Futsal reprezentaciju su stvorili klubovi, a ne HNS: Tko će ubrati profit od Eura?

NAJBOLJA generacija koju je hrvatski futsal stvorio u svojoj kratkoj povijesti nije nastala preko noći. Ova reprezentacija, koja se ulaskom u polufinale upisala u povijest, nastajala je dugi niz godina i to bez pomoći matičnog saveza, Hrvatskog nogometnog saveza.

Dok Uefa i Fifa razvoju futsala pridaju veliku važnost, i u tu svrhu izdvajaju milijune eura, HNS je taj sport u potpunosti zapostavljao sve do prije godinu i pol kada su dobili zeleno svijetlo za organizaciju Europskog prvenstva.

Savez je podržavao "ilegalne turnire", a futsalu nije dao ni lipe

Novac koji je iz Uefe i Fife stizao za razvoj futsala, pa i za troškove sudjelovanja klubova u Ligi prvaka, iz Rusanove često nije odlazio na adrese klubova. Savez nije imao interesa niti financirati putovanja i pripreme futsal reprezentacije, a s druge strane je financijski i organizacijski podržavao malonogometne turnire koji nisu igrani prema futsal pravilima, kršeći tako vlastite propise.

Europsko prvenstvo i neočekivani uzlet naše vrste izazvale su velik interes javnosti i medija za "budući dvoranski sport broj 1", kako mu mnogi predviđaju. No, malonogometaši i njihovi klubovi strahuju što će biti kada za tjedan dana euforija splasne. Predsjednik Komisije za futsal Boris Durlen uvjerava nas kako će se založiti da dio zarade HNS-a od Eura pripadne hrvatskim malonogometnim prvoligašima.

Upravo su klubovi ti koji su najzaslužniji za uspjeh ove generacije koja je sastavljena od igrača iz domaće lige. Ista liga, iako je pod kapom HNS-a, nema svoje predstavnike u Skupštini HNS-a, pa im tako nije bilo omogućeno glasovanje na izbornoj skupštini prošle zime.

Klubovi u reprezentativce uložili milijun eura


Klubovi su u protekle četiri godine na razvoj hrvatskih reprezentativaca potrošili oko milijun eura. Evo koliko su klubovi ulagali po pojedinom reprezentativcu Hrvatske:

Nacional ukupno 400.000 eura: Tihomir Novak (3 godine), Josip Suton (2 godine), Dario Marinović (1 godina), Jakov Grcic (2 godine), Marin Stojkić (2 godine), Matija Capar (4 godine)

Brodosplit, 300.000 eura: Ivo Jukic (4 godine), Branko Laura (3 godine), Franko Jelovčić (6 mjeseci), Dario Marinovic (2 godine), Josip Suton (1,5 godinu), Tihomir Novak (6 mjeseci)

Uspinjaca, 150.000 eura: Matija Ðuvlat (4 godine), Vedran Matošević (4 godine), Jakov Grcič (1,5 godinu)

Kijevo Knin, 50.000 eura: Saša Babić (4 godine), Franko Jelovčić (3,5 godina)

Morina i Novak najplaćeniji igrači 1. HMNL

Najplaćeniji igrači u 1. HMNL su Korab Morina (2.000 eura), Tihomir Novak (2.000 eura), Matija Capar (1.500 eura), Dario Marinović (1.500 eura), Josip Suton (1.000 eura), Jakov Grcić (1.000 eura), Ivo Jukić (1.000 eura), Franko Jelovčić (1.000 eura), Saša Babić (1.000 eura)...

HNS do sada klubovima nije dao niti kune, prvoligaše su većinom financirali gradovi te dijelom sponzori. Tako je Nacional od Grada Zagreba dobio 500 000 kn godišnje, Vrgorac 300 000, Knin 150 000, Uspinjača 120 000, a svi ostali ispod 100 000 kuna godišnje.

Izbornik Stanković: Ako nas opet zaborave, nismo napravili ništa

Izbornik Mate Stanković, koji istovremeno radi i kao trener prvaka Brodosplita, također je iskoristio trenutnu medijsku pažnju i izrazio nadu kako slijede bolji dani za futsal u Hrvatskoj: "Ako nas sad svi opet zaborave, nismo napravili ništa. Žalosno je da klubovi moraju plaćati dvorane kako bi trenirali. Ja sam trener Brodosplit Inženjeringa, prvi smo na ljestvici u prvoj ligi i žalosno je da od sedam treninga njih pet moramo plaćati".

HNS se već suočio s pobunom nogometnih prvoligaša koji traže svoj dio financijskog kolača od izborenog nastupa na Euru u Poljskoj i Ukrajini. Zašto na isto ne bi imali pravo i malonogometni prvoligaši?

Pročitajte više