Goluža: Nisu nam nedostajali ni Sulić ni Vuković

Foto: Hina

NAKON povratka u Hrvatsku, izbornik Slavko Goluža bio je gost RTL-ove emisije Katar 2015., u kojoj je bio podvrgnut ''rešetanju'' velikih Mirze Džombe i Blaža Lackovića.
 
Goluža je najprije iznio neki opći dojam koliko je zapravo zadovoljan dojmom koji je Hrvatska pokazala u Kataru:
 
''Obranom i tranzicijom možemo i moramo biti zadovoljni. Ta dva segmenta su djelovala jako dobro. Napad nije bio dobar. Tu smo imali problema i to je dio igre s kojim nikako ne mogu biti zadovoljan. Što se tiče rezultata, cilj koji smo postavili uoči turnira ostvaren je. To su kvalifikacije za Rio. Međutim, naravno, mi smo sportaši i uvijek želimo letvicu podići što više. Željeli smo taj jedan iskorak napraviti, no nažalost nismo uspjeli'', rekao je Goluža, a onda je odgovorio na pitanje koliko su ga kritike iz domovine smetale:
 
''Što se tiče tih kritika i brojnih napisa, mislim da sam se uspio u dobrom mjeri izolirati od svega toga. Neke od tih kritika su bile dobronamjerne, no većina njih nisu imale mjesta. Kad smo pobjeđivali napadali su nas. Naravno da je to moralo djelovati i na igrače i na cijelu reprezentaciju. Svatko ima pravo reći ono što misli, no sigurno nas je to pomalo izbacilo iz takta.'' 
 
"Napadali smo bez smisla protiv Poljske"
 
Blaženko Lacković je pitao Golužu zbog čega smo ušli u mlin poljske spore igre koja nam je ubila tranziciju, koja je naše najjače oružje.
 
''Počeli smo odlično. Posebno je obrana djelovala moćno. Jakov i u Musa su uništavali njihove šutere i samo je Jurecki pukom srećom i svojom individualnom kvalitetom zabio neke golove. Imamo 4:2, a onda se oni vrati nakon jedne naše glupe greške kad nam lopta ispada. U nastavku utakmice napad je bio problem. Ne znam zbog čega smo jurcali bez veze, gubili glavu i strpljivost. Napadali smo bez smisla i gubili lopte na 10 metara što su oni kontrama kažnjavali. Ipak, moram reći da je u tom meču samo jedna lopta odlučila'', smatra Goluža.
 
"Prihvatit ću odgovornost ako se pokaže da sam pogriješio"
 
Pričalo se da atmosfera u momčadi nije bila na visini. Je li to istina?
 
''Atmosfera je bila dobra. No, imali smo problema. Najprije Vori, pa onda Čupko imali su virozu. Iscrpili su se, no ne bih tu tražio alibije. Kad se glave ohlade treba napraviti veću analizu i vidjeti gdje sam pogriješio. Treba se skupiti i ići dalje. Ako se pokaže da sam pogriješio, prihvatit ću odgovornost'', misli Goluža. 
 
Mirza Džomba je tražio od izbornika da izdvoji igrače koji su po njemu podbacili te one koje smo dobili na ovom turniru.
 
''Nema šanse da ću izdvajati igrače koji su možda lošije odigrali i na ovaj način ih prozivati. Svi smo mi jedno, i u pobjedama i u porazima. A i oni su pokazali i sami dovoljnu dozu samokritike i tako su pokazali o kakvim se sportašima radi. No, ako već pitate da nekog izdvojim onda ću navesti neke igrače za koje mislim da su pokazali da se na njih može računati u budućnosti. Najprije Slišković. Pokazao je da je pred njim velika karijera. Brozović također, a on nije igrao više jer je ozlijedio skočni zglob. Mali Stepančić je odigrao odlične role. Filip na golu je pokazao o kakvom se potencijalu radi'', rekao je Goluža.
 
Jesu li nam nedostajali Sulić, Vuković i Buntić?
 
''Ne. Na tim smo pozicijama bili jako dobro pokriveni i smatram da nam ti igrači nisu bili potrebni za neki bolji rezultat. Možda nam je trebalo samo malo više vremena za pripreme, no što je tu je.''
Lacković se čudio zbog čega bi Bičanić nakon dobrog početka nestao.
 
''Gledajte, tražili smo kontinuitet obrane i napada, a u tom segmentu je Slišković jači igrač'', rekao je Goluža i za kraj je podvukao da je sretan što je reprezentacija dobivala podršku od mnogih bivših igrača uključujući bivšeg legendarnog kapetana Peru Metličića.
 

Pročitajte više