.30 sati)

13. lipnja: Srbija - Hrvatska (19.00 sati)

15. lipnja: Hrvatska - V. Britanija (16.30 sati)

Pročitajte više