Englezi protiv Talijana traže prvo polufinale na velikom natjecanju još od 1996. godine

NAKON deset godina bez međusobnog dvoboja Engleska i Italija će se sresti u četvrtfinalu Europskog nogometnog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Englezi su u skupini C završili na prvom mjestu, što je prvi put od 1996. da je Gordi Albion kao vodeća momčad izborio drugi krug natjecanja. Talijani su u skupini C pobijedili samo Irsku, ali su im remiji sa Španjolskom i Hrvatskom bili dovoljni za četvrtfinale.

Samo jedna pobjeda Engleza u posljednjih 35 godina

U prethodne 22 međusobne utakmice Talijani su ostvarili devet pobjeda, a Englezi dvije manje. Međutim, u posljednjih 35 godina Engleska ima samo jednu pobjedu nad Italijom. Azzuri su slavili i u posljednje dvije utakmice koje su ove reprezentacije odigrale na velikim natjecanjima. Zanimljivo da su obje utakmice odigrane na prvenstvima u Italiji. Marco Tardelli je 1980. zabio jedini gol na utakmici u Torinu, a deset godina kasnije u Bariju Italija je protiv Engleske osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu golovima Roberta Baggia i Tota Schillacija.

Posljednju utakmicu Italija i Engleska odigrali su 2002. godina na Elland Roadu u Leedsu, a Azzuri su pobijedili 2:1. Vincenzo Montella postigao je oba gola za Azzure, dok je Robbie Fowler svladao Gianluigija Buffona.

Hodgson: Statistika se mijenja pobjedom, a ne pričom

Cesare Prandelli, talijanski izbornik, izjavio je da njegova momčad mora odigrati bez straha.

"Engleska je vrlo jaka momčad i mi moramo ući u utakmicu bez straha. Moramo ostati usredotočeni i čekati naše prilike. Gledali smo prethodne utakmice Engleske i oni su jedna od najbolje organiziranih momčadi u Europi. Oni će sigurno nametnuti visok tempo i pokušati uzeti loptu u svoj posjed, a na nama je da im uzvratimo.

Engleski izbornik, Roy Hodgson, dobro poznaje  talijanski nogomet jer je trenirao Inter i Udinese.

"Impresioniran sam Italijom, kao i svi. Prandelli je napravio jako dobar posao, stvorio je odličan spoj mladosti i iskustva. Moramo mi kontrolirati igru jer ako Italija bude imala loptu, ovo bi mogla biti loša noć za nas", rekao je Hodgson, a zatim se osvrnuo na statistiku koja pokazuje da je Engleska samo jednom na velikom natjecanju slavila protiv Italije.

"To je gadna statistika, vrlo negativna. Ali statistika se ne mijenja pričom, možemo je promijeniti samo pobjedom."

Englezi posljednju pobjedu nakon jedanaesteraca ostvarili 1996. godine

U posljednje 24 godine Italija je samo dva puta poražena u knock out fazi natjecanja, ne računajući ispadanje na jedanaesterce. U finalu Eura 2000. bolja je bila Francuska, a dvije godine kasnije ekvadorski sudac Javi Moreno poklonio je pobjedu Južnoj Koreji. Azzuri su od posljednjih devet četvrtfinala samo dva puta izgubili. Od Francuske 1998. i od Španjolske deset godina kasnije, oba puta nakon jedanaesteraca.

Christian Maggio, Giorgio Chiellini, Mario Balotelli, Leonardo Bonucci, Thiago Motta, Riccardo Montolivo, Gianluigi Buffon, Federico Balzaretti i Daniele De Rossi propustit će polufinalnu utakmicu ako protiv Engleske dobiju žuti karton. Momčad Cesarea Prandellija je primila samo dva pogotka na prvenstvu. Cesc Fabregas je svladao Buffona u prvoj utakmici na Euru, a Mario Mandžukić u drugoj.

Englezi nemaju sreće s jedanaestercima. U posljednjih šest raspucavanja samo su Španjolce izbacili 1996. godine. Engleska je u odlučujućoj utakmici u skupini protiv Ukrajine odigrala katastrofalno prvo poluvrijeme. U prvih 45 minuta utakmice nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola, a posljednji put se Engleskoj to dogodilo prije 32 godine u porazu 1:0 od Italije. Gordi Albion je jedina momčad na prvenstvu protiv koje suparnici nisu niti jednom bili u zaleđu.

U prvom dijelu Eura Engleska je imala 27 udaraca na gol, od čega 15 u okvir. Talijani su bili mnogo konkretniji s 52 pokušaja i 30 u okvir. Ipak, Englezi su postigli gol više (5:4). Ashley Young, Alex Oxlade-Chamberlain, James Milner, Ashley Cole i Steven Gerrard su u opasnosti da zbog žutog kartona propuste polufinale.

Pobjednik iz ovog susreta će 28. lipnja igrati protiv Njemačke na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Pročitajte više