Fergie, vrati se iz penzije, jer ovo nije Mančesterski derbi nego Cityjevo iživljavanje nad Unitedom!

Foto: Guliver Image/Getty Images

AGUERO sa dva gola, te Toure i Nasri, zgazili su aktualnog prvaka u derbiju Manchestera.

Bio je ovo prvi gradski derbi nakon gotovo 27 godina, da Alex Ferguson nije pored terena. I itekako je falio Unitedu, slažu se navijači Crvenih vragova, ali i nepristrani promatrači.

Naravno, vodio je legendarni menadžer United i u jesen 2011., kada ih je City uništio 6:1, ali čini se da je David Moyes upao u prevelike cipele svog sunarodnjaka i glazgovskog sugrađanina, jer nakon pet kola, s aktualnim prvacima sakupio je samo sedam bodova i drži tek osmo mjesto, a za vodećim Arsenalom i Tottenhamom već zaostaje pet bodova.

Ono što posebno brine navijače Manchestera je što su mizerne igre pokazali protiv najvećih rivala za vrh, jer ždrijeb nije mazio United, pa mu je odmah na početku obrane naslova "podario" testove u vidu Liverpoola i Citya (porazi) i Chelseaja (remi).

Nije Unitedu protiv Cityja falio samo Ferguson.Nije bilo ni najboljeg strijelca, ozlijeđenog Van Persiea, pa je sav teret pao na Waynea Rooneya, koji je jedini od suigrača bio na razini renomea kluba. Postigao je i utješni gol, koji nikoga, pa ni njega, nije utješio, iako je njime postao najbolji strijelac (11 zgoditaka, jedan više od Francisa Leeja i Joea Hayesa) u povijesti gradskog derbija.


Debelo pak ispod njega, bio je u zadnji tren kupljeni Marouane Fellaini, kojeg je potpuno rasturio Yaya Toure. Njihov dvoboj na sredini terena, koji je Toure premoćno dobio, bio je možda ključ današnje uvjerljive pobjede Cityja. Ne samo što je skupi Belgijanac kasnio pokriti svog čovjeka kada je ovaj zabio za 2:0, nego je Toure u svakom njihovom duelu bio uspješniji i čvršći.

Posebna priča bili su Unitedovi nepostojeći bočni igrači, kraj kojih je Jesus Navas prolazio kao na promenadi, dok se Riju Ferdinandu događa isto što i Joeu Šimuniću - veliku karijeru mogla bi zasjeniti odluka da odigra jednu sezonu previše.

Evo kako su padali golovi na mančesterskom derbiju "koji to nije bio":

16. minuta: GOOOL za CITY! 1:0, strijelac SERGIO AGUERO! Kolarov je ubacio s lijeve strane i činilo se da Aguero ne može stići, ali akrobatski se bacio i "poluškaricama" zabija za vodstvo Uniteda. Sjajne "poluškarice" napadača Cityja.

45. minuta: GOOOL za CITY! 2:0, strijelac YAYA TOURE! Negredov pokušaj glavom išao je van gola, ali Toure podmeće koljeno i šalje loptu u mrežu.

47. minuta: GOOOL za CITY! 3:0, strijelac SERGIO AGUERO! Kolarov je poslužio Negreda na boku, koji se lako oslobađa pratnje i lijepo centrira na drugu vratnicu, gdje usamljeni Aguero pogađa iz voleja. Raspad Uniteda!

50. minuta: GOOOL za CITY! 4:0, strijelac SAMIR NASRI! Jesus Navas potpuno neometano prošetao se lijevim krilom, dok su jednako opušteno njegovu loptu pred golom čekali Kompany i Negredo, ali pas kupi Nasri i zabija za katastrofu Uniteda.

87. minuta: GOOOL za UNITED! 4:1, strijelac WAYNE ROONEY! Utješni gol koji je slaba utjeha za United. Iako je golčinom iz slobodnjaka s preko 20 metara postao najbolji strijelac u povijesti gradskog derbija, Rooney nije ni najmanje sretan.

Sjeverni London drži vrh: Ozil namjestio tri gola protiv Stokea, Paulinho u nadoknadio donio pobjedu u Walesu

U ostalim današnjim utakmicama 5. kola, sjevernolondonski rivali potvrdili su dobru formu: Arsenal je do pobjede nad Stokeom (3:1) došao nakon tri prekida, a sva tri izveo je Mesut Özil. U petoj minuti izveo je slobodan udarac, a vratar gostiju Asmir Begović odbitja do Aarona Ramseyja, koji zabija za 1:0. Velški veznjak počeo je sezonu u velikoj golgeterskoj formi, ovo mu je već sedmi gol.


Za goste je u 26. minuti izjednačio Geoff Cameron, ali deset minuta kasnije Arsenal je opet u prednosti. Özil je izveo korner, a njegov sunarodnjak Per Mertesacker zabija glavom. Konačnih 3:1 u 72. minuti postavlja Bacary Sagna, također glavom nakon još jednog nabacivanja Özila iz slobodnjaka

Tottenham je do pobjede u gostima kod Cardiffa (1:0) došao u trećoj minuti sudačke nadoknade golom ovoljetnog pojačanja Paulinha.

Drugi velški klub, Swansea, bio je puno uspješniji - u gostima je pobijedio Crystal Palace (2:0) golovima Michua i Nathana Dyera.
 

Pročitajte više