"Garancija europskog iskoraka": Pogledajte ovosezonska pojačanja Dinama

Foto: HINA

ČAK OSAM novih igrača doveo je Zdravko Mamić na Maksimir uoči početka sezone, a to su redom Franko Andrijašević, Paulo Machado, Dejan Radonjić, Marko Pjaca, Leonardo Sigali, Goncalo Santos, Armin Hodžić i Eduardo Carvalho.

Čelnici Modrih već tjednima tvrde kako nikada nisu imali kvalitetniju momčad, a indikativna je izjava trenera Rijeke Matjaža Keka nakon dvoboja Superkupa na Kantridi. "Aktualni prvak pokazao je moć dovođenjem igrača za novac o kojemu mi možemo samo sanjati. Malo mi se zavrtjelo u glavi kada sam vidio njihove brojke, Dinamo je doveo zvučna pojačanja", rekao je Kek.

1. Franko Andrijašević

Dojučerašnja "desetka" Hajduka u Maksimir je stigla vrlo tiho i bez velikih riječi. Andrijašević je u Hajduku već neko vrijeme bio u drugom planu, međutim to ni u kom slučaju ne umanjuje kvalitetu mladog veznjaka, koji je posljednje dvije sezone postigao 12 ligaških golova za Bijele. Visok, snažan s izrazitim osjećajem za gol, Franko u teoriji ima veliku perspektivu, a odlazak na Maksimir, odakle su se prodavali i puno lošiji nogometaši, bit će ultimativni test njegove kvalitete. Dinamo je u svakom slučaju dobio nogometaša koji može riješiti utakmicu, ali i nogometaša koji će teško ugrabiti mjesto u početnoj postavi uz Brozovića, Ademija, Antolića, Pjacu i Machada.


2. Paulo Machado


Na papiru najveće pojačanje Modrih. Nekada reprezentativni veznjak Portugala koji je odigrao preko dvije stotine utakmica u Primeiri i francuskom Le Championnatu, a kasnije bio i vrlo važan kotačić u redovima grčkog Olympiakosa. Povremeni strijelac i dobar asistent, Machado bi trebao biti sve ono što Sammir nije - konstanta Modrih u oba smjera. "Paulo je odličan igrač za kojeg smo sigurni kako će nam donijeti puno dobroga u veznom redu. Iskusan je, a najbolje godine su tek pred njim, dolazi u formi iz velikog kluba s kojim je prije par mjeseci igrao osminu finala Lige prvaka i jako smo sretni što je došao u Dinamo", rekao je trener Zoran Mamić po njegovom dolasku na Maksimir.


3. Dejan Radonjić


Dejan Radonjić tip je igrača kakvi su na Maksimir iz hrvatske nogometne lige dolazili u vagonima. Fizički moćan nogometaš koji voli igrati i koji praktički ništa ne košta. S nekoliko golova vjerojatno će pomoći, a ukoliko se pristojno razvije, mogao bi se i transferirati u inozemstvo. 24-godišnji golgeter stigao je iz Istre, gdje je prošle sezone postigao devet golova u 31 susret. "Dejan je moderan napadač koji je vrlo jak u duelu i čvrst, a voli i sudjelovati u igri te puno radi za ekipu. U stilu koji mi igramo, s krilima i špicom u sredini, sam siguran kako će se dobro snaći. Dulje vrijeme smo ga pratili, zabio je dosta golova, ali osim golova i dobro igrao tako da smo se odlučili za ovaj potez", rekao je Zoran.



4. Marko Pjaca


19-godišnji polivalentni veznjak s više od 60 prvoligaških utakmica u dresu Lokomotive i konstantni hrvatski reprezentativac u svim mlađim kategorijama. Stručnjaci tvrde kako ima sve predispozicije da napravi veliku karijeru i tako pokaže cijeloj Hrvatskoj kako Lokosi i stvaraju igrače umjesto da ih samo odgajaju za Zdravka. "Marko je tip igrača kakve traži moderan nogomet i jako smo sretni što će igrati u Dinamu. Brz je, motoričan, moćan u duelu i vrlo konkretan u igri prema naprijed, a igra i obranu tako da od njega puno očekujemo", zadovoljan je bio trener Modrih.


5. Leonardo Sigali


Iskusni 27-godišnji stoper s preko 300 utakmica u prvom nogometnom razredu Argentine. Vrlo brz i inteligentan, iako ne odveć visok, svega 179cm. Ipak, u paru sa Šimunićem to bi moglo dobro izgledati. Sigali je praktički cijelu karijeru proveo u Južnoj Americi, dok je od 2007. - 2010. godine bio igrač Villarreala, iako za Žutu podmornicu nije odigrao nijedan službeni susret. Zanimljiv je podatak kako je uoči transfera u Villarreal, Sigali s mladom reprezentacijom Argentine osvojio naslov prvaka svijeta u kategoriji do 20 godina. Sigali je u Maksimir stigao da nastavi lijepu stopersku priču Leandra Cufrea. "Dugo smo pratili Leonarda i on je tip stopera koji nam treba. U natjecateljskoj je formi i sigurni smo kako će biti pojačanje za našu zadnju liniju gdje smo prošle sezone imali zaista jako puno problema s ozljedama", riječi su Zorana Mamića.


6. Goncalo Santos


Još jedan iskusni portugalski veznjak, koji bi se za razliku od Machada trebao više fokusirati na onaj defenzivni dio posla. Posljednje tri sezone ovaj stameni destruktivac s finim dodirom proveo je u redovima Estorila za koga je odigrao gotovo stotinu susreta u svim natjecanjima. Santos bi trebao donijeti sigurnost u sredini terena i povećati ionako golemu konkurenciju na toj poziciji. "Gonçalo je tip veznog igrača kojeg smo tražili, jako smo zadovoljni što smo zaključili ovaj posao i doveli ga. Radi se o zadnjem veznom koji puno sudjeluje u igri, razigrava momčad, čita igru protivnika i osvaja puno lopti, ali nije onaj klasični zadnji vezni kakvog većina zamisli kada se kaže da netko igra tu poziciju. Zna i želi igrati i sigurni smo da će našoj igri donijeti mnogo dobroga", spremno će Zoran.

7. Armin Hodžić

19-godišnji napadač mogao bi biti veliko ovosezonsko iznenađenje. Iako pričom vrlo sličan propalom Hajdukovom pokušaju Nikoli Sariću, Hodžić je kao igrač Liverpoola posljednje dvije sezone proveo u redovima Željezničara za koga je postigao 18 golova uz dvije asistencije. Inače, prošle je sezone bio drugi strijelac Premijerlige s 16 golova. Kako Modri nemaju preveliku konkurenciju u napadu, Hodžić će u Čopa i Radonjića zasigurno dobiti priliku. Na njemu je hoće li je iskoristiti.

8. Eduardo Carvalho

Aktualni reprezentativac Portugala, koji je na SP-u u Brazilu čak i branio desetak minuta, uz Machada je zasigurno najveće ime prijelaznog roka. Eduardo je u karijeri branio boje Brage, Beire - Mar, Vitorie Setubal, Genoe i Benfice, čak 35 puta stajao je na golu Portugala. Prošle sezone Modri su u Europi doživjeli debakl prvenstveno zbog katastrofalnih prezentacija na golu, a Eduardo bi trebao biti garancija kako se sljedećih nekoliko godina isto neće ponoviti. "Velika stvar za sve nas koji radimo u klubu i našem nogometu. Radi se o pravom pojačanju i sigurni smo da će Eduardo donijeti kvalitetu više našoj momčadi".

Pročitajte više