Fifa šuti, a optužbe sve glasnije: Utakmica Hrvatske i Kameruna traži hitnu međunarodnu istragu

Foto: Hina 

"NAĆI ćemo sedam trulih jabuka", poručio je teatralno kamerunski izbornik Volker Finke ususret istrazi koju je Fecafoot otvorio zbog još uvijek nepotvrđenih sumnji u prevaru u Manausu. Sedam igrača, prema ipak sve glasnijim optužbama i jasnijim indicijama, sudjelovalo je u trgovini rezultatom u jedinoj utakmici u kojoj je Hrvatska ostvarila pobjedu na SP-u. Nejasno je, ali za ovu priču i manje važno, je li kamerunski savez otvorio istragu kako bi Fifi u lice poručio da je čist, ili uistinu sumnjaju u kriminal i izdaju. Nejasno je i što Finke još uvijek radi na klupi reprezentacije u rasulu. Na SP je, uostalom, došao jer mu nisu na vrijeme našli zamjenu, a igrače je jedva uspio potrpati u avion.

Na pripremama za velika natjecanja reprezentativci afričkih momčadi često se bave borbom za premije i nije slučajno što su se na udaru optužbi za namještanje utakmica na SP-u našli i Nigerija te Gana. 

FIFA i dalje samo mudro šuti

Fifa šuti. Indexu su na upit, kao i brojim agencijama, odgovorili da ne mogu potvrditi, niti demantirati bilo kakve istražne radnje o bilo kojem slučaju, dok one eventualno ne budu gotove.

Ispred hotela u Riju novinari su uhvatili Seppa Blattera, Fifinog predsjednika, koji je komotno poručio:

"Upoznat sam s istragom koju je otvorio kamerunski savez i pustimo ih da obave svoj posao"

Fifa nije od kamerunskog saveza zatražila bilo kakve radnje ni izvješća, barem koliko je poznato.

Glasnogovornica Fife ostala je neumoljiva. "Jednostavno ne možemo dati bilo kakav komentar je li određena istraga u tijeku, kako ne bismo kompromitirali istu"

Kamerunski savez otvorio je istragu

U ponedjeljak je kamerunski savez otvorio internu istragu, prije svega zbog pompe koje su izazvale tvrdnje s azijskog tržišta. Prema tim tvrdnjama, zabilježene su goleme uplate na isključenje igrača Kameruna u prvom dijelu utakmice. U pobjedi Hrvatske 4:0 isključen je Alexander Song, zbog sumanutog rušenja Mandžukića, daleko od lopte.

Međutim, Međunarodni sigurnosni centar za sport ICSS, koji usko surađuje s Fifom u razotkrivanju kladioničarskih prevara te izdaje upozorenja tvrdi da uoči i tijekom utakmice Hrvatska - Kamerun nisu uočeni sumnjivi modeli. Ipak, upozorava da tu slučaj ne završava. Smatra optužbe vrlo ozbiljnima te predlaže hitnu međunarodnu istragu.

Tko je stanoviti Wilson Ray Perumal?

"Podaci koje smo dobili od legalne industrije kladionica za spomenutu utakmicu ne ukazuju na sumnjive uplate", rekao je Chris Eaton, ICSS-ov direktor za sportski integritet i dodao da to ne znači da optužbe i sumnje u rezultat ove utakmice i dalje nisu aktualne. Posebno je pod prismotrom stanoviti Wilson Ray Perumal, koji je u chatu s novinarima Der Spiegela nekoliko sati prije utakmice otkrio rezultat i najavio crveni karton. Perumal je kasnije javno demantirao optužbe. Biznismen koji tvrdi da je u kvalifikacijama pogurao dvije ekipe na SP u Južnu Afriku tvrdi da je s novinarima Der Spiegela razgovarao nakon utakmice, i da nigdje nije decidirano rekao da je sudjelovao u bilo kakvom namještanju niti da za njega zna. Der Spiegel ponovo se oglasio. "I dalje čvrsto stojimo pri tvrdnji da nam je Perumal na chatu otkrio ishod prije, a ne nakon utakmice".

ICSS tvrdi da postoji osnovana sumnja, te predlaže sveobuhvatnu istragu. Perumal se trenutno nalazi u Mađarskoj. 

"Potvrđeno je da je od strane Perumala uoči utakmice uistinu stigla dojava točnog ishoda i prognoze crvenog kartona Kameruna, stoga nema dvojbe da nogomet, vlasti i ostala nadležna tijela ovaj slučaj shvaćaju vrlo ozbiljno", tvrdi direktor Eaton naglašavajući i da je Perumal tijekom prvenstva dao i druge prognoze koje se nisu pokazale točnima.

"Kamerunski slučaj odlikuje se vrlo snažnim optužbama i indikacijama u poznavanje rezultata i događaja uoči same utakmice. Po mom viđenju, taj slučaj zaslužuje duboku, brzu i što je najvažnije međunarodnu istragu kako bi se u ime nogometa očistio zrak", rekao je. 

Pročitajte više