Glavni tajnik HKS-a: Hrvatska 10. srpnja kreće s pripremama za Eurobasket

Foto: Hina

PRED nama je dugo košarkaško ljeto. Ženska i muška reprezentacija igrat će na Eurobasketu pa je pred Hrvatskim košarkaškim savezom ogroman posao u narednim mjesecima.
Košarkašice kreću prve. Prvenstvo u Rumunjskoj i Mađarskoj počinje 11., a finale se igra 28. lipnja. Prva utakmica je s jakim Ruskinjama, a u skupini su još Velika Britanija, Srbija i Latvija. Djevojke su na priprema u Vodicama, a uskoro će se pridružiti i Amerikanka Shavonte Zellous koje je sama izrazila želju da zaigra Hrvatsku. Glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić pred rješavanjem je problema s papirima, a pojasnio je i o kakvoj se igračici radi.

"Ona je bila prvakinja WNBA lige s Indianom. Bila je u toj ekipi. Bila je prvakinja Europe s ekipom s kojom je igrala u Europi. Jedna izuzetno kvalitetna igračica prema procjeni našeg stručnog stožera. Suigračice s ovih prostora koje su igrale s njom samo u superlativima govore o njoj. Prvi dojam - izuzetno uzbuđena, izuzetno sretna što je samo za slikanje obukla hrvatski dres, a možete misliti kako će tek biti kada dođe na parket", rekao je Drakšić.

Podsjetimo da će tri prvoplasirane reprezentacije iz skupine izborit plasman u drugi krug natjecanja u kojemu će igrati protiv tri najbolje reprezentacije iz skupine D u kojoj su Španjolska, Slovačka, Litva, Švedska i Mađarska. Budu li djevojke na kraju među prvih pet izborit će plasman na Olimpijske igre u Rio. Muškarci s pripremama startaju za mjesec dana, a natjecanja su u rujnu u četiri zemlje među kojima je i Hrvatska. Arena Zagreb bit će domaćin našoj skupini i "velika su očekivanja i igrački i organizacijski", poručio je Drakšić.

"24 sata smo u toj priči. Izuzetno veliki događaj. Zahtjevno od strane FIBA-e. Ne znam više ni sam koliko ta knjiga ima strana. Znam da je jedna cijela knjiga samo o maskoti - gdje stoji, kuda ide, kad se diže, kad pleše, s kim se druži. A onda možete misliti koliko pravila ima za onaj tehnički, tj. natjecateljski dio", govori Draškić.

Suradnja gradske Uprave i HKS-a traje kontinuirano već nekoliko mjeseci.

"Osnovne stvari za Eurobasket su već gotove. Prije svega mislim na smještaj, na prijevoz i na dvoranu. U suradnji smo sa svim relevantnim institucijama s najvećim naglaskom na grad s kojim moramo odraditi logistički dio koji će naše posjetitelje činiti veselijima. Dakle, radi se o mjestima u gradu gdje će publika provoditi vrijeme i gdje će se događati predstave", rekao je Draškić. Paralelno se skrbi i o izabranicima Velimira Perasovića.

"Počinjemo 10.7. ovdje u Zagrebu. Nakon toga nastavljamo u Svetom Martinu s kondicijskim pripremama. Iza toga kreću pripremne utakmice u Zagrebu s Novim Zelandom, BIH i Njemačkom. Nakon toga idemo u Njemačku na uzvratnu utakmicu. Zatim nas čeka turnir u Litvi. Tamo ćemo igrati protiv Turske i Litve. na kraju turnir u Zagrebu, prije samog prvenstva Europe, koji mora biti pokazni test za samo prvenstvo Europe", zaključio je Draškić.

Podsjetimo da su u našoj skupini Makedonija, Grčka, Slovenija, Nizozemska i Gruzija, a prve četiri reprezentacije idu u drugi krug.

Pročitajte više