Golijada u finalu Eura: Alcantara potopio Italiju, Španjolska dominacija se nastavlja!

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŠPANJOLSKA U21 reprezentacija još jednom je slijedila uspjeh A-selekcije i osvojila novi naslov europskog prvaka. Mlada "furija" pobijedila je Italiju sa 4:2 u finalu Eura u Jeruzalemu i tako obranila titulu. Podsjetimo, iste momčadi, ali u seniorskoj konkurenciji, igrale su i finale Eura 2012 u Poljskoj i Ukrajini, a i tada su Španjolci slavili.

Španjolska je uz tri gola Thiaga Alcantare do poluvremena povela 3:1. Barcelonina mlada zvijezda zabila je već u 6. minuti, Talijani su izjednačili fantastičnim pogotkom Immobilea samo četiri minute kasnije, a od 31. do 38. minute Alcantara je dodao još dva, posljednji s bijele točke.

U 54. minuti još jednu fantastičnu priliku imali su Španjolci, ali Isco je sa 16 metara pucao malo pored gola. U 65. minuti dosuđen je i drugi penal za Španjolce, a na 4:1 je lako povisio Isco, ovoljetna želja Real Madrida i Manchester Cityja.

Talijani nemaju za čime žaliti. Igrali su sjajno, naročito u drugom dijelu, varali protivnike, nadigravali se s njima, zabili i dva gola, ali Španjolci su jednostavno bili za klasu bolji i "azzurima" veći dio vremena uspješno "skrivali" loptu. Posebno su opasni bili Florenzi i Borini.

U 80. minuti Italija je uspjela smanjiti, Fabio Borini je izmijenio duplo dodavanje s Insigneom, koji mu je namjestio loptu na 18 metara, a Borini zakucao u mrežu za 2:4. U 84. minuti Borini je odlično prošao trojicu protivničkih braniča, ali sa ruba šesnaesterca poslao je loptu preko gola.

Četiri minute produžena je igra, ali utrčavanje domaćih navijača s palestinskim i drugim zastavama, još je malo odgodilo početak španjolskog slavlja.



Mlada španjolska vrsta četvrti je put na krovu Europe. Prvi naslov su osvojili 1986., drugi 1998, a treći prije četiri godine. Italija je i dalje najtrofejnija sa pet naslova prvaka i dva finala.

Prvi turnir 1978. godine osvojila je Jugoslavija pobjedom nad Istočnom Njemačkom, 1:0, 4:4 u dvije utakmice.

Glavni sudac bio je Slovenac Matej Jug, uz pomoćnike iz Austrije, Mađarske, Turske i Slovačke, dok je četvrti sudac bio najbolje rangirani hrvatski sudac Ivan Bebek.

Italija - Španjolska 2:4

Italija: Bardi, Donati, Bianchetti, Caldirola, Regini, Florenzi, Rossi, Verratti, Insigne, Borini, Immobile.

Španjolska: De Gea, Montoya, Bartra, Martinez, Moreno, Koke, Illarramendi, Thiago, Tello, Morata, Isco

Pročitajte više