FIFA za susret Hrvatske promijenila način biranja sudaca, slučajno ili ne?

Foto: Hina

SUĐENJE Yuichija Nishimure na susretu otvaranja Mundijala i dalje je bolna tema za razgovor među hrvatskim igračima i navijačima, a čini se da je FIFA svjesna kako je Japanac pogriješio u Sao Paulu pa je drugi ogled Hrvatske u skupini postavio mnogo cjenjenijeg suca.

Na ogledu u Manausu pravdu će dijeliti, naime, Portugalac Pedro Proenca, sudac koji iza sebe ima i finale Lige prvaka i finale Europskog prvenstva, a u netom završenoj klupskoj sezoni delegiran je i za susret polufinala Lige prvaka između Real Madrida i Bayerna.

No, osim bogatog životopisa, za ovaj slučaj je zanimljivo da je Proenca Europljanin pa će se tako dogoditi da će po prvi put na ovom SP-u utakmicu sudi djelitelj pravde koji je s istog kontinenta kao i jedna od reprezentacija.

Dosad je prakticirano pravilo "trećeg kontinenta", no očito bi bio preveliki rizik prepustiti Hrvatsku u ruke suca koji ne pripada krugu najboljih na svijetu, a oni su svi redom Europljani.

Svojevrsno priznanje FIFA-e: Nishimura četvrti sudac u drugom kolu

Ujedno se cijela situacija može protumačiti kao svojevrsno priznanje FIFA-e da na Corinthians Areni nije sve bilo u skladu s pravilima. To pokazuje i što je Nishimura degradiran u četvrtog suca za utakmice drugog kola Svjetskog prvenstva. Prva utakmica Japancu u novoj ulozi bit će 20. lipnja na dvoboju Hondurasa i Ekvadora.

Pročitajte više