Druga strana "Hrvatske invazije na Novi Sad": Otimaju im zastave i razbijaju automobile



KAO što možete vidjeti u prijenosima utakmica hrvatske rukometne reprezentacije iz Novog Sada, oko pola dvorane Spens zauzimaju hrvatski navijači i njihova znamenja. Dvoranom odjekuje "Mi Hrvati", "Vukovar", "Lijepa naša" i sve djeluje idilično.

Srbijom se ne šeće u kockastom dresu

Utakmice protiv Španjolske i Francuske pratilo je oko tri tisuće naših navijača. Neki od njih međutim, "nisu pazili" i previše su turistički shvatili odlazak u zemlju koja je po navijačkim kriterijima, neprijateljska. Naročito ako se drugim srpskim gradom po veličini, šeću okićeni kockastim dresovima i šalovima, a transparente nose i vješaju nehajno.

Pisali smo o napadu na nekoliko naših navijača u Novom Sadu, ali posljednja dva dana javljaju nam se čitatelji, navijači Hrvatske iz "matice" i BiH, koji tvrde da je u medijima stvorena idilična slika "prijateljskog prijema mase hrvatskih navijača u Novom Sadu", obična laž i da su mnogi od njih spoznali drugu stranu gostoprimstva.

Oko dvorane je sve puno policije, ali srpski navijači snimaju i prate poslije utakmica

Ispred dvorane je sve puno policije i veliki ograđeni plato u koji se može ući samo s ulaznicom, kao što i u čuvanu fan-zonu mogu samo hrvatski navijači. Oni koji dolaze na dan utakmice, izravno s granice se prepraćuju prema dvorani. Usprkos svim mjerama opreza, događaju se propusti koji za posljedice imaju razbijene glave i "šajbe".


Navijače iz Hercegovine koji su mirno pili u kafiću pored dvorane, palicama je napala skupina maskiranih srpskih navijača. Policija je odmah došla na mjesto napada, ali je napadače pustila da odu. Nakon što su se vratili iz policijske stanice gdje su davali iskaz, Hercegovce je dočekalo novo neugodno iznenađenje - na parkingu im je razbijen automobil. Informacije od drugih navijača govore kako oni nisu jedini čije vozilo je nastradalo. Srpski portali izvještavaju i o tuči prije utakmice u Ulici Laze Telečkog, te o nekoliko razbijenih auta s hrvatskim tablicama.

Grobari oduzeli zastave navijačima Dinama, Širokog Brijega i transparente navijača iz Vinkovaca



Osim hrvatskih navijača i njihovih auta, stradali su i navijačima posebno bitni i prestižni rekviziti: Navijačke zastave. Hrvatske zastave "Donja Dubrava" i "Škripari Široki Brig" su nakon okršaja onih koji su ih nosili i srpskih suparnika, ostali kao trofeji ovih drugih, koji su ih odmah "okačili" na internet. Navijači Partizana, pripadnici navijačke grupe "Južni front", potvrdili su da su nakon utakmice Hrvatske i Španjolske u nedjelju navečer, na više mjesta u Novom Sadu napali hrvatske navijače. Zadnji trofeji s kojim se Srbi hvale su transparenti "Vinkovci Vrata Hrvatske" i "Ludara", poznat svim navijačima koji prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju.


"Tko vidi naš transparent, neka lajka"


U gore spomenutom napadu Grobari su pretukli pet Hrvata, od kojih su dvojica lakše povrijeđeni. Novosadska policija uhapsila je dvojicu navijača Partizana, protiv kojih će podnijeta kaznenu prijavu. Oni su sa napali navijače Dinama koji su nosili zastavu s natpisom "Donja Dubrava". Zanimljivo je da su ovi navijači na svojoj Facebook stranici napisali da u Novi Sad dolaze s transparentom: "Večeras pratite na rukometnoj utakmici naš transparent.. Pet članova udruge je otišlo bodriti našu reprezentaciju u Novi Sad... Tko vidi naš transparent neka lajka..."

Naravno da na tu najavu, ali i na promenadu Hrvata po glavnoj, Zmaj Jovinoj ulici u kockastim dresovima, domaći huligani nisu ostali skrštenih ruku. "Patrolirali smo mi i "firmaši" (navijači Vojvodine). Običan narod nas nije zanimao, čekali smo samo one iz navijačkih grupa. Tokom utakmice smo snimili tko su momci koji stoje iza zastave "Donja Dubrava", pratili ih poslije utakmice i uzeli im transparent" izjavio je navijač Partizana za Press. Osim ovih zastava, srpski navijači oduzeli i onu navijača iz Širokog Brijega, pripadnika skupine Škripari. 

Poruka i pouka pred Beograd


Hrvatskim navijačima i turistima koji će sigurno nahrupiti u Beograd ako naša reprezentacija izbori polufinale, svakako treba skrenuti pažnju na ove događaje, kako im se ne bi dogodilo isto što i onima o kojima je ovdje riječ. Sigurno je da će u Beogradu osiguranje biti još veće, ali i broj onih koji će htjeti doći do hrvatskih trofeja.

Pročitajte više