Evo novih Kovačevih uzdanica: Halilović, Sharbini, Jedvaj, Pašalić, Kramarić, Čop i Pjaca

Foto: Hina

NIKO KOVAČ danas u 14 sati objavio je popis nogometaša za utakmice protiv Cipra (4. rujna) i Malte (9. rujna).

Od novih lica tu su Ivan Vargić i Lovre Kalinić, Tin Jedvaj, Hrvoje Milić, Mario Pašalić, Marko Pjaca, Anas Sharbini, Alen Halilović, Andrej Kramarić i Duje Čop...

Od onih koji su bili u Brazilu otpali su Schifo, Badelj, Zelenika i Sammir. Na popisu nema niti Rebića koji je dobio crveni karton protiv Meksika.

"Kramarić i Čop su potvrdili kvalitetu ove sezone"

"Kao što vidite ima dosta novih lica, mladih momaka koji su vjerujem budućnost hrvatskog nogometa. Vrijeme je da nakon Svjetskom prvenstva malo promijenimo krvnu sliku reprezentacije s kojom ćemo krenuti u kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Na popisu nema Rebića i Perišića koji su ozlijeđeni, ali na njih računam", rekao je Kovač.

"Kramarić i Čop? Kao što svi znate, i prošle sezone igrali su odlično, a kvalitetu su potvrdili i ove sezone, koju su otvorili u iznimnoj formi. S njima želim pojačati konkurenciju i mislim da nam mogu pomoći."

"Što se tiče ambicija, želimo se plasirati na Euro u Francuskoj. S obzirom da iz svake skupine direktno idu dvije reprezentacija, a treća u dodatne kvalifikacije, vrlo sam optimističan da ćemo to i ostvariti".

"Skupina nije lagana. Italija je unatoč problemima uvijek kvalitetna, Bugari su u prošlih kvalifikacijama bili vrlo dobri, dok Norvežani imaju jednu novu i talentiranu generaciju. Azerbajdžan je uvijek neugodan, to su ta daleka putovanja uoči kojih uvijek treba biti oprezan", dodao je.

"Rakitić može igrati što hoće"

Ponovo se dotaknuo pozicije Ivana Rakitića...

"Ponavljam, Rakitić može igrati na bilo kojoj poziciji u veznom redu. On je igrač koji je toliko jak, karakteran i pametan da može igrati što hoće, bez obzira na ono što igra u klubu cijele sezone. Kao što sam već rekao, njegova partija protiv Islanda je putokaz, tamo je bio odličan. Nogomet ide u smjeru da zadnji vezni razigrava, Kažu da sam Nijemac, a ja želim u našu momčad unijeti nešto njemačko. Oni su prvaci svijeta, zar ne? I Schweinsteiger je tip Rakitića, i igra zadnjeg veznog", smatra Kovač. 


"Znate, meni je jedan moj trener rekao, a trenirao me i Trappatoni, Niko nemoj šarati samo zato što tvoja ideja jednom nije uspjela". Mislim da sam vam s ovim sve rekao na temu Rakitića".

Osvrnuo se na SP...

"Svjetsko prvenstvo u Brazilu bilo je veliko iskustvo za sve nas. Bilo je lijepih i manje lijepih stvari, ali bitno je da smo nešto naučili. Uglavnom, vidio sam što znači biti izbornik u svim situacijama i kad sam slavljen, i kad sam kuđen".

"Plete je odbio svečani oproštaj, a Eduardu i Vukojeviću ga nisam ni ponudio"

Priznao je kako je Pletikosi ponudio svečani oproštaj...

"Što se tiče oproštaja Dudua, Vukojevića i Pletikose, moram reći kako sam Pleti ponudio svečani oproštaj, ali on je to odbio. Ovoj drugoj dvojici nisam iz dobro poznatih razloga",

"Raduje me ideja da se igra u Splitu i ostalim hrvatskim gradovima"

Najavio je da bi reprezentacija mogla igrati na kvalifikacijske utakmice i u Splitu...

"Ja sam apsolutno za ideju da neke utakmice igramo u Splitu. Ta me ideja raduje, ali ne samo u Splitu, već i u ostalim hrvatskim gradovima kao što je to bilo nekad", za kraj će.

Hrvatska reprezentacija 4. rujna igra prijateljsku utakmicu s Ciprom u Puli, a 9. rujna otvara kvalifikacije za Europsko prvenstvo protiv Malte u Zagrebu.

Posljednji Kovačev popis (31. svibnja 2014. godine):

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Oliver Zelenika (Lokomotiva)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Dejan Lovren (Southampton), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Šime Vrsaljko (Genoa)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Mateo Kovačić (Internazionale), Marcelo Brozović (Dinamo), Sammir (Getafe), Ivan Močinić (Rijeka).

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Hull City), Ante Rebić (Fiorentina), Ivan Perišić (Wolfsburg).

Pročitajte više