Englezi mijenjaju pravila za novu sezonu: Crveni karton za simuliranje, novo tumačenje ofsajda

Foto: EPA

PRIJE početka nove sezone engleskog prvenstva ovog vikenda, vodstvo Premier lige je uvelo pregršt novih pravila koje će igrači, ali i treneri morati poštovati od ove subote. Od novog pravila za zaleđe, lažiranja ozljede, napadanja suca, vodstvo lige se pobrinulo da svaka utakmica na terenu prođe u najboljem redu.

Lažiranje ozljede

Novo pravilo oko lažiranja ozljede nalaže da sudac ima pravo isključiti igrača u slučaju ako utvrdi da je taj igrač glumio ozljedu. Također, sudac može i preokrenuti svoju odluku u slučaju davanja crvenog kartona zbog prekršaja.

Primjerice, igrač A napravi prekršaj nad igračem B te dobije crveni karton. Sudac, nakon konzultacije s pomoćnicima utvrdi da je igrač B glumio ozljedu u svrsi izbacivanja igrača A s utakmice, sudac preokreće svoju odluku i ostavlja igrača A u utakmici te daje igraču B crveni karton zbog glumljenja ozljede. Igrač B potom može dobiti i do 3 utakmice kazne za taj pokušaj glume.

Ponašanje trenera prema sucima

Ovo pravilo će biti puno strože prema trenerima što se tiče njihovih dobacivanja prema sucima. Treneri će od sada primjerice za prvo udaranje boce s vodom, pokazivanje imaginarnog kartona ili sarkastično pljeskanje prema sucu prvo biti upozoreni, a ako ponove neku od sličnih radnji i udaljeni s klupe te poslani na tribinu. Ako sudac odmah procijeni da je trenerova reakcija prema njemu neprimjerena i preoštra ima pravo udaljiti trenera na tribinu bez upozorenja. 

Prije par dana Jose Mourinho je bio upitan što misli o tom pravilu s obzirom da je poznat po tome da voli imati interakciju sa sucima. Portugalac je jednostavno odgovorio da podupire pravilo i da se za sebe ne brine jer je njegovo ponašanje prema sucima "fantastično". 

Pričanje igrača sa sucem

Zaletavanje cijele momčadi prema sucu nakon dosuđenog crvenog kartona ili jedanaesterca je prošlost. Prijašnje pravilo je nalagalo da se konfrontacija suca događa onda kada ga 3 ili više igrača okruži. Sada je to smanjeno na 2 ili više, a kazne klubova u slučaju kršenja ovog pravila i dalje ostaju. 

Zaleđe

Novo pravilo zaleđa prema pravilniku Premier lige nalaže sljedeće: "Igraču će biti suđeno zaleđe ako:

a) Igrač se nalazi u nedozvoljenoj poziciji i pokuša udariti ili krenuti prema lopti te tako utječe na protivnika.

b) Igrač u nedozvoljenoj poziciji napravi očiti potez tijelom koji utječe na mogućnost protivnika da igra na loptu. 

Menadžeru West Bromwich Albiona, Tonyu Pulisu se pravilo uopće ne sviđa:

"Ovo nije pravilo. Pravilo je crno ili bijelo. Ovo pravilo zaleđa nije. Odluka će previše ovisiti o procjeni suca", rekao je Pulis.

Ovaj pogodak Mate ne bi ove sezone bio priznat jer je Rojo bio u zaleđu te je svojim kretanjem utjecao na protivničke igrače.

Nova lopta

Nova Nike Ordem 3 lopta će se koristiti od prve utakmice ove sezone između Manchester Uniteda i Tottenhama. Nova lopta će navodno jako pogodovati vratarima jer proizvođači kažu da "precizno leti" i da je "maksimalno vidljiva". 

 

 

 

Pročitajte više