Evo kako će Dinamo izgledati kad proda i Halilovića: Jurčić u Osijeku izgubio bez Kovačića, igre i prilike!

Foto: Vlado Kos / Cropix

OSIJEK i Dinamo na Gradskom vrtu igrali su prvu utakmicu HNL-a u 2013., ali njome nisu otvarili proljetni dio prvenstva, nego "zatvorili" jesenski, jer ovo je bila zaostala utakmica 19. kola, koja prije dva mjeseca nije odigrana zbog snijega.

Ista nepogoda dočekala je nogometaše oba kluba i danas u Osijeku, ali ovaj put nije bilo uzmaka, tek je sudac Bruno Marić nakon samo par minuta običnu loptu morao zamijeniti onom crvenom, namijenjenoj odigravanju "snježnih" utakmica.

Osječani grizli za prvu pobjedu nad Dinamom nakon sedam godina

Kao što često biva u takvim vremenskim (ne)prilikama, mjesto na tablici znači puno manje od mogućnosti prilagodbe i borbenosti iskazane kako bi se nadvladale teškoće igranja u blatnoj i snježnoj kaljuži.

Osijek, koji je prije ove utakmice za vodećim Dinamom zaostajao čak 18 bodova (41-23), puno se bolje snašao, bio agresivniji, općenito "više želio pobjedu" i bila bi nepravda da je Dinamo uzeo bod, koji je imao do sedam minuta prije kraja.

Sammiru majmunsko hukanje s tribina, Dinamu treći uzastopni poraz na HNL-gostovanjima

Domaćini su zasluženo i euforično proslavili prvu pobjedu nad Dinamom u Gradskom vrtu nakon sedam godina, nad koju su njihovi navijači bacili veliku sjenu stalnim skandiranjem "cigani, cigani" upućenim gostima, te majmunskim hukanjem, koje se s tribina redovno čulo kada je Sammir imao loptu.



Dinamo bi se "morao zamisliti" nakon ovog neuspjeha, ne samo zato što je izgubio, nego zbog toga što mu je to treći uzastopni poraz na gostovanjima (Split, Zagreb, Osijek).


Jurčićevoj momčadi u najnovijem neuspjehu "na strani" nije pomoglo što je u Gradskom Vrtu predstavio potpuno novu momčad u odnosu na jesensku, koja je k tome bila i drugačije posložena.

Neuspjela premijera novog Dinama bez pola momčadi i s novom taktikom

Više nema Vide, Tonela, Calella, Alispahića, Pokrivača, Puljića, Carrasca i jasno, Kovačića. U Osijek nije putovao ni sljedeći dragulj ponuđen tržištu, Alen Halilović, a Jerko Leko utakmicu je počeo na klupi zbog ozljede koljena.

Jurčić je najavio da će momčad za Ligu prvaka pripremati u sustavu 4-1-4-1, a u Gradskom vrtu to je značilo: Kelava - Vrsaljko, Jedvaj, Šimunić, Ibanez - Ademi - Tomečak, Brozović, Sammir, Čop - Beqiraj. 

Na terenu se vidjelo da momčad bez Kovačića i Halilovića nema kreacije, jer Sammir naravno igra kad mu se da.

Osijeku vodstvo, Šimuniću oprošten crveni

Dinamo je od početka imao jalovu inicijativu, ali bez prilika za gol, dok je u drugom dijelu utakmice imao tek jednu. Izjednačujući gol Ademi je postigao nakon gužve i kornera. Osijek je također tako zabio prvi gol: U 14. minuti Perošević je ubacio iz kornera s desne strane, Vrgoč nadvisio Šimunovića i pucao glavom. Kelava brani, ali Vrgoč kupi i odbijanac i nogom trese mrežu za vodstvo Osijeka!


U 40. minuti Osijek traži penal, a Marić "odmahuje rukom". Šimunić (koji je već imao žuti karton) pred golom s leđa ruši Peroševića, ali bez dodatnih, najstrožih sankcija za Dinamo!



Sve do izjednačujućeg gola u 80. minuti, jedino uzbuđenje bila je bakljada BBB-a u 60. minuti, a jedina prilika u drugom dijelu, pokušaj Krstanovića u 63. minuti (nakon što je zamijenio Tomečaka): Do tada potpuno nevidljivi Beqiraj prošao je po desnoj strani i dobro zavrnuo na visinu "bijele točke". Krstanović lijepo "leti zrakom" i volejom puca u donji lijevi kut, ali Mikulić sjajno brani.

Dva gola u tri minute

Dinamo je deset minuta prije kraja uspio ugurati loptu u osječki gol - Sammir iz kornera s lijeve strane šalje loptu na drugu vratnicu, gdje Krstanović odlično skače i puca u smjeru suprotne stative. Lopta se od okvira gola odbija do Ademija, koji izjednačava s dva metra. Krle je tako po tko zna koji put bio Dinamov joker.

U 83. minuti drugi gol za Osječane i veliku sreću njihovih navijača: Pongračić je prošao po lijevoj strane i ubacio za natrčalog Domagoja Pušića, koji je na petercu imao vremena pričekati da lopta odskoči od zemlje i onda je lagano poslati pored Kelave u mrežu za pobjedu Osijeka.

Dinamo i nakon poraza ima osam bodova više od Hajduka

Dinamo i nakon ovog poraza ima osjetnu prednost pred pratnjom: Osam bodova prednosti ispred Hajduka i po devet više od filijale Lokomotive, te Rijeke, dok je Osijek na 26 bodova i bježi iz zone ispadanja.

Pročitajte više