Generalka za Srbiju: U kakvoj su formi Štimčevi izabranici pred London?

Foto: AFP

HRVATSKA igra prvu utakmicu u 2013. godini. Suparnik je Južna Koreja, te smo provjerili u kakvoj formi nogometaši Igora Štimca dočekuju susret protiv 34. momčadi svijeta.

Za generalku pred kvalifikacijski susret sa Srbijom Štimac nije pozvao nogometaše koji su promijenili klubove u siječnju - Matea Kovačića, Josipa Radoševića, Domagoja Vidu i Ivana Perišića.

Vratari:

Stipe Pletikosa: Siječanj nije donio prvenstvene susrete za "jedinicu" reprezentacije, već tešku odluku - ostati u Rusiji ili prihvatiti ponudu Club Bruggea. Odlučio je ostati u Rostovu i produljio je ugovor na još dvije i pol godine. Susret s Južnom Korejom bit će mu prvi službeni u 2013. godini.

Dario Krešić: Poput Pletikose, nema nastupa u 2013., ali je i 2012. završio na klupi. Nakon serije loših nastupa, Slaven Bilić ga je smjestio na klupu Lokomotiva.

Braniči:

Darijo Srna: I kapetan dolazi s istoka Europe i bez službenih nastupa. Ipak, sjajan je bio u prijateljskim utakmicama. Godinu je otvorio golom egipatskom Zamaleku, a zatim je u pobjedi protiv Zenita asistirao Eduardu. Prošlu godinu završio je nagradom navijača Šahtara koji su njegov gol Dnipru proglasili najljepšim u 2012.

Vedran Ćorluka: Branič Lokomotiva će poput ostatka "istočnog bloka" prvu službenu utakmicu odraditi u Londonu. Prvi dio priprema odradio je u Dubaiju, a nakon Londona ide na drugi dio na Cipar.

Josip Šimunić: Odlaskom Vide u kijevski Dinamo, Šimunić je postao igrač o kojem će ovisiti obrana zagrebačkog Dinama. Trener Krunoslav Jurčić dodijelio mu je i kapetansku vrpcu. Solidno je odradio prijateljske utakmice Dinama u Turskoj i Hercegovini.

 

Dejan Lovren: Najbolji je igrač francuskog prvenstva, ali u rubrici u kojoj nitko ne želi biti najbolji - crvenim kartonima. Na gostovanju Lyona kod Ajaccia je zaradio treći ovosezonski crveni karton nakon što je skrivio jedanaesterac, a i prvi put u karijeri je dobio udarac od pomoćnog suca.

Gordon Schildenfeld: U prijelaznom roku promijenio je klub. Moskovski Dinamo ga je poslao na šestomjesečnu posudbu u PAOK. Debitirao je u domaćem porazu protiv Xanthija, a zatim i igrao svih 90 minuta u derbiju s Arisom. Grčki mediji su te nastupe ocijenili solidnim.

Ivan Strinić: Pauza u ukrajinskom prvenstvu je počela prvim danom prosinca, pa je lijevi bočni već više od dva mjeseca bez službenog nastupa.

Veznjaci:

Luka Modrić: U El Clasicu je dobio posljednjih pola sata, ali se nije posebno istaknuo osim predasistencije za izjednačujući pogodak. Cijelu utakmicu odradio je u gostujućem porazu kod Granade. Real nije briljirao, a Modrić je bio najmanje loš u veznom redu kraljevskog kluba.

Ivan Rakitić: Uzbudljiva utakmica je iza veznjaka Seville. Vallecanu je zabio čudesan gol, a zatim u tri minute zaradio dva žuta kartona, pa će propustiti dvoboj s Modrićem u sljedećem kolu.

 

Ognjen Vukojević: Dinamo Kijev je na pripremama u Španjolskoj, a ako je suditi prema prijateljskim utakmicama Vukojeviću je upitno mjesto u početnih jedanaest. Posljednji susret protiv Anžija je odgledao s klupe.

Sammir: Iako su postojale naznake da će preseliti u Kijev, Sammir ostaje u Zagrebu. Na pripremama ga je slučajno ozlijedio Mateo Kovačić, no brzo se vratio. U prijateljskim susretima Dinama nije briljirao.

Niko Kranjčar: Očekivao se njegov transfer u QPR kod Harryja Redknappa, ali to se nije dogodilo. Ostao je u Dinamu i proigrao. Zabio je u prijateljskim dvobojima protiv Basela i Anžija.

Franko Andrijašević: Jedan od dvojice debitanata u reprezentaciji. Ključni igrač Hajduka u siječnju je dobio konkurenciju u Brazilcu Patinhu, koji se ozlijedio, pa će 21-godišnji Andrijašević i dalje biti glavni razigravač splitske momčadi.

Arijan Ademi: Dinamov veznjak mogao bi upisati prve minute u reprezentativnom dresu protiv Južne Koreje. Prošle sezone je završio na posudbi u Lokomotivi, ali to ga je preporodilo toliko da se našao na Štimčevom popisu. Na nagovor oca je odbio poziv Makedonije, da bi zaigrao za Hrvatsku.

Napadači:

Mario Mandžukić: Napadač Bayerna igra u nevjerojatnoj formi. U posljednje tri utakmice zabio je pet golova i imao jednu asistenciju, te tako skoro sam donio Bayernu devet bodova, devet bodova za titulu.

 

Eduardo: Briljira na pripremama Šahtara. Najprije je zabio Zamaleku, pa Zenitu, a zatim i Widzewu.

Nikica Jelavić: Napadač Evertona sve više vremena provodi na klupi. U FA Cupu protiv West Bromwich Albiona igrao je sedam minuta, a u ligi protiv Aston Ville 26 minuta.

Ivica Olić: Posljednji pogodak postigao je još u listopadu prošle godine, a u novoj polusezoni napadač Wolfsburga igra sve manje. Posljednja dva susreta je dobio priliku s klupe u zadnjih 25 minuta.

Mladen Petrić: Napadač Fulhama vraća se u reprezentaciju prvi put nakon 2011. i susreta s Francuskom. I on je rezerva u klubu, u posljednje tri utakmice skupio je 40-ak minuta.

Hrvatska i Južna Koreja igraju susret upravo na Fulhamovom stadionu u srijedu od 15 sati.

Pročitajte više