General Ćiro nakon izgubljene bitke: "Igrači se moraju bojati poraza"

Foto: Cropix/Nenad Dugi

MIROSLAV BLAŽEVIĆ najavljivao je da će Škoti napustiti Maksimir s pet golova u mreži. Međutim, izabranici Gordona Strachana iz Zagreba odlaze s tri boda.

"Očekivala se golijada, popravljanje gol-razlike. U takvoj je euforiji dočekana utakmica, a kad nije krenulo kako se mislilo, nastala je panika. Naši su igrali dosta loše, a ne treba zanemariti ni škotski pristup koji je bio impresivan. Nismo nikad doživjeli poraz od posljednjeg u skupini", rekao je Ćiro nakon utakmice i dodao:

"Situacija se ovako zakomplicirala. Nadamo se da će u sljedećoj utakmici u Beogradu biti bolje jer ovo je lekcija koja mora pomoći."

Upravo su škotski igrači bivšeg hrvatskog izbornika označili kao jednog od svojih najvećih motivatora zbog njegove izjave da će Škotska na Maksimiru primiti pet golova.

"Štimac i igrači znaju da više ne smiju pogriješiti"

Zamor materijala ili pak razmišljanja o odmoru od sezone, nikako nisu opravdanje, slaže se i bivši izbornik Miroslav Blažević, koji u razgovoru za Media servis ne skriva da ga je neugodno iznenadio poraz i neočekivan gubitak 'unaprijed' upisanih bodova.

"Hladan tuš za sve, ali nadam se da su naši reprezentativci zajedno s izbornikom itekako mudri i pametni i da će znati izvući iz ovoga jednu lekciju kako nam se to nikad više ne bi moglo dogoditi", ističe Blažević.

Je li se bez kartoniranih Luke Modrića, Vedrana Ćorluke i Dejana Lovrena, sinoć moglo i drugačije, bivši legendarni izbornik nije želio komentirati. Tek poručuje:

"Uvijek je lako biti general poslije bitke. Pogotovo, svi smo generali, ali baš svi, kad se izgubi, onda možeš lagano naći primjedbu, zašto nije ovo, zašto je ovo, tako da ja ne bih nipošto išao u to. Mislim da su nas izbornik i naši reprezentativci toliko puno razveselili, sad su nas rastužili i sigurno da oni imaju svijest kako više ne smiju pogriješiti do kraja kvalifikacija".

"Naporna sezona nije opravdanje"

Prava na kiks doista više nema. Do kraja kvalifikacija preostaju nam tri utakmice, sa Srbijom, Belgijom i Škotskom. Ćiro kaže, "to je još jako puno i dečki će reagirati onako kako mi priželjkujemo i pobijedit ćemo sve do kraja", uvjeren je Blažević.

"Bitno je da su oni shvatili da nema slabog protivnika i da je to najveća opasnost za jedan učinak, ako u ekipi nema one strepnje i onog straha od eventualnog poraza. Kad si prenaglašeno siguran da ćeš pobijediti, onda se to u nogometu vrlo često osveti", iskren je Ćiro.

Iza igrača je naporna sezona u klubovima, zbog čega nam mjesec lipanj nikada nije previše odgovarao, ali time se ne može opravdati sinoćnji poraz, jasan je i Ćiro.

"Da, to je sigurno bilo u najnepovoljnijem času bilo. I može biti jedan od razloga, ali tu vrstu opravdanja ne prihvaćam", kaže Ćiro.

"Bosna je ozbiljno shvatila kvalifikacije"

Iako vjerojatno nećemo moći izbjeći dodatne kvalifikacije, Blažević ipak ističe da ne smijemo gubiti vjeru u prvo mjesto u skupini i izravan plasman u Brazil.

"Ja sam siguran da će Štimac i naši mladići znati reagirati na pravi način jer kvalitetu imaju, samo moraju svu svoju kvalitetu usmjeriti za jedan optimalan učinak, a onda mi možemo pobijediti svakoga".

Za razliku od Hrvatske, BiH velikim koracima grabi prema Brazilu. Ćiro je uvjeren, "susjede ćemo sigurno gledati na Svjetskom prvenstvu". 

"Oni ništa nisu ostavili slučaju, oni su tu utakmicu s Latvijom uzeli najozbiljnije i zabili im pet golova. Takav i je objektivan odnos između te dvije reprezentacije, ali je evidentno da je reprezentacija BiH ozbiljno i previše ozbiljno shvatila da bi joj se mogao dogoditi neki krivi korak da ne odu na Svjetsko prvenstvo", istaknuo je Blažević.

"Zagreb? Neumjesno je da nastavim tamo gdje nisam uspio"

Iza njega je loša sezona sa Zagrebom, u kojoj se klub nakon 22 godine morao oprostiti od prvoligaškog društva te će od sljedeće sezone igrati u drugoj ligi, ali bez Ćire na mjestu glavnog trenera.

"Moram priznati da sam tamo doživio jedan težak poraz i mislim da bi bilo nerazumno da, ma kako se on zvao i ma kakav kredit imao, on mora po meni odstupiti. Ja ne konkuriram. Sigurno će gospodin Medić naći jednog mladog, ambicioznog i pametnog trenera koji će vratiti NK Zagreb na mjesto koje mu i pripada, a to je u elitu hrvatskog nogometa", zaključuje Miroslav Blažević, dodajući kako ostaje prijatelj sa svima u klubu, ali je kaže "neumjesno da nastavi raditi tamo gdje nije uspio".

Pročitajte više