Gordon Schildenfeld: Meksiko je bio bolji, Pranjić je dobar lijevi bek, a Neymar je čudo od igrača

Foto: Hina

REPREZENTACIJA Hrvatske se porazom od Meksika u posljednjem kolu grupne faze SP u Brazilu oprostila od nastavka natjecanja i na neslavan način vratila kući. Jedan od igrača koji nije dobio ni minute od izbornika Nike Kovača je Šibenčanin na privremenom radu u Grčkoj Gordon Schildenfeld, jedan od najsigurnijih hrvatskih reprezentativaca na EP u Poljskoj i Ukrajini. 
 
"Jesam li trebao igrati, ne mogu komentirati na takav način. Imao sam malu ozljedu dan prije Australije, ali smo je uspjeli sanirati nakon dva dana. Bio sam izborniku spreman, ali se on odlučio na Lovrena. Bilo je uspjeha i neuspjeha, ali sve prihvaćam muški. Niko Kovač je donio promjene koje smo trebali. Usput, koliko dugo je izbornik? Prekratko. I oni trebaju vremena za svoj posao", rekao je Šifo za Šibenik IN.
 
Danima se, i prije, a posebno nakon poraza od Meksika raspravljalo o logičnostima vezano za taktičke varijante kojima se Kovač služio u Brazilu, ponajviše vezano za uloge Ivana Rakitića i Danijela Pranjića. Gotovo cijela javnost smatra da je Rakitić trebao igrati na svojoj prirodnoj poziciji, dakle bliže protivničkom golu, a da Pranjić nikako nije smio igrati lijevog beka, međutim, Schindenfeld ima posve drugačije mišljenje:
 
"Ja nisam izbornik, on je izbornik da slušam njegove zahtjeve i da se ponašam kako on hoće. Meksiko? Dobri su, igrali su bolje, bili su življi, iskoristili šanse, premda im po mom viđenju ne dajem neku daleku budućnost na svjetskom prvenstvu. Mogli smo bolje igrati, trebali bolje, trebali smo dobiti utakmicu, bila nam je najvažnija, ali nismo. Taj dan bili su bolji i trebamo im čestitati",  iskren je Šifo te je dodao:
 
"Rakitića i Modrića ne mogu komentirati, kao igrač i suigrač, to nije moje. Pravo je izbornika što on vidi i kako to izgleda. Inače, oni igraju u klubovima zadnjeg veznog i nema razloga zašto ne bi to u reprezentaciji igrali. Pojavile su se priče da smo trebali igrati sa zadnjim veznim, ali to sve zavisi, oni su dva zadnja vezna, a po meni su odigrali dobro . A Danijel Pranjić je lijevi bek. Prošle sezone u Panathinaikosu igrao je na toj poziciji i igrao je dobro. Igrao je prvo veznog, kad je trebalo bočnog, igrao je odlično, i to može igrati. Nije mu to nova pozicija'', rekao je Šibenčanin.
 
Atmosfera u reprezentacija je bila sjajna, kaže Schieldenfeld, a tek ju malo poremetila ona afera sa golim fotografijama o kojima je pričao cijeli svijet.
 
"Nakon što su izašle slike, nama je bilo ok, ali te slike donose probleme drugima koje nismo u tom trenu htjeli, ali taj koji je fotografirao bio je jako hrabar jer da smo ga uhvatili, razbili bi mu fotoaparat. Nije nama to puno smetalo, ali, eto, barem dobro izgledamo",  kaže Šifo.
 
Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni izvedbom domaćina, no ne i Šifo, koji je posebno impresioniran igrama Neymara:
 
"Očekujem da će sigurno biti u polufinalu. Imaju nevjerojatnu kvalitetu. Neymar je nevjerojatan. Lakoćom zaobilazi igrače kao da su čunjevi. Dribla te, stigne gledati i vidjeti gdje su igrači. Kad sam ga vidio, sprinta, pada, diže se. Narastao mi je u očima otkad sam ga gledao uživo".
 
Premda je još uvijek igrač Dinama Moskve, Gordon je prošle sezone je bio na posudbi u Panathinaikosu. Sezona je bila odlična, osvojili su kup. No posudba je i još ne zna što dalje.
 
"Nakon grčkog ljeta ne vraća mi se u rusku zimu. Ja ne bih u Moskvu",  zaključio je Gordon Schildenfeld.
 

Pročitajte više