Ekspanzija ruskog hokeja na cijeli kontinent: Može li Medveščak to platiti?



MEDVEŠČAK svoje uspjehe, tržišni i natjecateljski, gradi u regionalnim okvirima. Ne jugo-regije, već one nešto zapadnije. To je realnost "zig-zag" tima i nudi im perspektivu kakva bi možda spasila i hrvatski nogomet. Iza Medvjeda je sjajna sezona koja je opet ponudila isto pitanje. Hokejaška regija do Rusije? Zašto ne? Primarni razlog - novac. Svjestan je toga i Damir Gojanović, predsjednik kluba, koji nam je rekao da priča stoji gdje je stajala i prije.

"Razgovaramo, kombiniramo. Sve je to još daleko od ostvarenja. Šanse su 50:50, ako zahtijevate".

Nedavno su Medveščakov rođendan uveličali velemajstori moskovskog Dinama, a čelni čovjek KHL-a Aleksandar Medvedev tom je prilikom poručio: Za 10 milijuna eura Medveščak u KHL-u može igrati već sljedeće sezone ako novac skupi do 1. travnja 2012"

Naravno, Medveščaku bi bila dovoljna bankovna jamstva za spomenuti iznos, no ipak je to svemirska cifra. Rusi su spremni uskočiti i popuniti rupu sponzorima lige, no Medvedev je istaknuo da prije svih moraju uskočiti hrvatske firme. Prevelik zalogaj? Da, što se sljedeće sezone tiče. Nije novost ni raritet u našim sportskim okvirima da sponzori ionako kasne s uplatama. U slučaju Medveščaka to ponajviše osjete domaći dečki. No, Medveščak se bori, zatvara konstrukciju iz godine u godinu. I nada se da može skupiti barem trećinu iznosa koji bi bio dostatan za ulazak u najjaču hokejašku ligu Europe u kojoj se osim 19 ruskih klubova bore još i klubovi iz Kazahstana, Bjelorusije, Latvije i Slovačke. Svi imaju po jednog predstavnika, no i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Stižu i Talijani!


Naime, prema posljednjim informacijama KHL bi iduće sezone mogao primiti tri nova člana. Uz Lev Poprad još bi dva slovačka kluba te jedan talijanski, htjeli u elitno hokejaško društvo.

Sedmerostruki prvak Slovačke Slovan Bratislava, te lanjski vice-prvak HK Poprad dobili su dozvolu nacionalne hokejaške federacije za priključenje KHL-u, potvrdio je tamošnji generalni tajnik Otto Sykora.

Potrebno je još da predaju financijske garancije ligi pod ruskim vodstvom, objavila je slovačka internet stranica SME.

Zbog bolje lige sele se u drugu državu i mijenjaju ime kuba

Trenutno je jedini slovački predstavnik u KHL-u Lev Poprad koji će uskoro promijeniti ime zbog preseljenja iduće sezone. Inače se radi zapravo o češkoj momčadi Hradec Kralove koja je zbog neizdavanja suglasnosti za nastupe u KHL-u od strane Češke hokejaške federacije preselila u Slovačku.

Predsjednik lige Medvedev prošlog je tjedna najavio da će Poprad preseliti u Prag kako bi iduće sezone svoje utakmice u KHL-u igrali u O2 Areni koja prima 17 tisuća gledatelja, što je znatno više od dosadašnjih 4.500 u dvorani u Popradu.

Također, talijanski klub Milano Rossoblu je na pragu članstva u KHL-u što bi predstavljalo novi veliki korak prema snažnoj ekspanziji nekada isključivo ruske lige na cijeli kontinent.


Gradonačelnik Poprada Anton Danko također se uključio u misiju pronalaženja sponzora.

"Tražimo lokalne, ali i međunarodne poslovne partnere koji će prepoznati ovaj veliki projekt. Ukoliko najveće slovačke i strane kompanije koje djeluju u našoj zemlji ispune dana obećanja, mi ćemo iduće sezone 100 posto igrati KHL", izjavio je Danko za SME.

Bratislavski Slovan, pak, računa i na veliki interes ljubitelja hokeja na ledu iz svega 50 kilometara udaljenog Beča.

Pročitajte više